»

WD z dvema novima 2-terabajtnima diskoma

Caviar Black levo, RE4 desno

vir: AnandTech
AnandTech - Western Digitalov 2 terabajtni Caviar Green je bil dolgo časa zelo osamljen na vrhu kapacitetne lestvice, a izbira se počasi bogati. Zdaj tudi na račun dveh novih modelov iz WDja, 2 terabajtnega Caviar Black ter RE4. Serija Caviar Green je primerna za tiste uporabnike, ki jim glavna prioriteta ni le hitrost pogona, temveč jim je pomembna tudi manjša poraba energije, kar so pri WDju dosegli z zmanjšano hitrostjo vrtenja podatkovnih plošč. Nova modela štiri 500 GB plošče vrtita pri običajnih 7200 obratih na minuto, prideta opremljena s 64 MB predpomnilnika ter podatke pretakata prek druge generacije vodila SATA.

Obenem prineseta tudi nekaj novosti, izmed katerih je verjetno najpomembnejši...

18 komentarjev

Terabajt za prenosnike

vir: engadget
engadget - Jasno je, da se z dobrim palcem manj širine trdi diski za prenosnike ne morejo kosati z večjimi, 3,5 palčnimi diski. A to ni ustavilo razvojnikov pri Western Digital, katerim je v 2,5 palčno ohišje uspelo stlačiti za kar terabajt podatkovnih plošč. V primerjavi s 3,5 palčniki so še vedno pol manjši, a je bil preskok s 500 GB na 1 TB zelo hiter. Čast prvega terabajtnega diska je WDju sicer prevzel Hitachi, a so se zdaj vrnili dvojno, s prvim 2 TB diskom na sploh in prvim 1 TB mehanskim, 2,5 palčnim diskom. Do te magične številke jih je sicer prehitel pureSillicon, ki je že pred časom predstavil terabajtni SSD. Prostornost seveda ne pride brez odrekanja, čemur je...

41 komentarjev

Evolucija - Velociraptor

Western Digital Velociraptor

vir: Storage Review
Storage Review - Skoraj šestnajst mesecev je že minilo, odkar je podjetje Western Digital predstavilo njihovega zadnjega Raptorja - trdi disk na vodilu SATA, kapacitete 150GB, v katerem so se plošče za razliko od običajnih diskov, vrtele s hitrostjo kar 10.000 vrtljajev na minuto. V tem času so ostali proizvajalci trdih diskov naredili precej napredka v sami hitrosti, predvsem pa v kapaciteti, s katero se Raptor ni mogel ravno pohvaliti.

21. aprila je zato Western Digital predstavil svoj nov trdi disk z zvenečim imenom Velociraptor. Hitrost vrtenja plošč ostaja pri 10.000 vrtljajih na minuto, so pa zato...

11 komentarjev

Hitachijev novi favorit

X-Bit Labs - V četrtek je izdelovalec diskov Hitachi predstavil doslej navečji disk v najelitnejšem razredu, ki se vrti s 15.000 obrati na minuto. Ultrastar 15K450 sprejme 450 GB podatkov na štirih magnetnih ploščah, do katerih lahko spričo velike kotne hitrosti dostopamo povprečno v 3,6 ms v povezavi s 16 MB predpomnilnika. Priklop na osnovno ploščo je urejen preko 3 Gb SAS (Serial Attached SCSI) ali FC (Fibre Channel) vmesnika. Za tišje delovanje so poskrbeli s tekočinskimi ležaji (FDB), za varnost podatkov pa s tehnologijo RVS (Rotational Vibration Safeguard), ki predvideva in blaži motnje, ki se pojavljajo v sistemih z več diski. Masovno prodajo načrtuje Hitachi še za to četrtletje, o ceni pa še ni podatkov. Klik!

34 komentarjev

Hitri diski proti RAID-u

Tom's Hardware - Uporabniki, željni bliskovitega delovanja, pri izgradnji sodobnih sistemov pogosto veliko časa posvetijo trdemu disku, ki je navsezadnje največje ozko grlo dandanes. Za rešitev tega problema ponavadi posežejo po izjemno hitrih diskih, med katerimi je najbolj znana Western Digital-ova serija Raptor. Problem tovrstnih naprav je ponavadi cena, ki zna biti kljub majhni kapaciteti izjemno visoka. Člankopisci na THG so problem bolj natančno analizirali in ugotovili, da obstaja za hitrosti željne ljudi še mnogo alternativ, med drugim izgradnja RAID polja, ki zna biti v končni fazi glede na razmerje med ceno in hitrostjo bolj optimalna rešitev. Preberite članek.

30 komentarjev

Nova rekordna kapaciteta 2.5" trdega diska

Channel Register - Fujitsu je predstavil novega malega velikana. Sliši na nič kaj zveneče ime MHV2200BT, a so ostale lastnosti toliko bolj mamljive za prenosnike in potencialnega "pravega" Video iPoda.

Ker gre za majhne dimenzije, seveda ne gre za revolucionarno hitre dostope do podatkov, a je teh k sreči lahko veliko: 200Gb. Disk se vrti na umirjenih 4200 obratov, z 8Mb vmesnim pomnilnikom in maksimalno porabo 4.5W (povprečno 1.6W).

Ker flash trdi diski še nekaj časa ne bodo dosegli takšnih kapacitet, niti razmerja cena na Gb, bo seveda od maja letos veliko interesentov za tega malčka, ki je trenutno največji v tem razredu.

23 komentarjev

WD RaptorX

PC Stats - Proizvajalec trdih diskov Western Digital je nedavno predstavil novo pošast za najzahtevneše uporabnike, disk poimenovan Raptor 150GB. Ta je naslednik znane serije diskov Raptor, ki še zdaj spadajo med najhitrejše izdelke na SATA vodilu. Kot kaže, je novi model uspešen naslednik, sedaj pa so ga še malce predelali.

Da vam osvežim spomin - plošče diska Raptor 150 GB se vrtijo pri 10.000 obratih v minuti, za hitrejše delovanje skrbi 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas znaša 4,6 milisekunde, seveda podpira tudi NCQ, kapaciteta diska pa znaša 150 GB, kar je občutno zvišanje glede na predhodnika. Predelan model, poimenovan RaptorX, ima poleg specifikacij običajnega...

22 komentarjev

Western Digital Raptor 150GB?

Western Digital Raptor 150GB

Slo-Tech - Bralci naše strani dobro poznajo hitre WD-jeve diske iz serije Raptor. Kljub hitrosti, še posebej večjega brata (74GB), smo vedno pogrešali večje kapacitete, saj so danes diski velikosti 160 GB nekaj najbolj običajnega pod soncem.

To se utegne spremeniti. Na iskalcu cen Geizhals lahko zasledimo ponudbo za novega Raptor-ja, velikosti 150 GB. Dostopni čas diska je 4.5 ms, podpira tehnologijo NCQ, uporablja SATA II vmesnik, predpomnilnik je povečan na 16 MB, 10.000 obratov na minuto seveda ostaja. Vse našteto naj bi pripomoglo k naslovu najhitrejšega trdega diska s SATA vmesnikom. Cene se zaenkrat gibljejo okrog 320 Evrov.

Če je...

50 komentarjev

Western Digital WD740GD - Raptor 2

X-Bit Labs - Če ste si kdaj ogledovali cenike slovenskih računalniških prodajaln z namenom, da pregledate cene SCSI diskov, ste verjetno ugotovili, da so le-te precej zasoljene. Ampak, ker gre tehnologija naprej in cene navzdol, so prišli na trg tudi SATA diski, ki ponujajo podobne hitrosti kot njihovi SCSI "kolegi", a za precej nižjo ceno.

Tako so na X-bit Labs spisali test novega Western Digitalovega WD740GD diska, ki s svojo podporo SATA vmesniku prinaša kar 10.000 obratov na minuto in kapaciteto 73 GB. Novinec, poimenovan tudi Raptor 2, se je na veliki večini testov proslavil kot absulutni zmagovalec, vendar pa v nekaj kategorijah izgubi prevlado v boju s konkurenčnimi aduti. Končna...

10 komentarjev

Največji trdi disk na svetu: WD2500JB

Ko prostor na disku ni več problem... :)

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs se je tokrat odločil stestirati največji trdi disk, kar se ga da dobiti. Izdelali so ga pri dobro znanem Western Digitalu. Enota je kapacitete kar 250 gigabajtov in se vrti pri danes povsem vsakdanjih 7200 obratih na minuto, izdelek pa so zaradi velikosti poimenovali kar Drivezilla. Če vam na vašem računalniku primanjkuje zadnji megabajti, bi vam močno priporočil branje članka, v katerem je predstavljen WDjev dvesto petdeset gigabajtnež™. Klikus!

8 komentarjev

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

Western Digital predstavil nov disk

X-Bit Labs - Pred kratkim je WD predstavil nov disk velikosti 100 GB, ki se vrti s hitrostjo 7200 RPM (obratov na minuto). Disk bazira na treh ploščah (vsaka 33 GB), spada pa v družino Caviar. Western Digital je s predstavitvijo svojega 100 GB diska postalo podjetje, ki ima trenutno najhitrejši IDE disk s tako kapaciteto. Disk naj bi videli v trgovinah že ta mesec. Več tukaj.

4 komentarji