»

Intervju s Slončkom

Slo-Tech - Tistim, ki so se že srečali s širnimi prostranstvi internetnih travnikov in kosilnico z imenom BitTorrent, je najbrž poznana Suprnova, ki je omogočala vstop v obljubljeno zeleno deželo.

Omenjena zvezdna eksplozija, ki je na dan zabeležila tudi do milijon in pol obiskov, je kmalu zmotila druščino gospodov mrkih pogledov. Ti so posebej grde poglede namenili tudi slovenskim varuhom reda, ki so nato leta 2005 zaplenili in zapečatili vhodna vrata v zeleno deželo. S tem pa je prišel tudi konec vrat, saj je njihov skrbnik klonil pod pritiskom temnih sil. Tudi kasnejša rehabilitacija ni pomagala. Nekdanji skrbnik se je zato odločil Suprnovo prepustiti gusarskim Švedom, sam pa je že odpotoval v Združene države Amerike, kjer namerava študirati in iskati službo pri nekdanjih sovražnikih.

To in še več je Andrej Preston aka Slonček zaupal Janiju Severju v več kot polurnem video intervjuju.

Vsem vrtnarjem in koscem ogled intervjuja zelo priporočamo.

91 komentarjev

Resnica o Suprnova.org

Slashdot - Sloncek je po enem letu molka končno razkril resnico o dogodkih, ki so vodili k zaprtju - največje strani z bittorrent povezavami Suprnova. Poroča, kako so nekega dne na njegova vrata potrkali slovenski policisti in mu zasegli 2 računalnika in kup ostale opreme. Sledilo je pol leta vlačenja po slovenskih sodiščih, dokler naši vrli organi postopka niso ustavili in mu stvari celo vrnili. Ampak najbolje, da si preberete sami.

137 komentarjev

MPAA na pohodu

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, je v zadnjem tednu svojo "mafijsko" pot končalo kar veliko število popularnih strani za izmenjavo datotek preko spletnega servisa BitTorrent, kot so na primer: Suprnova, TorrentBits, DVDRCore, Phoenix Torrents, Youceff Torrents ... Krivec za zaprtje je po vsej verjetnosti MPAA (Motion Picture Association of America), ki je prejšnji teden napovedala, da bo uvedla bolj krute sankcije proti upravljalcem BitTorrent strani, ki gostijo povezave do nelegalnih vsebin (predvsem filmov in iger) in internetnim ponudnikom, ki dovoljujejo ponujanje takšne vsebine na njihovem omrežju.

V kratkem pogovoru z administratorjem Suprnove, slonckom, sem izvedel, da je zaradi prevelikega pritiska oblasti sam prostovoljno ugasnil najbolj obiskan spletni servis za izmenjavo datotek na internetu.

Po podatkih večjega slovenskega ponudnika dostopa do interneta zaradi te akcije ni bilo opaziti nobenega upada prometa.

Na novico sta nas opozorila Jux in MKrmec.

111 komentarjev

Analiza delovanja Bittorrent P2P sistema

The Register - Na znani novičarski strani The Register, so se avtorji potrudili in spisali obširno analizo delovanja Bittorrent P2P sistema. V analizi so se lotili opisa delovanja sistema, preverili dosegljivost popularne internetne strani s torrenti, preverili količino lažnih datotek, izmerili zmogljivosti prenosa, ipd ... Vsekakor zanimivo branje za vse, ki jih zanima delovanje P2P sistemov.

5 komentarjev

BitTorrent možna tarča odvetnikov filmskih hiš

Slashdot - Kot smo že poročali je filmska industrija napovedala plaz tožb proti nelegalnemu prenašanju filmov preko raznih peer-to-peer omrežij. Niso pa natanko povedali katera peer-to-peer omrežja bodo pod napadom.

Možen odgovor na to vprašanje nam mogoče lahko ponudi članek na Yahoo News. V članku je namreč zapisano, da program za izmenjavo datotek po peer-to-peer omrežju, BitTorrent, povzroča skoraj neverjetnih 35% vsega prometa na internetu od katerega bi naj bilo največ odstotkov posvečenih pretakanju filmov preko spleta. Avtor programa sicer pravi, da Hollywood vsekakor ne bo samo gledal kako se njihovi filmi nelegalno prenašajo po internetu, vendar dvomi ali bodo tovrstno početje pri filmskih hišah lahko ustavili.

John Malcolm direktor MPAA je v članku že dal slutiti, da bodo prav uporabniki BitTorrenta tisti, ki bodo v največji meri tarča flote odvetnikov filmskih hiš.

Hitro zbrišite vse filme iz diskov s torrent odjemalci vred...

83 komentarjev

Strežniki Indymedie vrnjeni

Slashdot - Slashdot poroča, da so ameriški pravosodni organi obvestili predstavnika podjetja Rackspace, da bodo zaplenjene strežnike vrnili. Še vedno pa ni uradno jasno, kdo je strežnike zaplenil in zakaj.

Prvo preverjanje je sicer pokazalo, da so vrnjeni trdi diski originalni (da torej niso zamenjani z drugimi), kljub temu pa jih bodo tehniki Indymedie obravnavali kot "kompromitirane", saj niso prepričani, da nanje niso bili naloženi kakšni čudni programi. Spletne strani Indymedie bodo zato dostopne z manjšo zamudo.

3 komentarji

Statistika po založniško

The Register - RIAA je nekaj dni nazaj izvedla racijo, v kateri so zasegli 421 pekačev CD medijev. V bistvu so jih zasegli 156.

Ne -- tukaj ne gre za bistromatiko -- ampak le za vrednotenje samih pečk. Mnoge izmed zaseženih so se namreč hvalisale s 40-kratno hitrostjo, kar je "far above average" (visoko nad povprečjem) ter posledično ne more biti enačeno s počasnejšo napravo. Klik!

Sledeč tej logiki bo en zasežen nelegalen izvod MSSql baze ekvivalenten petdesetim licencam za Okna XP, naši zapori pa so polni le statistično, saj je mnogo tam zaprtih zaradi umorov. In povprečen Slovenec ima v garaži mercedeza, saj imamo dva znana osebka, ki se redno javljata na policijski postaji...

9 komentarjev