»

Nekaj za razmislit

Overclockers.com - Že kar nekaj časa se veliko govori o AMD-jevih prihajajočih Hammer procesorjih, ki naj bi končno brezkompromisno pometli z Intelom. Saj veste kaj mislim. 32/64 bitni hibridni procesor, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, SOI, vgrajen spominski kontrolnik,... No, do tu vse lepo in prav, zdaj pa pride tisti del, ki je potreben razmisleka.

Kaj pa če ljudje, ki niso prav veliko računalniško razgledani, ne bojo razumeli, da gre za boljši procesor. Pomislite malo. Prileti en laik v trgovino in hoče en "full dober" računalnik.

Kaj ima na izbiro? Ker so Mac-i tako ali tako brezveze (brez zamere), se morajo kot prvo odločiti med AMD-jem in Intel-om. Intel ima že takoj na začetku ogromno prednost, ker ga vsi poznajo kot zanesljivega, stabilnega,... še iz časov prvih Pentiumov, da ne govorim o 3/486-tkah. Komercialist mu ponudi najnovejši Pentium IV 3 GHz na nekem "super duper" RD RAM-u s 533 MHz FSB-jem ter RAM-om in še cel kup stvari, ki sploh ne ve kaj so, ampak se slišijo blazno dobro in...

19 komentarjev

Palomino ali Thunderbird?

HardOCP - To je vprašanje, ki si ga je zastavil marsikateri računalničar. Ali se mi splača kupiti Thunderbirda ali je vseeno, če malce počakam in si nabavim tehnološko bolj naprednega Palomina? Odločitev je sicer preprosta; po vseh pravilih, bi moral na odločitvi zmagati Palomino, vendar pa je vse skupaj malce bolj zapleteno. Najnovejše različice čipov niso nikoli bile preveč sigurne, saj obstaja verjetnost, da bodo le-ti vsebovali kakšnega nadležnega hrošča (samo spomnite se i820). Hrošča pa zato, ker vsi proizvajalci čipov le-te stestirajo zelo na hitro, saj bi podrobno testiranje trajalo toliko časa, dokler nebi procesor popolnoma zastarel. Sam sem vedno kupil eno generacijo starejši procesor (ko so na sceno prišli Pentiumi sem kupil 486, ko pa je začel prevladovati Celeron 2, pa sem kupil Celerona 500 katerega lastnik sem še danes), ki so bili že dodobra preizkušeni. Če vas morebitni hrošči ne skrbijo, saj nas AMD s svojimi procesorji še ni razočaral (razen pri nedavnem JPEG, MPEG...

1 komentar

Nov AMD potni načrt

X-Bit Labs - AMD je spremenil svoj potni načrt (roadmap). S tem ne mislim neke manjše spremembe, ki jih tako ali tako nihče ne opazi, ampak kar precejšne razlike od prejšnega roadmap-a.
Prva, in tudi najbolj žalosna, sprememba je, da se je Palomino (Athlon 4) premaknil točno na sredino druge polovice letošnjega leta (pri nas bo seveda kasneje). Razlika je ta, da je v prejšnem roadmap-u Athlon 4 bil načrtovan bolj proti prvi polovici leta (torej tam nekje avgust-september). Sedaj ga lahko pričakujemo september-oktober. O vzrokih za tako AMD-jevo potezo lahko le špekuliramo. Jaz osebno mislim, da AMD želi, preden izide Palomino, prodati čim več Thunderbird-ov. Kajti ko bodo Tbird-e zamenjali Palomini, jih ne bo nihče niti povohal (no ja, če bo cena ugodna...).
Druga sprememba je, da je AMD (verjetno) pojedel besedo. Prej je obljubljal, da je 1.4GHz zadnji procesor iz Thunderbird družine. Očitno temu ni tako. Ker je Intel pred kratkim izdal 1.8GHZ procesor, ki mu bosta septembra sledila še 1.9GHz...

0 komentarjev

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

AMD Thunderbird 1.4GHz 15. maja

X-Bit Labs - Kot smo že napovedali, bo AMD Thunderbird 1.4GHz izšel še v tej četrtini leta (Q2). Danes je slišati celo o točnem datumu: 15. maj. Procesorji bodi izdelani v boljši, Dressenski tovarni. O ceni ni še nič znano. Thunderbird 1.4GHz bo zadnji AMD jev procesor, zgrajen na Thunderbird jedru. Vsi naslednji bodo namreč na Palomino jedru. AMD očitno meni, da je iz Thunderbirda iztisnil vse kar ima. Izid Thunderbirda 1.4GHz je povezan še z manjšim škandalčkom. Mesec pred izidom, se je na ceniku neke nemške on-line trgovine pojavil procesor in cena zanj. Ali je šlo samo za nenamerno napako ali pa za zavedno provokacijo, ni znano.

4 komentarji

AMD v prihodnosti

X-Bit Labs - AMD bo v prihodnje izdal še (najmanj) dva procesorja na Thunderbird jedru. Torej še 1.4GHz in 1.5GHz različico.
Palomino, ki bo na začetku izšel v 1.533GHz različici, bo predvidoma izšel v tretji četrtini leta (Q3). Imel pa bo tudi nekaj arhitekturnih sprememb. Podpiral bo namreč stopnjevano vejno-ugibalno enoto (branch-prediction unit) in strojno izbolševanje (hardware-prefetching). Glede govoric o daljšem pipeline-u, pa še ni potrjeno. Zaradi zgoraj naštetih razlogov bo Palomino malce hitrejši od Thunderbird-a pri danih frekvencah.
Morgan, nov AMD-jev procesor nizkega cenovnega razreda, se od Palomina ne bo razlikoval po manjšem L2 predpomnilniku, temveč tudi po kraju izdelave. Palomini bodo delani v Dresden-u, Nemčija, kjer uporabljajo bakreno notranje-povezovalno tehnologijo. Morgan-i pa bodo delani v Austin-u, ZDA, kjer uporabljajo aluminijasto notranje-povezovalno tehnologijo.
AMD ne namerava spreminjati velikosti svojih procesorjev, zato ostaja standard SocketA še vedno v...

2 komentarja

AMDjevi načrti za to leto

X-Bit Labs - Na srečanju s svojimi investitorji so AMDjaši predstavili svoje načrte za to leto. Pa poglejmo:
  • V prvi četrtini leta (toda ne januarja...) bodo predstavili 1.3GHz Thunderbirda.
  • V drugem četrtletju bomo videli 1.4 in 1.5GHz TBirde. Prav tako naj bi takrat vsi procesorji dobili Palomino/Morgan jedra, prvi pa bo 1.5GHz TBird. Prav tako so potrdili, da bo razen manjšega in manj požrešnega jedra Palomino vseboval nekatere "arhitekturne spremembe", ki se bodo poznale (pozitivno, seveda) na hitrosti. Zaenkrat se še ne ve točno kaj te "arhitekturne spremembe" pomenijo, toda govori se o izboljšani enoti za predvidevanje (branch prediction).
  • V drugi polovici leta bo AMD upočasnil svoj tempo in izdal le 1.7GHz Athlona. Po teh informacijah sodeč bomo 2GHz procesorje ugledali šele drugo leto. To seveda ni nič dobrega, saj bo 2GHz P4 na voljo že v tretjem četrtletju.
  • Tudi Duronov to leto ne bo prav veliko, le 900MHz model v drugem četrtletju in 1GHz v tretjem. Oba bosta seveda zasnovana na novem...

1 komentar

Kompatibilnost SocketA plošč z Morganom in Palominom

X-Bit Labs - AMD ni znan po tem, da skrbi za svoje uporabnike. Dočim ste z Intelovo ploščo večinoma lahko zdržali kar nekaj časa vsi vemo, kako je z AMDjem. Prvo jim niso bile všeč KX133 plošče in so jih ob prihodu SlotA Thunderbirdov zamenjali za KT133 čipovje (ki je v bistvu enako...), sedaj pa je spet potrebna zamenjava SocketA plošč, saj KT133 čipovjene podpira 266MHz FSBja. Zato se seveda postavlja vprašanje, ali bodo današnj plošče spet potrebno menjati maja/junija, ko bodo na voljo novi Palomino in Morgan procesorji. Na to je zaenkrat še težko odgovoriti, toda AMDjaši zatrjujejo, da bodo vse plošče z "ustreznimi voltažnimi regulatorji" ustrezale. Upajmo, da je to res!

4 komentarji

AMDjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Glavna prednost Pentium4 procesorjev je v bistvu njihova sposobnost za doseganje zelo visokih frekvenc delovanja. Po najavi tega procesorja so se mnogi zbali za AMD in njegove procesorje, saj je izgledalo, da Athlon ne bo mogel slediti hitremu tempu Pentiuma4. Za mnoge uporabnike je namreč važna le številka, ki se izpiše ob zagonu, manj pa dejanske sposobnosti procesorja ( zato toliko navdušenje nad, recimo, Celeronom 733/766MHz, katerega prehiti še Duron 600! ).Kakorkoli, vse skrbi so zdaj odveč ( Hugo? [:\\]), saj je AMD objavil nekaj načrtov za prihodnost, v katerih se lepo vidi, da so še kako sposobni slediti Intelu:
  • 1. četrt. 2001:med nas bodo prišli novi Athloni na Palomino jedru, ki bodo delovali pri 1.33GHz ( 266MHz FSB )
  • 2. četrt. 2001:Palomino bo dosegel 1.5GHz
  • 2. polovica 2001:izšel bo 1.7GHz Palomino
  • 1. četrt. 2002:0.13 mikronski Thoroughbred procesorji... frekvenca neznana
Sedaj pa si poglejmo še nekaj o Durončkih:
  • 1. četrt. 2001: Duron 850MHz
  • 2. četr. 2001: Duron 900MHz
  • 2....

3 komentarji