»

nVidiini ekipi Tegra in nForce združeni

Kljub varčnosti zmogljivosti ne manjka

X-Bit Labs - V četrtek je nVidia javnosti razkrila, da so znotraj družbe združili ekipi, ki sta bili pred tem namenjeni razvoju sistemov-na-čipih (specifično na razvoju Tegre) oz. razvoju veznih čipovij za Intelove in AMD-jeve procesorje. Pred kratkim je Intel prišel celo pod drobnogled ameriške vlade, saj nVidii niso podelili licence za izdelavo veznih čipovij, ki s procesorjem komunicirajo prek vodila DMI. Njihova licenca velja le za starejše vodilo FSB, ki je uporabno samo s procesorji do serije Core 2. Podobno je storil tudi AMD, zaenkrat na strežniškem trgu, a se je enaka zgodba obetala tudi za namizne računalnike....

8 komentarjev

ULi dokončno zgodovina

Slo-Tech - Vezni nabor podjetja ULi je bil nekoč precej popularen pri izdelovalcih poceni matičnih plošč. Še posebej pa je nabor navduševal zaradi hkratne podpore tako AGP kot PCIe vodilu, predvsem pa so ULi-jevi južni mostovi, npr. M1575, ATI-ju omogočili, da je prodal vsaj nekaj severnih mostov, saj so bili ATI-jevi lastni (SB450) precej hroščati (nizki I/O prenosi - diski, FW, USB).

Kot veste, je Nvidia pred časom podjetje prevzela in že takrat so napovedali, da bo dobava naborov izdelovalcem matičnih plošč počasi ustavljena. Po poročanju Xbitlabs (via HT4U) so ravno te dni na poti zadnje pošiljke.

Inženirji, ki so snovali te kose silicija, sedaj delajo na Nvidiinih veznih naborih.

7 komentarjev

Intervju s Timom Sweeneyjem

Xtreme Systems - Tim Sweeney, soustanovitelj Epic Games in glavni programer novega Unreal 3 pogona (pogon je najbolj znan po prihajajočem Unreal Tournament 2007), je v intervjuju, ki so ga z njim opravili na FiringSquad, govoril predvsem o prihajajočih tehnologijah - Direct X 10, štirijedrnih procesorjih, 64-bitnih sistemih ter o fizikalnih pospeševalcih ( Ageia, ATI ter nVidia skupaj s Havokom).

Unreal 3 bo očitno eden prvih pogonov, ki bodo res izkoristili večjedrne procesorje. Očitno so napovedi, da bo vse, kar je šibkejše od 6600GT, neuporabno, precej resnične. Na XtremeSystems.org je odprta tudi tema, kjer so, po mnenju avtorja teme, zanimivi deli označeni z rdečo, zraven pa je še nekaj njegovih komentarjev (v modri).

18 komentarjev

NVidia ustavlja dobavo ULi-jevih naborov

Slo-Tech - Kot je te dni zaslediti na mreži vseh mrež, bo Nvidia postopoma povsem ustavila dobavo južnih mostov, po novem njenega podjetja, ULi. M1575 in M1573 delajo družbo predvsem ATi-jevim severnim bratcem. Kot je znano, ima ATi-jev SB450 kup težav, predvsem so to nizki I/O prenosi (diski, FW, USB), manjka pa tudi podpora za SATA-II in NCQ. M1575 teh težav nima in se lahko kosa z nForce4 MCP-ji.

Zaloga SB450 bo po napovedih hitro pošla, novi SB600 pa še ni nared, ATi-jeve plošče pa bodo postale spet manj privlačne, kljub obetajočemu novemu severnemu mostu CrossFire Xpress 3200.

NVidia kaže zobe.

35 komentarjev

Intervju o združitvi nVidiie in ULi Electronics

Neowin - Niti dva tedna ni minilo od združitve teh dveh izdelovalcev veznih čipovij, pa so na Firing Squadu že zaslišali Drewa Henry-ja, direktorja proizvodnje veznih čipovij pri nVidii. V intervjuju so ga povprašali o razlogih ter posledicah nakupa, ki bo nVidii nedvomno prinesel mnogo novih tehnologij, kaj pa se bo zgodilo z ULi-jem, pa bo povedal le čas.

Anandtech.com

Morda bodo nForce vezna čipovja končno dobila spodobne IDE krmilnike

4 komentarji

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Slo-Tech - nVidia je kupila ULi Electronics, družba, ki izdeluje predvsem poceni (a ne slaba) vezna čipovja, tako za AMD kot Intel sisteme. Znani so predvsem kot izdelovalci nadomestnih južnih čipovij za ATI-jevo RDX200 družino veznih čipovij ter veznih čipovij, ki počivajo predvsem na ASRock matičnih ploščah.

nVidia je ULi kupila za okrog 52 milijonov ameriških dolarjev, ta, po svetu znan kot zelo inovativen proizvajalec veznih čipovij, pa bo nVidii prinesla mnogo novih tehnologij, ki bodo uporabne predvsem v nForce veznih čipovjih.

Mnenja o tem nakupu so deljena, nekateri pravijo, da je tako trg izgubil enega proizvajalca več s tem pa se je zmanjšala raznolikost posledično pa se bodo dvignile cene. Spet drugi pravijo, da je bil ta nakup dobra odločitev. Le čas bo pokazal, kaj je ta nakup prinesel, mogoče pa se lahko nadejamo čipovja nForce, ki bodo namenjena predvsem cenejšim računalnikom.

Izvorna novica na Anandtechu in uradna izjava na strani nVidiie.

19 komentarjev

Strojne novice

Slo-Tech - Jap, spet bo vikend in spet smo nazaj z zbirko (tokrat sicer malo manjšo) testov, novic in napovedi.

Če začnemo kar s testi, so na Tom's Hardware spisali ZELO obsežen članek o sedmih grafičnih karticah nVidia, od katerih jih kar 5 prihaja iz najnovejše in najhitrejše 7 generacije. Testne primerke tako predstavljajo tri 7800GTX verzije, dve 7800GT ter dve 6600GT ( MSIjeva ter Gigabyte-ova tiha kartica, ki je hlajena pasivno).

Vsi lastniki grafičnih kartic kanadskega giganta ATI pa se lahko veselite novih gonilnikov. Verzija 5.12 prinaša podporo dvojedrnim procesorjem (oz. večjedrnim), uporabniki pa se jezijo predvsem nad zamenjavo ATI Tray Tools s Catalyst Control Centrom.

Se ravnokar odločate za nakup novega AMD sistema, pa ne veste, ali bi počakali kakšne nove bonbončke ali pa bi težko prigarane denarce zapravili že sedaj? Morda pa vas zanima le, kakšne novosti pripravlja AMD v naslednjih letih. V obeh primerih si lahko ogledate enoleten oz. trileten načrt izdaje novih...

32 komentarjev

ATI: Catalyst 3.8 ne povzročajo pregrevanja

FiringSquad -

Včeraj smo poročali, da se na spletu pojavljajo namigovanja, da novi ATI-jevi gonilniki morda pozvročajo pregrevanje grafičnih kartic, kar naj bi v ekstremu lahko vodilo celo do uničenja monitorja. No, roko na srce, se je to zgodilo le beta preizkuševalcu, tako da resne nevarnosti za končne potrošnike ni.

Na FiringSquad so objavili ATI-jevo sporočilo za javnost, v katerem trdijo, da so temeljito preučili vse domnevne napake in med svojim testiranjem niso odkrili oz. potrdili nobenih. Prav tako trdijo, da je večji del kode enak kot v Catalyst 3.7, torej je povsem nemogoče, da bi se kartice z uporabo novih segrevale za deset stopinj bolj. ATI tako zanika vsakršno odgovornost. Klik!

24 komentarjev

Intervju z nVidio -- David Kirk

FiringSquad - Zadnje čase se zdi, da nVidia nikakor ne more narediti koraka naprej v primerjavi z ATI-jem, in tako še vedno poteka hud boj med njima. Na FiringSquad so opravili zanimiv intervju z Davidom Kirkom. Govorili so predvsem o programskem jeziku Cg, gonilnikih Detonator 50, primerjali so 32 in 24-bitno barvno globino, Half-Life 2 in še marsikaj zanimivega v zvezi s tem podjetjem. Branje je dokaj zanimivo -- klik!

1 komentar