»

EU želi spremljati kaj iščemo po spletu

Slo-Tech - Kot poročajo na Slashdotu Evropski parlament pripravlja pisno izjavo o oblikovanju evropskega sistema hitrega obveščanja proti pedofilom in spolnim nadlegovalcem v kateri bodo pozvali države članice, naj v boju proti pedofiliji in spolnemu nadlegovanju uskladijo evropski sistem hitrega obveščanja med javnimi organi, podoben sistemu, ki že obstaja za živilske alarme.

Hkrati naj bi Svet in Komisijo pozvali, naj direktivo o hrambi prometnih podatkov razširita tudi na spletne iskalnike, da se hitro in učinkovito zasledita otroška pornografija in spolno nadlegovanje na spletu.

Povedano drugače - če bo pisna izjava dobila dovolj podpisov evropskih poslancev, bo Evropski parlament Svet in Komisijo pozval, naj obvezno hrambo prometnih podatkov razširi tudi na spletne iskalnike, kar pomeni, da bodo državni organi v prihodnosti lahko spremljali tudi kaj uporabniki interneta iščemo v spletnih iskalnikih.

Kot poroča Christian Engström, evroposlanec iz švedske Piratske stranke, je izjavo...

116 komentarjev

MoMoSlo S02E04 - Communities & Trends

Utrinek z Maemo Challenge predstavitve

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Po uspešno zaključenem MoMoSlo Maemo Challenge-u (posnetki predstavitev ekip oz. tukaj), bo nocoj ob 18.30 v Kiberpipi potekal še zadnji letošnji MobileMonday Slovenija, kjer bomo govorili o skupnostih in trenutnih trendih na področju mobilnih tehnologij. Najprej bo Viktor Marohnić, soustanovitelj ter direktor podjetja Shout'em, predstavil pot in izkušnje prodornega hrvaškega startup-a, ki je prejel serijo nagrad na evropskih konferencah. Predavanje bo v angleškem jeziku. Nato bo Tomaž Štolfa, kreativni vodja v podjetju Marand, kjer deluje v okviru skupine MarandLab, predstavil trende v mobilnem svetu - od naprav do storitev ter tehnologij, ki naj bi bile v središču pozornosti v...

0 komentarjev

OpenOffice.org konferenca 2007 v Barceloni

Slo-Tech - Od 19. do 21. septembra 2007 se odvija peta OpenOffice.org konferenca, ki tokrat poteka v soncni Barceloni. OpenOffice.org konference se že tretjič udeležuje tudi Kiberpipa z medijskim pokrivanje konference. Posnetki predavanj bodo v dneh med in po konferenci dostopna na spletni strani http://ooocon.kiberpipa.org/. Pripravljajo se tudi pogovori z udeleženci, preko katerih boste lahko izvedeli še kaj, ki ni le del formalnega dela programa konference. Seveda bodo na ogled tudi fotografije konferenčnega dogajanja.

2 komentarja

POT: Še vedno vemo kaj ste počeli prejšnje poletje

Slo-Tech - V torek 24. oktobra vas vabimo na drugi Pipin odprti termin v tej sezoni. Za uvod se bomo ponovno spomnili poletja. Na hitro bomo preleteli nekaj bolj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini.

Tako boste lahko slišali kako je potekal NEST 2006, ki ga je pripravil Slo-tech in kaj je bila letošnja rdeča nit Ars Electronice. Pogledali pa bomo tudi, kako se je odvijala OpenOffice konferenca v Lyonu, ki jo je ponovno medijsko pokrivala ekipa Kiberpipe.

Torej, ne zamudite nove sezone Kiberpipinih odprtih terminov, ki bodo, tako kot vedno, potekali vsak torek ob 19.00.

1 komentar

Pipin odprti termin: Odprto-kodne grafične aplikacije

Slo-Tech - V torek 28. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Petra Čuhaleva z naslovom Odprto-kodne grafične aplikacije

Predstavili vam bomo kaj se je odvijalo na prvi konferenci odprtih grafičnih programov Libre Graphics Meeting v Lyonu. Izvedeli boste nove ideje, napotke in razmišljanja o tem kam gre trenutno razvoj odprto-kodnih grafičnih programov katerih paradni konji GIMP, Inkscape, Scribus in Blender so se že dobro ustalili med nami prihajajo pa tudi novinci kot je Xara. Pogledali si bomo kaj novega prinašajo nove različice in pokazali kako se lahko kosajo s komercialnimi aplikacijami.

18 komentarjev

Pipin odprti termin: Fansubbing

Slo-Tech - V torek 14. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Miha Jenka o Fansubbingu.

Fansubbing je primarno ljubiteljska dejavnost podnaslovitve animejev oz. japonskih risank, ki se je kot legalno vprašljiva dejavnost močno razvila preko zadnjih 25. let s koreninami razraščenimi v srcu ZDA.

Evolucija računalniških tehnologij, telekomunikacij in dobro organizirane skupnosti, ki so temelji obstoja današnjih fansubov, je privedla do ljubiteljskih izdelkov, katerih izdelava je tako rekoč brez opaznih stroškov, ki si jih ljubitelji lahko prenesejo iz Interneta, predvsem z uporabo BitTorrent tehnologije. Široka prekospletna distribucija, vedno višja kvaliteta fansubov in piratiziranje legalnih DVD natisov pa potiho ogrožajo dobiček licenčnih podjetij.

Razkrite bodo nekatere skrivnosti, ki jih uporabljajo, da lahko ljubiteljem dostavijo najboljše podnapise.

2 komentarja

Pipin odprti termin: (Multi)medijsko pokrivanje konference

Slo-Tech - V torek 7. februarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom (Multi)medijsko pokrivanje konference.

Dandanes konference niso omejene le na njihove obiskovalce ampak jih spremlja tudi svetovna javnost. Organizatorji se pogosto trudijo nuditi dostop vsem, ki se je niso uspeli udeležit in ustvariti medijski arhiv za udeležence. Polna medijska pokritost konference je kompleksna naloga, ki zahteva uigrano ekipno delo. Dodaten izziv pa je uporaba odprto-kodnih rešitev in odprtih standardov.

Jure Čuhalev bo predstavil delo Kiberpipine ekipe z medijskim pokrivanjem konference OpenOffice.org 2005. Kakšne so izkušnje, ki jih je ekipa pridobila pri izvedbi in kateri so potrebni delovni procesi; tehnološkega dela pa se bomo dotaknili predvsem s stališča potrebnih tehnologij in smernic za nadaljno raziskovanje. Govora bo predvsem o pretočnih video posnetkih, zajemanju videa za arhiviranje, spletnih straneh in namiznem zalozništvu.

Končni izdelek Kiberpipine medijske ekipe si lahko...

0 komentarjev

OpenOffice konferenca - video, zvok, blogi in še več

Slo-Tech - Koper ima konec tega tedna čast gostiti mednarodno konferenco OpenOffice 2005, kjer se zberejo razvijalci in drugi člani skupnosti iz celega sveta.

Ker pa cel svet ne more v Koper je organizatorjem priskočila na pomoč Kiberpipina medijska ekipa. Poskrbela bo za vsesplošno pokrivanje konference, katere prvi, neformalni del, se prične že danes (v sredo).

Na naslovu http://ooocon.kiberpipa.org lahko v prihodnjih nekaj dneh pričakujete neslutene količine video intervjujev, avdio intervjujev, posnetkov predavanj, elektronski časopis, blog planet in seveda foto galerijo. Za povrh pa še živi video stream iz izbranih predavanj.

Na najbolj zanimive dnevne vsebine vas bomo opozorili z vsakodnevno novičko. Vabljeni ste torej, da virtualno prisostvujete konferenci OpenOffice 2005

5 komentarjev