»

Ideja prenosnika stara 40 let

Dynabook

vir: Wikipedia
Slashdot - Pravi razmah prenosnih računalnikov beležimo šele v zadnjih letih, ko so izgubili tako nekaj cene kot nekaj kilogramov, a ideja je že stara. Alan Kay, zaposlen pri Xeroxu, si je koncept prenosnika zamislil že davnega leta 1968, ko so računalniki še vedno tehtali več kot petdeset kilogramov. Dynabook, ki ga je načrtal, ne bi tehtal več kot kilogram in bi sliko izrisoval z milijonom točk. Žal ga niso nikoli udejanjili, je pa navdihnil razvoj prototipa Xerox Alto, ki je izšel štiri leta pozneje in kot prvi uporabljal namizje in grafični vmesnik. Intervju z Alanom Kayem o tem, od kod so prenosniki in kam gredo, si lahko preberete na wired.com, poroča Slashdot.

9 komentarjev

Mind control?

Slashdot - Zanimivo novičko so objavili na Slashdot-u: Znanstveniki so uspeli podganam v možgane vsaditi elektrode s katerimi lahko, zaenkrat zelo uspešno, nadzorujejo njeno gibanje. Ja, dejansko jo premikajo naprej, nazaj, levo, desno in še kam [:D]. Kot pravijo sami, samo še vprašanje časa je, kdaj se bo to izvajalo na ljudeh.
Za celoten članek pa sem: Klik!

15 komentarjev

Pravila™

Slo-Tech - Kot kaže... večini še ni uspelo prebrati pravil... zato sedaj sledijo prva opozorila:
  • maniak - za njegov piratski izpad v loži (cenzuriral Thomas)
  • kalcek16 - za izpad v oddelku "Pomoč in nasveti" (cenzuriral Tomi)
  • salesky - za preveč vneto povpraševanje po DivX-ih
Torej... prvič opozorila. Ob naslednjih izpadih bomo pričeli deliti nazive (tako kot piše v pravilih).

20 komentarjev

Micro$oft

Slashdot - Ok tole je pa tok stvari o MS, da bom kar direktno prevedel članek iz Slashdota.
Evropska unija razmišlja o protimonopolnih ukrepih proti Microsoftu. Wall street Journal je danes objavil članek o načinu registracije Windows XP, ki je veliko ljudem, ki ne berejo Slashdota, očitno novost. IBM pravi, da je Microsoft aroganten. Microsoftov program za testiranje XP Beta je malce bolj odprt kot je bilo pričakovati. In na koncu najbolj smešna stvar - enega od grozilnih pisem, ki jih razpošilja BSA (v imenu MSja) je prejel OSDN (Open Source Developers Network).
Fun fun, več informacij pa najdete na linkih... dovolj o MSju za danes. :)

5 komentarjev

Xerox prepove uporabo Windows XP

Savage News - No, Xerox je posvaril vseh 50.000 zaposlenih v US, da ne smejo uporabljati Windows XP beta na službenih računalnikih! Tiskalniški velikan je v sredo poslal naokoli e-mail zaposlenim, v katerem piše da je prišlo do treh velikih izpadov omrežja od petka, 30. marca! Ti izpadi so neposredno povezani z inštalacijo Windows XP beta (Whistler). E-mail je zaposlene opozoril, da morajo takoj odstraniti Windowse XP beta (seveda če jih sploh imajo nameščene) in da je namestitev operacijskega sistema do nadalnjega prepovedana!

No, dokaj zanimiva novička, ki pa Micro$oftu verjetno ni bila všeč!
Thnx, NOT4U2KNO

9 komentarjev

Prepotentnost Microsofta

ZDNet - Skladno z novico, ki jo je včeraj napisala TinkaPinka (izid Microsoft Windows XP beta 2), je Microsoft oznanil novo dobo v računalništvu. S pojmom nova doba on pojmuje hitre nalagalne in odnalagalne (!) čase, lepo grafično podobo, visoko sposobnost ter vsaj 128 megazlogov pomnilnika za udobno delovanje. Meni se to niti ne zdi nova doba računalnišktva ampak samo evolucija, en korak k lažjem delu. Revolucija je bila, na primer, Xeroxova uvedba GUI (Graphical User Interface). Lepši izgled, veliko novih funkcij in podpor novim tehnologijam ter boljša integracija spleta na namizje, so pa lepe geste, ki bodo ta operacijski sistem naredile še bolj vrednega. Upam pa, da bodo Windowsi XP tudi tako stabilni, kot njegov oče, Windows 2000. Drugače ne bo v redu. Klik!

9 komentarjev

Bo IE 6 tudi v stand-alone verziji?

ZDNet - Pojavile so se govorice, da bo naslednja verzija Microsoftovega brkljalnika, Internet Explorer 6, stand-alone verzija. To pomeni, da ne bo dosegljiva samo kot del operacijskega sistema Windows, temveč tudi kot samostojen program, ki bo dostopen tudi drugim uporabnikom. Zaenkrat namreč lahko vidijo in preizkusijo beta verzijo IE 6 samo beta-uporabniki Microsofta, ki imajo naložen nov beta operacijski sistem Windows XP.
Vsaj zaenkrat pa IE 6 ne morete uporabljati na nekaterih operacijskih sistemih, ki so sedaj na trgu. Na Windows 95 ga sploh ne morete uporabljati, lahko pa ga uporabljate na Windows 98, Windows NT (s service pack-om 6a ali več) in pa Windows XP beta.
Končne verzije IE 6 in Windows XP pa lahko pričakujemo nekje pred koncem tega leta.

1 komentar