»

Kitajska blokirala LinkedIn

Guardian - V strahu pred širjenjem arabskih nemirov na Kitajsko, so kitajske oblasti poostrile svoj primež nad vsebinami, do katerih na internetu dovolijo dostop iz Kitajske. Zadnja žrtev je portal LinkedIn, ki ima na Kitajskem milijon uporabnikov in ni bil v tej državi še nikoli blokiran. Poročajo tudi o cenzuri kitajske verzije Twitterja.

Tiskovni predstavnik LinkedIna Hani Durzy je potrdil, da na Kitajskem vsaj deloma blokirajo dostop do njihove strani. Razlog naj bi bil nek uporabnik, ki je na LinkedInu zapisal, da bi se morala jasminova revolucija razširiti tudi na Kitajsko, piše Bloomberg. Vsekakor si težko razlagamo cenzuro LinkedIna, saj gre za enega najbolj strogo orientiranih portalov, ki je...

1 komentar

Kitajski masaker desetin blogov

Kitajska kiberkavarna

CNet - Včeraj smo pisali, da se kitajski Zeleni jez poslavlja, a to ne pomeni, da bi Kitajci odstopali od velikega cilja nadzora nad internetom. Associated Press poroča, da so kitajske oblasti v sredo izvedle internetno racijo preveč svobodomiselnih blogov. Odstranili so več deset blogov in mikroblogov (Twitterju podobnih platform za objavljanje enovrstičnic). Večina blogov je izginila s priljubljene strani Sohu, kjer so objavljali pisci in odvetniki, prizadete pa so še Netease, Tencent in Sina.

Kot pravi odvetnik Džićjang Pu, je pri pisanju prispevka za svoj blog nenadoma ugotovil, da bloga ne more več odpreti. Tudi Džijung Śu, ki ima piše kritičen blog do kitajskega režima, je opazil izginotje svojega bloga. Medtem je bloger...

48 komentarjev

Novinarji brez meja za svobodno pisanje blogov

Slo-Tech - Novinarji brez meja (Reporters Sans Frontières) so ta teden v Parizu ustanovili prvi zatočišče proti cenzuri, ki bo namenjeno tujim novinarjem, piscem blogov in drugim nasprotnikom režimov, kjer izražanje svojih protivladnih mnenj ni varno. V izjavi so zapisali, da v času, ko spletna cenzura in nadzor postajata vse bolj razširjena, poskušajo na aktiven način zagotoviti neomejen in dostopen internet za vse žrtve cenzure. Še nikoli v zgodovini ni bilo toliko ljudi na Kitajskem, v Vietnamu in Iranu v zaporu zaradi izražanja svojih mnenj na spletu, so dodali.

V sodelovanju s podjetjem XeroBank so...

0 komentarjev

Google skoraj gotovo zapušča Kitajsko

Washington Post - Izmenjava ostrih besed med kitajskimi oblastmi in Googlom še ni pri kraju, nasprotno, v tem tednu je eskalirala. V petek je kitajski minister za industrijsko in informacijsko tehnologijo Jidžong Li posvaril Google, da morajo upoštevati zakone ali pa se pripraviti na posledice. Sporočilo v nediplomatskem tonu pravi: "Če želite početi kaj v nasprotju s kitajskimi zakoni, ste sovražni, neodgovorni in boste plačali." Gre seveda za vprašanje cenzuriranja zadetkov pri iskanju na internetu, čemur se je Google januarja uprl. Li je neomajen, ko beseda nanese na cenzuro. Če neke informacije škodijo stabilnosti ali ljudem, jih bo pač potrebno blokirati, dodaja. Kitajska se seveda ne ozira preveč na Google, saj ima ta na Kitajskem le tretjinski tržni delež; večino ima Baidu.

Google je prav tako trmast. Kot pravijo viri v Mountain Viewu, so 99,9-odstotno prepričani, da se bodo iz Kitajske poslovili. Odločitev naj bi Google javnosti posredoval kmalu, pred tem pa morajo poskrbeti za primerno...

26 komentarjev

Kitajski disident obsojen na 11 let zapora

Xiaobo Liu

CNet - Xiaobo Liu je bil profesor književnosti in glasen kritik kitajskega enostrankarskega političnega sistema. Lanskega decembra so ga priprli, ker je pomagal napisati Listino 08, ki so jo objavili 10. decembra 2008 (mednarodni dan človekovih pravic) in jo je podpisalo 10.000 zagovornikov. V njej kitajski intelektualci terjajo ločitev oblasti, spremembo ustave, pravico do svobodnega govora, združevanj in vere, zaščito zasebne lastnine itn. Do teh dni je bil obstoj te listine v tujini malo znan, a so si kitajske...

39 komentarjev

Zavajanje kupcev prek interneta se nadaljuje

CNet - Prejšnji teden smo pisali o zaslišanju, ki je potekalo pred odborom ameriškega senata za trgovino, znanost in transport. Na njem so govorili o slabi poslovni praksi podjetij, kot so Webloyalty, Affinion ali Vertrue. Z njimi so namreč veliki spletni trgovci sklenili več milijonov težke pogodbe, po katerih so kupcem tik pred zaključkom nakupa pokazali reklamo s povezavo do teh strani, ki so v zameno za vpisani e-naslov obljubljale popuste. V drobnem tisku je pisalo, da se z vpisom e-naslova kupci strinjajo, da trgovci posredujejo njihove številke kreditnih kartic omenjenim podjetjem, ki so jih nato vsak mesec ostrigli za nekaj deset dolarjev.

Spričo publicitete, ki jo je zaslišanje prineslo, se je vendarle začelo premikati. Nekateri trgovci, recimo Continental Airlines, ne sodelujejo več s temi podjetji. Žal jih večina ne vidi v tem početju nič spornega, čeprav ga je senat označil kot prevaro, tatvino in rop, in čeprav je senat nabral kar nekaj dokumentacije (PDF). Večina trgovcem...

15 komentarjev

Kitajska napada podpornike Tibeta?

F-Secure - Kot poročajo na spletni strani protivirusnega podjetja F-Secure, so nekateri aktivisti za podporo Tibetu in novinarske agencije, ki pokrivajo najnovejše represivne akcije kitajskih oblasti proti Tibetu v zadnjih dneh od neznancev prejeli elektronska sporočila v katerih naj bi bile fotografije pobitih tibetanskih protestnikov oziroma druga gradiva, ki naj bi pričala o nasilju kitajske države v Tibetu.

V priloženi PDF datoteki, ki jo je neznanec domnevno iz Danske, poslal tiskovni agenciji Asia Free Press pa ni bilo fotografij, pač pa izjava o solidarnosti s tibetanskim ljudstvom. Poleg izjave pa je bil v PDF datoteki skrit še virus, ki izkorišča varnostno ranljivost v PDF dokumentih (tim. PDF-Encode ranljivost). Po odprtju dokumenta s PDF pregledovalnikom Adobe Acrobat se je na računalnik naložil in zagnal program za prestrezanje tipkanja (tim. keylogger) Winkey (shranil se je na mesto: C:\Program Files\Update\winkey.exe).

Program, ki je bil dodatno modificiran, da bi ga...

11 komentarjev

Kitajci odblokirali BBC

BBC - BBC poroča, da je Ljudska republika Kitajska po letih blokade strani BBC v angleščini končno prenehala s tem nesmiselnim početjem. Uradnega sporočila kitajske oblasti niso posredovale, kakor tudi niso nikoli objavile, da bi karkoli blokirale, vendar BBC-jevi novinarji na terenu opažajo, da lahko dostopajo do strani, ki so bile prej nedostopne.

Bralci so od navdušenja planili po BBC-jevih strežnikov, ki so namesto običajnih nekaj sto v torek zabeležili 16.000 obiskovalcev s Kitajskega. Oblasti so v pričakovanju olimpijskih iger obljubile, da bodo novinarjem omogočile več svobode pri delu. Verzija novic v kitajskem jeziku ostaja nedostopna. Klik!

16 komentarjev

Popolna prepoved računal s kitajskimi "geni"?

Washingtonpost - Da kitajskim prenosnikom vlada ZDA ne zaupa, smo že izvedeli. Sedaj je republikanski predstavnik ameriškega nižjega doma, točneje House of representatives, predlagal popolno prepoved računalnikov, ki uporabljajo dele ali so v celoti proizvedeni na Kitajskem.

Politik(a) se ne zaveda, kdo je mati večine sestavnih delov v sodobnih računalnikih. Morda jim ta obraz globalizacije ni več všeč.

Očitno je ameriški predstavnik Franci Volk bral 22 let staro znanstveno fantastično uspešnico Softwar, oziroma sumi, da bo Kitajska počela to, kar so verjetno ZDA počele do sedaj.

19 komentarjev

Digitalno fotografiranje ni več anonimno

Ars Technica - V starih časih, za železno zaveso, je moral biti registriran vsak pisalni stroj. Tako je lahko (ljudska) milica odkrila sovražnike ljudstva, ki so širili kleveto med narodom. Prav zato vzhodni bolk ni maral računalnikov. Vzhodna paranoja se je prenesla tudi na demokratični zahod (glej povezave spodaj).

Pred kratkim so odkrili, da vsak CCD / COMS čip pušča v zapisu fotografije svoj lasten "prstni odtis". Tako je moč za vsako digitalno fotografijo ugotoviti, s katerim fotoaparatom je bila posneta. Do prstnega odtisa (podpisa) pride že v času rojstva posameznega čipa, na katerega vplivajo naključne spremenljivke, ki na koncu pripeljejo do unikatne obdeleve slike. Metodo so razvili na Binghamtonski univerzi v ZDA. Preverili so 2700 fotografij posnetih z devetimi različnimi kamerami in uspeh je bil 100%.

Veliki brat ima vedno več slednih psov.

28 komentarjev

Yahoo spravil v zapor še enega kitajskega disidenta

Reporters Without Borders - Mednarodna organizacija Poročevalci brez meja (Reporters Without Borders - RSF), ki se bori za svobodo tiska in brani zaprte novinarje, je danes sporočila, da so kitajske oblasti decembra 2003 zaprle kiber-disidenta Li Zhija na podlagi podatkov, ki jih je kitajski policiji posredovalo podjetje Yahoo, znano po svojem spletnem portalu in spletnih servisih. Li Zhi, sicer registrirani uporabnik Yahoo-ja, ki je v svojih spletnih člankih in spletnih forumih kritiziral podkupljivost lokalnih oblasti, je bil decembra 2003 zaradi subverzivnih dejavnosti obsojen na osem let zapora.

Organizacija RSF pa je prepričana, da Zhi ni osamljen primer, saj naj bi Yahoo pripomogel k obsodbi več kitajskih disidentov. Zaradi tega RSF od spletnega giganta zahteva, da jim izda seznam vseh kiber-disidentov, o katerih so kitajskim preiskovalnim organom posredovali podatke. Predstavniki Yahoo-ja so na očitke odgovoril z izmikanjem, češ da niso vedeli, za kakšne namene kitajska policija zahteva podatke o...

24 komentarjev