»

Izšel Slobuntu 10.10.2

Slobuntu

Slo-Tech - Na polovici med dvema uradnima izdajama Ubuntu Linuxa je izšla tudi posodobljena in nadgrajena poslovenjena različico Ubuntu 10.10 - Slobuntu 10.10.2. Slobuntu ima (z dovoljenjem lastnikov) vključena vstavka Java in Flashplayer ter možnost samodejne namestitve druge pogosto uporabljane lastniške programske opreme z dvoklikom na ikono na namizju. Nameščen je tudi Javin vstavek libnpjp2.so, ki v Firefoxu omogoča digitalno podpisovanje.



Namestitveni program tudi poišče druge operacijske sisteme na računalniku in jih doda v zagonski nalagalnik ter posodobi vire za nameščanje programskih paketov. Slobuntu je v celoti v slovenščini. Prenesite si ga s pomočjo torrenta.

DODATEK: na voljo je tudi 64-bitna različica.

79 komentarjev

Gnome ali KDE?

Slashdot - "Izberite svoj strup", tega načela se uporabniki GNU/ Linux-a držimo že precej časa. Katera distribucija, katero jedro, katero namizje bomo uporabili. Redke so stvari, ki bi bile določene vnaprej in zabetonirane. Sedaj pa je sam 'ata' Linus dejal, da naj ljudje uporabljajo KDE. Takole je nagovoril razvijalce Gnome-a:

"Vaša 'uporabniki so idioti, dodatna funkcionalnost jih samo zmede' mentaliteta je bolezen. Bodite menja, da so vaši uporabniki idioti in samo idioti bodo uporabljali Gnome. Jaz ga ne uporabljam, ker je v težnji, da postane čim bolj preprost dosegel stanje v katerem je postal zame neuporaben.

Prosim, recite ljudem naj raje uporabljajo KDE."

Potem je še navrgel, da so razvijalci Gnome namizja nacisti uporabniških vmesnikov.

Na Slashdotu je to odprlo burno debato.

No, kaj bomo uporabljali je vprašanje posameznika, daleč največja uporabnost grafičnih vmesnikov je pa to, da omogočajo več odprtih terminalov na enem zaslonu. ;)

79 komentarjev

Novo KDE namizje

OSNews - Danes sta izšli novi različici dveh paradnih konjev odprte kode - KDE 3.5 in Firefox 1.5. Ker smo o slednjem ravnokar pisali, se bomo v tej novici posvetili prvemu.

KDE 3.5 vsebuje tri nove stile sistemske vrstice (elegantni, klasični in prosojni), med namizji se po novem da prenašati programe s pomočjo Pagerja, Konqueror je uspešno opravil ACID2 test, Superkaramba je integrirana v KDE, nov pa je tudi dialog ob vstavitvi medija (dosedaj se je prikazala samo ikona na namizju). Za več informacij si oglejte spisek na uradni strani.

Sicer gre za neuraden izid, a pričakujemo lahko, da bodo uradni zrcalni strežniki v kratkem posodobljeni.

27 komentarjev

Firefox 1.5 Beta1 izšel!

Warp2Search - Končno imamo prvo beta javno verzijo Firefox 1.5. Na Warp2Search tako najdete novico o prvih slikah, ki pa se nahajajo na strani Phoronix.

Na Warp2Search najdete tudi novico, ki je bila objavljena manj kot 10 minut po prvi, omenjeni zgoraj, v njej pa se nahajajo povezave do namestitvenih datotek prvih beta verzij. V času pisanja novice je FTP strežnik, ki se očitno šibi pod pritiskom, deloval precej počasi.

V zadnji novici od dveh na Warp2Search priporočajo tudi uporabo beta verzije kot glavni brskalnik, tako da boste lahko pomagali pri dolgotrajnem procesu razhroščevanja.

Če bi mapa z OS X ter Windows namestitvenimi datotekami delovala, bi bilo tole najbrž spisano v Firefox 1.5 Beta brskalniku

64 komentarjev

Firefox z vgrajeno podporo za SVG?

Slashdot - Po poročanju Slashdota, se uporabnikom odprtokodnega brskalnika Firefox obeta še en bonbonček, ki bi utegnil konkurenco pustiti daleč zadaj. Govora je namreč o nativni podpori za SVG ( SVG ali Scalable Vector Graphics je opisni jezik za prikaz animirane ali statične 2D grafike).

Zadnje razvojne različice Firefoxa 1.1 namreč že vsebujejo vključeno in omogočeno podporo za SVG. In to ne kot dodatek (plug-in), pač pa je SVG podpora vključena v jedro brskalnika. To odpira nove možnosti oblikovanja spletnih strani, saj bo po novem mogoče kombinirati SVG grafiko z običajnimi XHTML stranmi.

Redmond, start your photocopiers!

28 komentarjev

KDE na GameCube

Slashdot - Nekateri ljudje si močno prizadevajo spraviti Linux na vsakršno napravo, vključno s toasterji in mikrovalovkami.

Ena skupina takih ljudi se je odločila, da bo začela projekt ' GameCube Linux'. Do sedaj niso dosegli precej velikega uspeha, so pa pokazali prve slike delujočega KDE okolja. Ni jim popolnoma uspelo, saj se njihov rezultat rahlo razlikuje od željenega.

Tukaj pa je še povezava do orginalnega framebufferja.

Zdaj pa prevajat jedro na mojih supergah!

7 komentarjev

Izšel KDE 3.3

OSNews - Izšla je četrta različica tretje generacije namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.3. Prenovljeno je celotno okolje z veliko večino aplikacij, izboljšave na področju uporabnosti, stabilnosti in povezljivosti pa so najbolj občutne v zbirki KDE PIM (Personal Information Management). Kontact, ki je zamenjava za Microsoftov Outlook, je odslej povezan z Kolabom, rešitvijo za skupinsko delo. Nekaj podrobnosti je razkril tudi eden glavnih razvijalcev, George Staikos, v intervjuju na NewsForge. Še nekaj statistike: odpravljenih je 6000 hroščev, izpolnjenih 2000 želja in dodanih 60000 vrstic nove kode.

Na novico nas je opozoril Kostko.

15 komentarjev

KDE 3.2.2 -- še bolj slovenski

KBabel v akciji!

OSNews - Izšla je druga prenova najnovejše različice prvega namiznega okolja za Linux in druge Unixe, KDE 3.2.2. Kot že običajno velja za tovrstne izdaje, je KDE 3.2.2 predvsem različica popravkov, ki prispevajo k večji stabilnosti, varnosti in hitrosti namiznega "evropskega" okolja. Prav tako pa je izid nove različice pomemben zaradi novih prevodov, ki jih prevajalci veliko lažje dodajajo po izidu prve končne različice, saj se v razvojni stopnji pojavljajo tudi besedilni nizi, ki pred končno različico izginejo. V slovenščino je prevedeno dobrih 85% okolja KDE 3.2.2, med neprevednimi programi pa so večinoma razvojna orodja.

In ker smo ravno pri prevajanju -- KDE 3.2 je med mnogimi...

9 komentarjev