»

SmartDry nov primer naprave, ki bo umrla na daljavo

Slo-Tech - Naprave, ki za delovanje potrebujejo povezavo s proizvajalčevimi strežniki, v resnici nikoli niso zares naše, saj lahko kadarkoli obnemijo. Primerov, o številnih smo že pisali, ne manjka. Najnovejši primer so senzorji SmartDry, ki so namenjeni učinkovitejši uporabi sušilnih strojev. Namestijo se vanje, nato pa zaznajo, da je perilo suho, in nas o tem prek Wi-Fi in strežnikov podjetja obvestijo, novejši primerki pa znajo sušilni stroj kar ugasniti. Čeprav bi jih lahko označili kot nepotrebno novotarijo, so v nekaterih primerih nujno, denimo za gluhe, ki ne slišijo piskov sušilnika. Proizvajalec se je sedaj odločil, da jih ubije na daljavo.

Podjetje Connected Life je sporočilo, da bodo konec septembra letos ugasnili strežniki, s katerimi SmartDry komunicira. Ker bo oblak nedosegljiv, bo SmartDry postal neuporaben kos silicija in plastike. Tehnično sposobnejši uporabniki jih sicer lahko ohranijo v delujočem stanju tako, da kupijo ploščo ESP32 in jo ustrezno sprogramirajo, a to je...

30 komentarjev

Izšel Dropbox 2.0.0

Slo-Tech - Izšla je nova verzija priljubljenega odjemalca za shranjevanje podatkov v oblaku in sinhronizacijo med različnimi računalniki Dropbox. Včeraj smo dobili verzijo 2.0.0, ki prinaša precej vidnih novosti. Prenovljen je že grafični vmesnik, saj Dropboxov meni (ki ga dobimo, če z desno tipko kliknemo na ikono Dropbox v sistemski vrstici) z novimi podatki in razširjenim pogledom deluje precej bolj sveže ter je dejansko postal uporaben. Doslej namreč vanj ni zahajal nihče, saj tam razen odstotka zasedenosti drugih uporabnih informacij ni bilo.

Tako nam takoj prikaže...

25 komentarjev

Gaim je mrtev, naj živi Pidgin

digg.com - Po izjavi avtorjev Gaima, se bo le-ta odprtokodni sporočilnik po novem imenoval Pidgin.

Razvoj Gaima je bil posejan s problemi okoli imena. Namreč, na začetku se je programček imenoval GTK+ AOL Instant Messenger, kar je seveda takoj šlo v nos vsem pri AOLu. Tako so se po nekaj pritožbah odločili zadevo preimenovati v Gaim. Nekaj let je bilo mirno, nato pa so se pri AOLu odločili zaščititi ime AIM, kar je spet prišlo navzkriž z imenom Gaim. Tokrat razvijalci sporočilnika niso tako hitro popustili, a so po pravnem nasvetu vsa pogajanja držali v tajnosti. V tem času tudi niso izdali nobene končne različice programa. Po vseh pogajanjih so končno prišli do dogovora, a vseeno bodo morali spremeniti ime projekta.

Tako nosi novi sporočilnik ime Pidgin (črkovanje imena ni naključno), libgaim po preimenovan v libpurple, gaim-text knjižnica pa bo po novem nosila ime Finch. Sedaj, ko so problemi z imenom razrešeni, obljubljajo, da bomo kaj kmalu ugledali 2.0.0 različico sporočilnika.

44 komentarjev

GAIM 2.0.0 prihaja

Source Forge - Včeraj je luč sveta ugledala najnovejša verzija GAIMa, poleg mirande enega najpopularnejših odprtokodnih instant messaging programov. Na verzijo 2.0.0 bo sicer treba počakati še kak mesec, uporabnikom pa je že na voljo prva beta verzija, ki zaenkrat izgleda precej stabilno. V primeru, da se jo boste namenili preizkušat, raje za vsak slučaj shranite nastavitve v direktoriju .gaim. SourceForge ima te dni probleme z dostopnostjo, tako da lahko zadnji CVS build poiščete tukaj.

Again, this is a beta release and should not be used by those with a heart condition, if you are pregnant, or if you are under the age of 8. Side-effects include awesomeness, dumbfoundedness, dry mouth and lava. Consult your doctor to find out if Gaim 2.0.0beta1 is right for you.

71 komentarjev

Šifriraj, potrdi, zanikaj - nov protokol za varno uporabo sistemov za trenutno sporočanje

Slashdot - Znana berkleyska kriptologa Borisov in Goldberg sta pred kratkim razvila odprtokodni in brezplačni programski vtičnik za Gaim Off the Record Messaging.

Gaim je programček (na voljo je za Windows in Linux okolje), ki združuje različne kliente za trenutno sporočanje. Tako lahko uporabniki MSN Messengerja, ICQ-ja in še mnogih drugih IM sistemov namesto množice programov uporabljate samo enega, Gaim, ki omogoča povezovanje v vsa ta omrežja hkrati.

Off the Record Messaging pa ponuja še dodatno novost. Gre namreč za programski vtičnik (plug-in), ki omogoča šifrirano izmenjavo sporočil preko kateregakoli IM protokola, ki ga podpira Gaim (seveda mora imeti uporabnik na drugi strani nameščen enak vtičnik).
Poleg šifriranja sporočil pa omogoča tudi avtentikacijo, ki pa je mogoča samo ko je sporočilo poslano, kasneje pa ne več. Novost protokola, ki sta ga razvila je torej, da omogoča tudi zanikanje vsebine sporočila, potem, ko je bilo sporočilo uspešno poslano, oziroma tudi v primeru, če...

31 komentarjev

Gaim 1.0

Slashdot - Končno smo dočakali različico 1.0 Gaima, enega najuspešnejših odprtokodnih projektov sploh. Gaim je odjemalec za neposredno sporočanje, ki podpira večino obstoječih protokolov: AIM (Oscar in TOC), ICQ, MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu in Zephyr. Na voljo je za Linux, BSD, MacOS X in tudi Windows, zelo pohvalno pa je, da je preveden v slovenščino. O priljubljenosti programa priča tudi podatek, da je drugi najaktivnejši projekt na Sourceforge in četrti po priljubljenosti na Freshmeat. Preberite dnevnik sprememb in prenesite Gaim 1.0.

12 komentarjev

Gaim 0.78

Source Forge - Izšla je nova različica priljubljenega programa za neposredno sporočanje, ki sedaj podpira še nekaj dodatnih protokolov, npr. SILC. Popravljenih je bilo še nekaj WYSIWYG hroščev, ponovno pa naj bi delala tudi podpora Gtk 2.0. Za dolpoteg se odpravite na to povezavo, kjer lahko najdete tako različico za Linux, kot tudi za Windows. Veselo sporočanje!

2 komentarja