»

Podpora SLI prihaja v AMD-jeva čipovja

vir: VR - Zone
VR - Zone - nVidia je bila pred nekaj leti še dobro znana kot izdelovalec veznih čipovij za AMD. Njihova serija nForce je bila svojčas legendarna, sploh kot prva izbira navijalcev. nForce 4 je na AMD-jevo platformo s podnožjem Socket 939 prinesel podporo PCIe, ki je v osebne računalnike vrnil še možnost uporabe več kot ene grafične kartice. To so pri nVidii pospremili s parjenjem prek povezave SLI, v prihodnosti pa vezno čipovje nForce izdali še za Intelovo platformo, ko je ta predstavil za AMD skorajda uničujoče procesorje Core 2. Večjih sprememb ni bilo do izida Intelove serije Core i7 na podnožju LGA-1366, ko Intel nVidii ni prodal licence za povezavo QPI, ki je uporabljena za komunikacijo med procesorjem in veznim čipovjem. Zgodba se je nato ponovila tudi s povezavo DMI,...

7 komentarjev

nVidiini ekipi Tegra in nForce združeni

Kljub varčnosti zmogljivosti ne manjka

X-Bit Labs - V četrtek je nVidia javnosti razkrila, da so znotraj družbe združili ekipi, ki sta bili pred tem namenjeni razvoju sistemov-na-čipih (specifično na razvoju Tegre) oz. razvoju veznih čipovij za Intelove in AMD-jeve procesorje. Pred kratkim je Intel prišel celo pod drobnogled ameriške vlade, saj nVidii niso podelili licence za izdelavo veznih čipovij, ki s procesorjem komunicirajo prek vodila DMI. Njihova licenca velja le za starejše vodilo FSB, ki je uporabno samo s procesorji do serije Core 2. Podobno je storil tudi AMD, zaenkrat na strežniškem trgu, a se je enaka zgodba obetala tudi za namizne računalnike....

8 komentarjev

AMD hoče trg veznih čipovij zase

X-Bit Labs - AMD se je dolgo hvalil, da je njihova največja prednost pred glavnim tekmecem, Intelom, prav raznolikost pri izbiri veznega čipovja. Čeprav je Intel, poleg svojih, podpiral tudi VIA-ina in SIS-ova čipovja, v časih procesorjev Core 2 pa tudi nVidiina, so bili prav ti trije igralci veliko močnejši pri izdelovanju veznih čipovij za AMD. A odkar je slednji kupil proizvajalca grafičnih kartic (in veznih čipovij, sicer nekoliko redkeje uporabljanih) ATI, so se močno osredotočili tudi na izdelavo lastnih veznih čipovij za svoje procesorje. S tem so pravzaprav dobili najmočnejšega in najboljšega zaveznika - samega sebe.

VIA, sploh pa SIS, že dolgo nista predstavila novotarij za AMD-jeve procesorje, VIA je npr. ostala še v časih DDR pomnilnika in Socket 939 procesorjev. nVidia je vseeno še vedno močno zastopana, s kar 43% tržnim deležem, a tudi njihova ponudba v zadnjih časih nekoliko šepa. to bi se znalo spremeniti po sporu z Intelom, a AMD-ju to ni po godu. Pravijo, da želijo, podobno...

34 komentarjev

ULi dokončno zgodovina

Slo-Tech - Vezni nabor podjetja ULi je bil nekoč precej popularen pri izdelovalcih poceni matičnih plošč. Še posebej pa je nabor navduševal zaradi hkratne podpore tako AGP kot PCIe vodilu, predvsem pa so ULi-jevi južni mostovi, npr. M1575, ATI-ju omogočili, da je prodal vsaj nekaj severnih mostov, saj so bili ATI-jevi lastni (SB450) precej hroščati (nizki I/O prenosi - diski, FW, USB).

Kot veste, je Nvidia pred časom podjetje prevzela in že takrat so napovedali, da bo dobava naborov izdelovalcem matičnih plošč počasi ustavljena. Po poročanju Xbitlabs (via HT4U) so ravno te dni na poti zadnje pošiljke.

Inženirji, ki so snovali te kose silicija, sedaj delajo na Nvidiinih veznih naborih.

7 komentarjev

NVidia ustavlja dobavo ULi-jevih naborov

Slo-Tech - Kot je te dni zaslediti na mreži vseh mrež, bo Nvidia postopoma povsem ustavila dobavo južnih mostov, po novem njenega podjetja, ULi. M1575 in M1573 delajo družbo predvsem ATi-jevim severnim bratcem. Kot je znano, ima ATi-jev SB450 kup težav, predvsem so to nizki I/O prenosi (diski, FW, USB), manjka pa tudi podpora za SATA-II in NCQ. M1575 teh težav nima in se lahko kosa z nForce4 MCP-ji.

Zaloga SB450 bo po napovedih hitro pošla, novi SB600 pa še ni nared, ATi-jeve plošče pa bodo postale spet manj privlačne, kljub obetajočemu novemu severnemu mostu CrossFire Xpress 3200.

NVidia kaže zobe.

35 komentarjev

Intervju o združitvi nVidiie in ULi Electronics

Neowin - Niti dva tedna ni minilo od združitve teh dveh izdelovalcev veznih čipovij, pa so na Firing Squadu že zaslišali Drewa Henry-ja, direktorja proizvodnje veznih čipovij pri nVidii. V intervjuju so ga povprašali o razlogih ter posledicah nakupa, ki bo nVidii nedvomno prinesel mnogo novih tehnologij, kaj pa se bo zgodilo z ULi-jem, pa bo povedal le čas.

Anandtech.com

Morda bodo nForce vezna čipovja končno dobila spodobne IDE krmilnike

4 komentarji

Združitev nVidiie in ULi Electronics

Slo-Tech - nVidia je kupila ULi Electronics, družba, ki izdeluje predvsem poceni (a ne slaba) vezna čipovja, tako za AMD kot Intel sisteme. Znani so predvsem kot izdelovalci nadomestnih južnih čipovij za ATI-jevo RDX200 družino veznih čipovij ter veznih čipovij, ki počivajo predvsem na ASRock matičnih ploščah.

nVidia je ULi kupila za okrog 52 milijonov ameriških dolarjev, ta, po svetu znan kot zelo inovativen proizvajalec veznih čipovij, pa bo nVidii prinesla mnogo novih tehnologij, ki bodo uporabne predvsem v nForce veznih čipovjih.

Mnenja o tem nakupu so deljena, nekateri pravijo, da je tako trg izgubil enega proizvajalca več s tem pa se je zmanjšala raznolikost posledično pa se bodo dvignile cene. Spet drugi pravijo, da je bil ta nakup dobra odločitev. Le čas bo pokazal, kaj je ta nakup prinesel, mogoče pa se lahko nadejamo čipovja nForce, ki bodo namenjena predvsem cenejšim računalnikom.

Izvorna novica na Anandtechu in uradna izjava na strani nVidiie.

19 komentarjev

Nvidia z GeForce 7800 GTX 512 spet na vrhu

AnandTech - Na AnandTechu so preizkusili novo grafično kartico, ki nosi ime Geforce 7800 GTX 512. Poleg GeForce 6800 GS je to že druga kartica iz zelenega tabora, ki predstavlja zelo učinkovit odgovor na ATI-jeve adute (Radeon X800 GT vs. GF 6800 GS & Radeon X1800XT vs. GF 7800 GTX 512).

Ime nove kartice razkriva manj, kot dejansko skriva 'pod pokrovom'. Namreč, poleg prenovljenega PCB-ja in večje količine pomnilnika (512 MB), so kartico oplemenitili tudi s povišanim delovnim taktom tako spomina (iz 600 MHz na 850 MHz) kot tudi jedra (iz 430 MHz na 550 MHz). Takšne pohitritve delovanja jedra jim je omogočila optimizacija že obstoječega 110 nm procesa, pri čemer so izboljšali ključne podatkovne poti v čipu. Kartica je pod obremenitvijo zelo požrešna (284 W), vendar ji tega največji navdušenci in privrženci...

44 komentarjev

nVidia G72

AnandTech - Novo jedro (naslednik G70, ki se uporablja v sedanji GeForce seriji 7800) naj bi izšlo v začetku leta 2006 in bo prineslo nekaj zanimivih novosti - najbolj bistvena bo predvsem izdelava v 90 nm tehnologiji ter podpora SLI na eni sami kartici (več jeder skupaj, slika ASUSovega ter Gigabyte-ovega primera). G72 bo tako odgovor na ATIjeve nove proizvode, serijo RV5xx, ki je prav tako grajena v 90nm.

Izvorni novici se nahajata na Digitimes ter Anandtech-u.

20 komentarjev

ULi M1695: Triple Graphics Interface

Matična plošča z M1695 veznim naborom

vir: VR - Zone
VR - Zone - Tajvansko podjetje ULi je predstavilo nov vezni nabor za procesorje AMD. Poglavitna novost nabora z imenom M1695 je možnost poganjanja treh grafičnih kartic na različnih vodilih: PCI-E 16×, AGP 8× in PCI. Glavni razlog načrtovanja takšnega nabora je uporabniku omogočiti mehak prehod na nove grafične kartice na vodilu PCI-E, predvsem pa možnost priklopa več monitorjev hkrati.

Vse od predstavitev jeder grafičnih kartic NV25 (NVidia) in R300 (ATi), je mogoče na grafični kartici poganjati dva monitorja hkrati, saj prej omenjena jedra vsebujejo dva RAMDAC-a. Če smo želeli poganjati še več monitorjev, smo enostavno dodali eno ali več PCI kartic. Finančniki in ostali, ki morajo pri...

22 komentarjev