»

Google pri iskanju uporabnike opozori na okužbe računalnika

Google - Uporabniki Googlovega iskalnika, ki imajo računalnike okužene z določeno škodljivo programsko opremo (malware), lahko od včeraj pri izpisu rezultatov iskanja na vrhu strani vidijo veliko rumeno pasico, v kateri jih Google opozarja na okuženost računalnika. Če bi pomislili, da gre za kakšen strašilni ali oponašajoči program, bi se zmotili. Google resnično opozori uporabnike, ki imajo okužene računalnike.

Podrobnosti, za kateri malware gre, Google ni želel razkriti. Povedali so, da obstoji v več variantah, zato ga ni bilo smiselno na silo poimenovati. Gre za program, ki napade le operacijski sistem Windows in sicer preusmeri promet z računalnika prek posredniških strežnikov (proxy) v končni fazi na Googlove strežnike. Pri rednem pregledu je Google zaznal povečan in neobičajen pregled, zato uporabnike, ki so viri tega prometa, opozori na verjetno okužbo. Google poudarja, da izraz...

8 komentarjev

Anonimiziran Google Streetview v Evropi

Pogled iz Google StreetView

vir: InfoWorld
InfoWorld - InfoWorld poroča o Googlovi potezi, da bo anonimiziral Street View komponento Google Maps v Evropi. Street View oziroma pogled na ulico je dejanski pogled na ulico, kakor bi bil viden, če bi stali na njej. Do slik pridejo tako, da se s posebnimi avtomobili slikajo večja mesta in jih nato prilepijo na digitalne zemljevide. Seveda pa pri tem ujamejo marsikatero neprijetno situacijo. Od razkritja raznih delov telesa do slikanja ljudi na neprijetnih mestih. Vendar pa zakonodaja na stari celini na takšen poseg v zasebnost ne gleda najbolj veselo, zatorej bodo pogledi na ulice večjih mest dodatno anonimizirani. Odstranili bodo predvsem obraze in druge elemente, ki bi lahko posegali v posameznikovo zasebnost.

Nedvomno pa bodo pod budnim očesom Internetne javnosti našli dovolj pikantnih...

6 komentarjev

Google koledar

ZDNet - Google je izdal še eno uporabno spletno aplikacijo. Z Google koledarjem je v spletnem vmesniku mogoče preprosto vpisovati dogodke, na katere vas bo opozarjal. V vmesnik se preprosto prijavite s svojim Gmail računom in že lahko začnete.

Svoje dogodke lahko posredujete v javnost kot RSS feed, lahko jih dodate na Googlov brskalnik po koledarjih. Dogodke lahko delite tudi s svojimi prijatelji in družino. Svoje sestanke, dogodke in zmenke pa lahko uvozite iz drugih programov npr. MS Outlook. Vmesnik vas bo o le-teh opozarjal preko emaila, SMS-a al Pop-up okna.

Za uporabo spletnega vmesnika je treba imeti Internet Explorer (vsaj 6.0) ali Mozilla Firefox 1.0.7 in novejše.

37 komentarjev

Google Desktop - nova grožnja zasebnosti?

Slashdot - Google je z novo različico izdelka Google Desktop poskrbel za dobršno mero razburjanja predvsem pri tistih, ki jih skrbi varnost zasebnih podatkov. Problematična je funkcija, ki so jo poimenovali Search Across Computers. Nova funkcionalnost izdelka omogoča iskanje dokumentov po več različnih računalnikih v lasti nekega posameznika, podpira torej oddaljeno brskanje po zgodovini obiskanih strani, MS Office dokumentih, tekstovnih in PDF datotekah. Krasno? Niti ne.

Negativni odzivi se nanašajo predvsem na način, na katerega Google to omogoča. Za uporabo potrebujete namreč Google uporabniški račun, seveda pa je potrebno Google Desktop pravilno nastaviti na vseh računalnikih, kjer želite uporabljati oddaljeno iskanje. Nato pa programska oprema prenese kopije dokumentov na strežnik, s katerega so dosegljive za iskanje. Tako se na Googlovih strežnikih lahko znajdejo kopije vaših dokumetov kot so naprimer računi, davčna napoved, dnevniki spletnih klepetov, elektronska pošta,...

21 komentarjev

Google kaznoval BMW

BBC - Ameriška družba Google, ki upravlja z najbolj razširjenim spletnim iskalnikom na svetu, je ponastavila položaj spletne strani nemškega proizvajalca avtomobilov BMW na izhodiščno mesto. “Smrtno kazen”, kot Googlov ukrep zaradi njegovih drastičnih posledic označujejo nekateri komentatorji, si je BMW prislužil zaradi “preoblačenja” (cloaking) svoje spletne strani, ki je zavajala uporabnike iskalnika.

Googlova preiskava je namreč odkrila, da se je BMW-jeva spletna stran izpisala na prvem mestu zadetkov, ko so uporabniki vpisali iskalni niz “rabljeno vozilo” (nemško: “gebrauchtwagen”). Ko so uporabniki kliknili na zadetek, so bili prestavljeni na BMW-jevo izhodiščno nemško stran, ki pa ima malo skupnega z rabljenimi avtomobili.

BMW-jevo spletno mesto, ki temelji na javanski kodi in je Google zaradi tega ne more prečesati, je namreč precej svobodno obogateno s ključnimi besedami, ki so privabile Googlov sistem za indeksiranje. Čeprav takšno početje ne krši nobenega zakona, pa je v...

51 komentarjev

Google agresivneje proti Microsoftu

Google News - Larry Page, soustanovitelj Googla, je na CES-u nakazal, kam pes taco moli.

Za začetek so si za zgled vzeli Apple in njihove storitve, saj Google načrtuje spremeniti pogled na internetno televizijo in video na zahtevo. Pripravljajo nam internetno trgovino, kjer bo vsakdo lahko objavil svojo video vsebino ter ji določil ceno, pravice uporabe in stopnjo zaščite. Vsebino bomo lahko predvajali v njihovem lastnem prihajajočem predvajalniku, ki bo opremljen z novim sistemom zaščite vsebine (DRM). To je resna grožnja ne le za Microsoftov načrt dominacije internetne televizije, temveč tudi za Apple. Prvi korak je ponudba iz televizijskih programov produkcijske hiše CBS, za začetek bodo na ogled ponudili tri svoje trenutno nastajujoče nadaljevanke (ena izmed njih bo CSI). Podobno kot v Jabolčni trgovini bo nova epizoda na voljo dan za rednim predvajanjem, cena pa bo 2 dolarja. Poleg tega imajo v rokavu še enega izredno močnega asa, ki se imenuje NBA.

Napad na Microsoft pa je na drugi...

69 komentarjev

Google earth povzroča skrbi

Slashdot - Google Earth, ki nam omogoča ogled satelitskih posnetkov katere koli države na Zemlji je začel povzročati skrbi. Predsednik Indije je namreč izjavil, da ta program pokaže natančne zemljevide mest ter poslopij, ki so zanimiva teroristom ter jim tako omogoči, da lažje poiščejo žrtev napada. Podobne skrbi so izrazili tudi na Nizozemskem, saj menijo, da teroristi program Google Earth uporabljajo pri načrtovanju napadov. Google je pojasnil, da so fotografije poslopij ter podobnih objektov stare vsaj 2 leti ter da so dostopne javnosti tudi iz drugih virov.

23 komentarjev

Google Reader

Google News - Programerji, ki razvijajo najboljši spletni iskalnik Google, nadaljujejo svoje osvajanje virtualnega sveta. Njihov najnovejši izum je storitev Google Reader - program za branje novic, na voljo v formatu RSS (Really Simple Syndication). Za razliko od ostalih programov iste sorte, je Googlov umotvor opremljen z iskalnikom, tako da ni nujno, da sami vnesemo RSS dovode v program.

Storitev je zaenkrat še v testni fazi in je bila zasnovana za uporabnike, ki uporabljajo spletni poštni predal Gmail. Google Reader nam bo v desnem oknu prikazal del novice, ki jo lahko v celoti preberemo na spletni strani, kjer je bila objavljena. Kaj vse vam nudi Google Reader, lahko izveste tukaj.



OPOZORILO:...

1 komentar

Veliki Brat Google?

Slashdot - Google je te dni splavil še en svoj projekt, poimenovan Google Web Accelerator. Gre za nekakšen proxy strežnik, ki naj bi omogočal hitrejše surfanje po internetu.

Pravzaprav gre za program, ki si ga uporabnik namesti na svoj računalniki, program pa poskrbi, da uporabnik do spletnih strani dostopa preko Googlovega omrežja (ki verjetno promet preusmerja glede na obremenitve). Google Web Accelerator je optimiziran za širokopasovne povezave, ter se samodejno nastavi za Internet Explorer in Firefox, uporabniki ostalih brskalnikov morajo konfiguracijo vnesti ročno.

Po iskalniku Google, Google Toolbaru, GMailu, Orkutu in Google Dekstopu smo torej uporabniki dobili še eno brezplačno aplikacijo. Google pa si je ustvaril platformo s katero lahko nadzoruje uporabnikove iskalne nize, njegovo elektronsko pošto, vsebino njegovega računalnika, njegovo prijateljsko omrežje in sedaj še uporabnikove brskalne navade - skratka našo celotno on-line identiteto.

Če bi bil "striček Stalin" še živ, bi...

113 komentarjev

Google Desktop Search in PGP

Slo-Tech - Pred kratkim je Google izdal iskalnik za osebne računalnike poimenovan Google Desktop Search. Iskalnik išče datoteke po disku, med elektronsko pošto ter v medpomnilniku (cache). Uporabna zadeva? Vsekakor. A kot kaže tudi nevarna.

Eden izmed uporabnikov poštne liste PGP-USERS namreč poroča o eksperimentu, ki dokazuje, da uporaba programa PGP in Google Desktop Search-a ne gresta skupaj.

GDS namreč indeksira in v svoj pomnilnik doda vse dokumente, ki si jih uporabnik ogleda, tudi tiste, ki so zašifrirani (indeksira jih po tem, ko vnesete geslo), enako stori tudi z vsemi spletnimi stranmi, tudi tistimi, ki so zaščitene z geslom in uporabljajo SSL dostop. Celoten indeks pa GDS shrani na znano, nešifrirano in enostavno dostopno lokacijo na trdem disku, ki je seveda lahko dostopna tudi - hekerjem.

Test je potekal takole:
uporabnik je najprej ustvaril datoteko pptf.txt, jo zašifriral s PGP 8.1 in jo popolnoma izbrisal iz račnalnika (z 32-kratnim prehodom); na disku je ostala samo...

32 komentarjev

Google Calculator

Google - Naš preljubi iskalnik je vključil novo zmožnost, ki bo marsikoga kar prilepila ob sedež -- kalkulator. Kaj je posebnega na njem? Z njim lahko računamo ne le s številkami in formulami, temveč tudi z besedami. Pri tem iskanju lahko uporabimo matematično nepravilne izraze, kot so masa Zemlje (mass of Earth), hitrost zvoka v milimetrih na dan (speed of sound in milimetres per day), Planckova konstanta (Planck's Constant), in tako dalje. Pogruntavščina zna tudi pretvarjati med merami -- če v iskalno polje Googla vpišete "1 kg m / s^2", bo Calculator izpljunil, da je to ekvivalent enemu Newtonu. Klik!

13 komentarjev