»

Po rahlem predahu se boj med Google in Microsoft nadaljuje

več strani - Po rahlem predahu, ki smo ga bili deležni prejšni teden (padec delnic MSFT za 11% ter zaslišanje na evropskem sodišču), se boj med dvema gigantoma nadaljuje. Na dan sta prišli dve novi bojišči.

Začelo se je, ko je Amazon.com po preteku pogodbe z Googlom preselil svoj brskalnik A9.com na Microsoftovo tehnologijo Live.com. Tako je bil na tej strani Google zadnje prisoten v nedeljo, sedaj pa ga ja zamenjal znak powered by Live.com. Več na Reuters.com

Še bolj vroče pa je zaradi novega brskalnika IE 7.0. Konkretno, kamen spotike je majhen kvadratek v desnem zgornjem kotu, ki je namenjen iskanju, znan kot AutoSearch. Problem tiči v tem, da brskalnik privzeto nastavi iskalnik na MSN.com, ki je v Microsoftovi lasti, kar pa Google vsekakor ni všeč. Več na InformationWeek.com

Čudno, da Google še ni opazil, da je privzeta stran na novo inštaliranega operacijskega sistema prav msn.com.

74 komentarjev

Google Desktop - nova grožnja zasebnosti?

Slashdot - Google je z novo različico izdelka Google Desktop poskrbel za dobršno mero razburjanja predvsem pri tistih, ki jih skrbi varnost zasebnih podatkov. Problematična je funkcija, ki so jo poimenovali Search Across Computers. Nova funkcionalnost izdelka omogoča iskanje dokumentov po več različnih računalnikih v lasti nekega posameznika, podpira torej oddaljeno brskanje po zgodovini obiskanih strani, MS Office dokumentih, tekstovnih in PDF datotekah. Krasno? Niti ne.

Negativni odzivi se nanašajo predvsem na način, na katerega Google to omogoča. Za uporabo potrebujete namreč Google uporabniški račun, seveda pa je potrebno Google Desktop pravilno nastaviti na vseh računalnikih, kjer želite uporabljati oddaljeno iskanje. Nato pa programska oprema prenese kopije dokumentov na strežnik, s katerega so dosegljive za iskanje. Tako se na Googlovih strežnikih lahko znajdejo kopije vaših dokumetov kot so naprimer računi, davčna napoved, dnevniki spletnih klepetov, elektronska pošta,...

21 komentarjev

Google agresivneje proti Microsoftu

Google News - Larry Page, soustanovitelj Googla, je na CES-u nakazal, kam pes taco moli.

Za začetek so si za zgled vzeli Apple in njihove storitve, saj Google načrtuje spremeniti pogled na internetno televizijo in video na zahtevo. Pripravljajo nam internetno trgovino, kjer bo vsakdo lahko objavil svojo video vsebino ter ji določil ceno, pravice uporabe in stopnjo zaščite. Vsebino bomo lahko predvajali v njihovem lastnem prihajajočem predvajalniku, ki bo opremljen z novim sistemom zaščite vsebine (DRM). To je resna grožnja ne le za Microsoftov načrt dominacije internetne televizije, temveč tudi za Apple. Prvi korak je ponudba iz televizijskih programov produkcijske hiše CBS, za začetek bodo na ogled ponudili tri svoje trenutno nastajujoče nadaljevanke (ena izmed njih bo CSI). Podobno kot v Jabolčni trgovini bo nova epizoda na voljo dan za rednim predvajanjem, cena pa bo 2 dolarja. Poleg tega imajo v rokavu še enega izredno močnega asa, ki se imenuje NBA.

Napad na Microsoft pa je na drugi...

69 komentarjev

Google PC, Google OS in Google kocke?

Google News - Google je vsekakor spletni fenomen, ki je fasciniral svet s svojim razvojem iz garažnega projekta v megakorporacijo. A vendar podjetje ne počiva na lovorikah, temveč se vseskozi trudi z uvajanjem novosti in postavljanjem standardov. Tokrat mi je Google News (kako ironično) serviral kup novic o govoricah, ki se že nekaj časa širijo po različnih kotičkih interneta.

Po poročanjih business.scotsman.com naj bi Google pripravljal vstopni model PCja, za katerega naj bi strojno opremo dobavil Wyse Technology iz USA. Morebitna cena računalnika se bo gibala okrog 200 dolarjev, za software pa bo po nekaterih podatkih poskrbel kar Google sam. Kot ste verjetno že uganili iz cene, naj bi bila naprava omejeno uporabna, v povezavi s centralnim omrežjem bi lahko na takšnem računalniku počeli procesorsko in grafično nezahtevna opravila, kot so brskanje po internetu in urejanje besedil, ... Takšna rešitev pa bi s sabo prinesla tudi nekaj pozitivnih lastnosti, poleg izredno ugodne cene bi bila...

22 komentarjev

Epizode po en dolar

Slashdot - CBS in NBC sta sporočila, da bosta proti plačilu 99 centov na epizodo, uporabnikom omogočila ogled ponovitve epizod, ki so večinoma predvajane v glavnem predvajalnem času. S tem se tudi TV industrija približuje temu, kar je Apple začel v industriji glasbe. Sistem bo začel delovati v januarju 2006 uporabniku bodo omogočili ogled tudi pri nas popularnih serij kot so: Na kraju zločina, Zakon in red, Survivor. Storitev bo mogoča le preko sistema Comcast.

Walt Disneyjev ABS pa že sedaj omogoča ogled nadaljevank, ki pa je za razliko od CBSja in NBSja mogoča preko Applove storitve iTunes. Cena njihovih serij pa je 1.99 USD. Med njimi pa najdemo tudi Razočarane gospodinje.

Mislim, da ni potrebno poudarjati, da storitev ne bo mogoča v Sloveniji, je pa še en korak naprej v razvoju videa na zahtevo.

10 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Navkljub Infosu smo še vedno pridni. Še posebej alien-w - človek je spisal vzporedni test petih Logitechovih brezžičnih namizij. No, eden je od Dexxe, ampak saj veste, kam pes taco moli. Pet namizij. Pet brezžičnih klofotal. Pet mišk. Nič žic. Veliko veliko baterij. Sistemi, dragi od 15.000 do 34.000 SIT znajo zadovoljiti tako najbolj petične uporabnike kot tudi manj zahtevne pisarnike, ki rabijo brezžičnost ter prenosljivost. Obvezno branje.

10 komentarjev

Vaša reklama ne odraža resnice...

Vnunet - ...ja, koliko jih pa? Tole se mi zdi že kar malce tragikomično: The Advertising Standards Authority (ASA) je od British Telecom-a zahtevala, da iz svojih oglasnih pasic za BTInternet odstrani napise, ki trdijo, da so njihove storitve hitre ter zanesljive. Vzrok? Uporabniki so se pritoževali nad signalom 'zasedeno'.

Vsled tega ASA trdi, da so reklamni napisi potrošnike zavajali.

Tukaj mi ne ostane drugega kot en dolg, morda že rahlo zaničevalen 'pih'. Povejte mi - koliko reklam dandanašnji odraža resnico ter koliko oglaševalcev je kaznovanih oz. vsaj pozvanih k spremembam? Čudno, da se nihče ne obesi na reklamiranje Oken (predvsem 95). Pa vaše mnenje? Klik!

2 komentarja