»

Googlov podpredsednik skočil z roba vesolja in presegel predlanski rekord

Slo-Tech - V veliki tajnosti in brez medijskega pompa je Googlov inženir in podpredsednik Alan Eustace včeraj podrl predlanski Baumgartnerjev rekord in skočil z višine 41.419 metrov. S tem je za dobra dva kilometra izboljšal rekord za skok z najvišje višine, mimogrede pa je postavil še nekaj drugih.

Pred dvema letoma je Felix Baumgartner v sodelovanju z Red Bullom naredil odmeven medijski dogodek, Eustace pa se je projekta lotil povsem drugače. Sofinanciranja ni želel niti od Googla, čeprav mu je bil ta pripravljen priskočiti na pomoč. Sodelavci ga opisujejo kot preprostega človeka, ki pa ima rad adrenalin. Da mu ni bilo treba polagati računov in da njegovega dosežka ne bodo uporabljali v reklamne namene, je svoj projekt v celoti financiral sam.

Tri...

45 komentarjev

Z dvigalom miljo visoko

New Scientist - Še pomnite NASIN natečaj za vesoljsko dvigalo? Kljub bornim rezultatom, ideja še živi. Podjetje LiftPort Group je januraja v Arizoni razpelo ogljikov kabel s postojanko na koncu miljo v nebo. Večslojni (očitno ploščat) kabel je širok 5 cm in debel nič več kot nekaj listov paprija. Celotna kompozicija je brez večjih težav visela pod tremi baloni neprekinjeno 6 ur. Še 61.999 milj, pa bodo na cilju. Dosežek žal kazi dejstvo, da je robotom-šerpam uspelo iz...

46 komentarjev

Leti, leti tehnologija

engadget - Že pred časom je podjetni avstralski profesor izkoristil histerijo, ki curlja iz vse dražjih sodčkov nafte in obelodanil svojo rešitev, visokoleteče mline na veter. Strnjeno povedano je poanta v tem, da spravimo lahke vetrnice na višino, kjer stalno pihajo močni vetrovi. Dovolj močni, da ne skrbijo samo za ohranjanje vetrnice v zraku, ampak proizvajajo tudi električno energijo, ki jo pošljemo po kablu, ki vetrnico hkrati drži na mestu, odjemalcem. Nadejajo se dvakrat več energije na enoto površine kot pri klasičnih vkoreninjenih vetrnicah.

Delnic Petrola sicer še ni treba prodajati, ampak ideja, četudi se Don Kihot ves čas vsiljuje v misli, vseeno ima empirično...

57 komentarjev

V boj proti patentom še profesorji

Slashdot - Medtem ko v EU potekajo žgoče razprave ali se naj novi patentni zakon sprejme ali ne, bo izšla knjiga izpod prstov Adama B. Jaffeja in Josha Lernerja, ki govori o patentnih zakonih na splošno ter kako slednji uničujejo inovativnost ter posledično napredek. Vsekakor je na slednjem najbolj pomembno prav dejstvo, da se v boj proti patentom začenja priključevati računalniško ne najbolj guruidno osebje, ter še bolje, člani spoštovanih institucij. Gospod Jacob Schiff je namreč profesor na Harvardu, Adam Jaffe pa profesor ekonomije na Brandeiški univerzi.

Povezano v branje: New York Times je objavil članek o slabih patentnih sistemih.

5 komentarjev

Pregledi lanskega leta I.

Slashdot - In smo dočakali novo leto. Medtem ko nekateri še spijo in drugi že iščejo zdravilo za mačka pa se po spletu počasi pojavljajo pregledi dogodkov lanskega leta. Tako so ustvarjalci spletnega časopisa Mozillazine objavili pregled dogodkov povezanih s tem, vedno bolj popularnim projektom. Na kratko bi ga lahko opisali z besedami: 5. rojstni dan, nov načrt izdaje programov, Firebird in težave z izbiro imena ter novo poglavje v knjigi Mozille. Seveda ne smemo pozabiti na Projekt slovenjenja Mozille v okviru katerega so bile prevedene vse različice Mozilla zbirke kot tudi tudi nova Firebird in Thunderbird in njune spletne strani. Ko smo že ravno pri odprti kodi naj omenim še LWN kjer so naredili lep časovni pregled dogodkov povezanih z Linuxom v letu 2003.

Na drugi strani so tudi pri Googlu objavili Zeitgeist lanskega leta. Najbolj iskana oseba je bila Britney Spears, največ ljudi je iskalo novice o Iraku ter od znamk Ferrarija. Ne pozabite primerjati s predlanskim letom in...

6 komentarjev

Stanje širokopasovnih povezav v svetu

Slashdot - Mednarodna Telekomunikacijska zveza je te dni objavila poročilo o stanju širokopasovnih povezav v svetu. Prav nič presenetljivo ni, da vodita Južna Koreja in Japonska s 60 oziroma 70 odstotki s širokopasovnim internetom ožičenih domov. Slovenije sicer ni na seznamu držav, vendar je njihovo poročilo (PDF) (DOC) vseeno zanimivo branje, saj vsebuje med drugim tudi podatke o cenah za večje svetovne države.

Pri nas se s takšnimi raziskavami ukvarja projekt Raba interneta v Sloveniji. V poročilu Gospodinjstva: uporaba interneta 2003/1 tako med drugim navajajo, da ima dostop do interneta 38 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Na spletni strani SIBIS pa so v svoji publikaciji zapisali, da sta v Sloveniji 2% širokopasovnih povezav.

3 komentarji

Sony proti piratom z vsemi sredstvi

SiOL -

Filmi, ki jih bo ponujal Sony, naj bi bili odslej pripravljeni v vrhunski kvaliteti; uporabnik jih bo lahko prek interneta prenesel v svoj računalnik, si jih ogledal (ali pa tudi ne), v točno določenem času pa se bo zapis s filmom uničil. Tehnologija, ki jo je razvil japonski Japan Wave, naj bi zapisala filmsko datoteko v več map hkrati, s čimer bo onemogočeno predvajanje s klasičnimi video predvajalniki. Posebna programska oprema naj bi ob predvajanju sproti združevala vse potrebne dele datoteke v uporabno celoto. Kdor bi se, denimo, sam poskušal igrati sestavljanko, bi sprožil takojšnje samouničenje filmskega zapisa. Nad novo tehnologijo so že navdušeni pri Walt Disneyu, kjer bodo novost tudi preizkusili na ameriškem tržišču.

Tudi pri DVD-jih in kemijskih reakcijah so našli svojevrstno rešitev. DVD-ji bodo ob nakupu hermetično zaprti in preplasteni s posebnimi kemikalijami. Po odprtju embalaže bo v 48 urah dotična kemikalija potemnila DVD ploščo in tako laserju v DVD enoti...

31 komentarjev