»

Intelov predsednik odhaja v pokoj

Intel - Intel je včeraj objavil novico, da se bo njihov predsednik uprave Craig Barrett umaknil. Položaj namerava zapustiti maja po skupščini delničarjev, je dejal. Barrett se je Intelu pridružil leta 1974 in je od takrat do danes zasedal vrsto funkcij. Med leti 1998 in 2005 je bil izvršni direktor, nato pa predsednik uprave. Pri starosti 69 let se je odločil, da je napočil čas za upokojitev.

Barret je obiskoval Stanford, kjer je diplomiral, magistriral in leta 1964 še doktoriral na materialih. Na univerzi je ostal še deset, ko ga je v svoje vrste zvabil Intel, kjer je delal z mnogo znanimi ljudmi iz sveta tehnologije, denimo Robertom Noyceom, soizumiteljem integriranega vezja in mikročipa, Gordonom Moorom, ki ga poznamo po Moorovem zakonu, in Andyjem Groovom. Po 35 letih dela bo sedaj njegovo mesto zasedla Jane E. Shaw.

22 komentarjev

Slabi prodajni rezultati

Reuters - Z vstopom v novo leto je prišel čas, ko podjetja in države pregledujejo svoje finančne dosežke ter se posvečajo posameznim slabim rezultatom. V ZDA so ugotovili, da je bila v letu 2005 gospodarska rast slabša kot v predhodnjih dveh.

Seveda to ni ustavilo optimizma delničarjev. Microsoftove delnice so tako zrasle za 4,7%, s čemer pri Microsoftu vseeno niso najbolj zadovoljni. Kljub zelo divjemu startu prodaje igralne konzole Xbox360, o čemer smo že poročali, so končni rezultati nekoliko manj navdušujoči. Zastavljeni cilj, prodati 4,5 do 5,5 milijona konzol do junija 2006, bo očitno težko doseči, saj so do sedaj prodali le milijon in pol. Hud izpad dohodkov Gatesu predstavlja tudi Azija, v Indiji in na Kitajskem se bodo po njegovem mnenju piratstva znebili šele čez deset let.

Podobno nezadovoljni so v podjetju Billovega prijatelja Steva. Appleova odločitev, da na trg pošljejo Mace z Intelovim procesorji, se za zdaj ni najbolje obnesla, tudi dvojna reklama v kateri se hvalijo,...

3 komentarji

Leap Ahead

Ars Technica - Se spominjate novice, ki je napovedovala spremembo Intelove zunanje podobe? No, gigant iz Santa Clare je kot napovedano dvignil rjuho in pokazal svoj novi obraz.

Njihov logotip bo imel po novem besedo Intel napisano z malimi tiskanmi črkami, e pa sedaj ni več podpisan, kot v starem logu. Okrogla obroba zaenkrat ostaja. Geslo Intel inside bo zamenjala besedna zveza iz naslova novice - Leap Ahead, dodali pa bodo tudi nekaj novih oznak in spremenili obstoječe. Mobilni procesorji bodo tako na primer označeni z nazivom Core, oznaki Solo in Duo pa nam bosta povedali, ali v prenosniku tiktaka eno ali dve jedri. Več informacij o omenjenih spremembah lahko dobite v originalnih novicah na arstechnici ter ABC news.



Intel inside - idiot outside tako ni več aktualna zbadljivka za oboževalce procesorjev Pentium. Kaj si bomo...

37 komentarjev

Adieu Intel Inside?

vir: Neowin
Neowin - Legendarni zaščitni znak večine ohišij, v katerih tiktakajo Pentium in Celeron procesorji, Intel Inside, se po šestnajstih letih poslavlja. Govorice o tem se širijo že od novembra, govorijo pa, da Intel za začetek januarja pripravlja novo oglaševalsko kampanjo, v sklopu katere bodo spremenili svojo zunanjo podobo. Pa počakajmo še en teden.



Bo Intel uporabil že predstavljene logotipe ali so naredili popolnoma nove? Bomo videli.

19 komentarjev

Intel - padec delnice, o OZN projektu in vojni napovedi

golem.de - Intelu zadnje čase ne gre najbolje, kar dokazuje tudi padec vrednosti njegovih delnic v tem tednu za 1%. Očitno šepetanja, da bo Apple napovedal prve osebne računalnike, bazirane na njegovih procesorjih, že za naslednji mesec, ne pomagajo. Seveda Intelu oz. njegovemu predsedniku Craig Barretta to ne preprečuje komentiranja drugih projektov. Dečko namreč ne verjame, da bo MIT Media Labsu uspelo izpeljati obljubo o stodolarskem prenosniku. Pravi, da svet hoče prave računalnike.

Boljše čase bo morda prinesla nova vojna napoved. Ker so rootkiti nedavno po zaslugi Sonyja postali slavni (o čemer smo neštetokrat poročali), bi se naj pri Intelu sedaj odločili, da bodo v svojo strojno opremo dodali detektor za tovrstne malopridne zadevščine. Žal se bomo morali zaenkrat še braniti ročno, prvi tovrstni proizvodi naj bi na svet privekali čez dobri dve leti.

Očitno pravih računalnikov ne sme poganjati konkurenčno srce, čeprav gre za otroke nerazvitega sveta.

8 komentarjev

Prenosnik za vsakega otroka na svetu

golem.de - MIT je, kot sem pisal že v temi Prototip notesnika za 19.900 SIT, danes predstavil prototip prenosnega mlinčka (računalnika), ki naj bi bil vreden pičlih 100 dolarjev. Zadeva je resnično podobna mlinčku, saj je za polnjenje baterij potrebno vrtenje ročice.


Iniciativi je ime One Laptop per Child in je del projekta OZN, s katerim poskušajo približati sodobne tehnologije otrokom, da bi se ti lahko spoznavali po celem svetu. Pred tremi dnevi se je projektu poskusil pridružiti še Apple - Steve Jobs je namreč za prenosnik ponudil brezplačno verzijo operacijskega sistema OS X, ponudba pa je bila s strani MIT zavrnjena, ker ne gre za odprtokodni sistem.

Kako...

62 komentarjev

Rootkit na Sony DRM zgoščenkah

Slo-Tech - Mark Russinovich je med rutinskim pregledom svojega računalnika naletel na presenetljive rezultate pri uporabi orodja RootkitRevealer; kljub temu, da vzorno skrbi za varnost sistema, je program na njegovem trdem disku odkril sledi rootkita. Odločil se je zadevo raziskati in na koncu ugotovil, da skupek ZlobneKode™ izvira z varnega avdio CDja, ki ga je nedavno kupil na Amazonu. Zgoščenke, ki imajo vgrajeno Sonyjevo DRM zaščito, tako s sabo prinašajo poleg namenskega predvajalnika, s katerim lahko na široki paleti različnih platform uživate v glasbi, še programje, ki na vašem sistemu deluje podobno kot software za oddaljen nadzor in prikrito zbiranje podatkov. Podrobna tehnična disertacija je na voljo na Markovem žnevniku.

O novici nas je obvestil delfi, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Vsekakor vzpodbudna poteza megalomanskih založb, ki z dviganjem zaupanja pri uporabnikih iz dneva v dan višajo prodajo legalnega avtorskega materiala.

51 komentarjev