»

Firefox v Evropi prehitel Internet Explorer

engadget - Popularna stran za merjenje statistike uporabe brskalnikov StatCounter poroča, da je v Evropi v Decembru Firefox z 38,11 % prehitel Microsoftov Internet Explorer, ki je zaostajal manj kot odstotno točko s 37,52 %. Po dolgih letih dominacije to označuje prvi primer, ko je Internet Explorer izgubil svojo dominantno prednost na enem izmed večjih teritorijev. V nekaterih območjih se je to sicer zgodilo že pred leti (npr. v našem malem kotičku na sončni strani Alp), le vprašanje časa pa je bilo, kdaj bo Internet Explorer izgubil prevlado na enem izmed večjih ozemelj. Svetovno dominanco Firefoxa nekoliko zadržuje npr. Severna Amerika, kjer ima le 26,7 % deleža v primerjavi z 48,92 % za Internet Explorer in 12,82 % za Chrome. Najbolj verjeten kandidat za...

100 komentarjev

Google kupil Slide

ComputerWorld - Google je res obupal nad svojim Wavom, a to ne pomeni, da se predajajo na trgu orodij za socialno mreženje. Včeraj so objavili prevzem podjetja Slide, ki ga je ustanovil PayPalov soustanovitelj Max Levchin. Za podjetje so odšteli 182 milijonov dolarjev, stalo pa jih bo še dodatnih 46 milijonov dolarjev z bonusi za obdržanje zaposlenih.

Slide že uporablja več deset milijonov uporabnikov na različnih platformah, sedaj pa ga bodo izkoristili za povezavo z lastnimi izdelki, kot so Gmail, Docs, Blogger, Picasa in YouTube. Natančnih načrtov niso želeli razkriti, so pa verjetno v povezavi s prihajajočim omrežjem Google Me in stomilijonsko investicijo v Zyngo, avtorje FarmVilla.

Zmagovalec je seveda Levchin, ki je vnovič dokazal, da je v svoje ideje vredno vlagati. V Slide je vložil sedem milijonov lastnega denarja in s prodajo prednostnih delnic zaslužil 25 milijonov dolarjev ter 14 milijonov dolarjev s prodajo rednih delnic. Scott Banister je zaslužil pet milijonov. Poleg njiju so...

13 komentarjev

Facebook kupil FriendFeed

TechCrunch - Facebook je pred nekaj dnevi kupil še eno izmed socialnih strani, FriendFeed. Slednji je uporabnikom omogočal združiti novosti na blogih in različnih socialnih straneh (seznam podprtih strani) ter jih prikazati na skupnem mestu. Že pred prevzemom so uporabniki Facebooka lahko uživali v nekaj FriendFeedovih lastnostih, kot je npr. popularna funkcija Všeč mi je. Za nakup je Facebook odštel 15 milijonov dolarjev v gotovini ter približno 32 milijonov dolarjev v lastnih delnicah.

A vrednost nakupa ni zgolj v lastnostih, ki jih prinaša FriendFeed (novice se na primer pomaknejo na vrh, ko jih nekdo komentira, seznam pa se samodejno osvežuje sproti, za razliko od Facebooka), bolj pomembna je ekipa 12 zaposlenih, ki so zdaj prišli pod okrilje Facebooka. Najpomembnejši so ustanovitelji FriendFeeda, ki so nekdanji Googlovi zaposleni in so...

4 komentarji

Glasovanje Sunovih delničarjev o snubitvi Oracla

ComputerWorld - Takoj po Oraclovi objavi, da kanijo prevzeti okrvavljeni Sun, je bila velika večina delničarjev navdušena, le nekaj jih je bilo mnenja, da je ponudba prenizka. Zato so se odločili svojo pravico poiskati na sodišču, ki še premleva njihove argumente. Medtem pa stroji v Sunu delajo s polno paro, tako da so že napovedali glasovanje delničarjev o sprejemu prevzemne ponudbe. Na izredni skupščini, ki bo 16. julija, bodo glasovali o Oraclovi ponudbi v višini 7,4 milijarde dolarjev ali 9,5 dolarja na delnico. Pričakuje se, da bodo delničarji transakcijo, ki jo je uprava soglasna podprla, prav tako sprejeli.

Medtem pa so na The Registerju izbrskali, kakšne odpravnine bo prejelo Sunovo vodstvo, če bodo v 12 mesecih prostovljno ali neprostovoljno zapustili podjetje. Izvršni direktor Jonathan Schwartz bi prejel 12 milijonov dolarjev, McNealy 9,5 milijonov, John Fowler 3,3 milijona, Anil Gadre 2,7 milijona, Greg Papadopoulos pa 3,7 milijona dolarjev.

0 komentarjev

Intel kupuje Wind River

Tečaj delnic Wind Riverja

vir: Yahoo News
CNet - Glavna novica na spletu te dni je Intelova napoved, da kani kupiti podjetje Wind River. Slednji se ukvarja z razvojem programske opreme za tako imenovane embedded naprave. Za podjetje bodo odšteli 11,50 dolarja za delnico, kar je njihov tečaj včeraj izstrelilo navzgor za skoraj 50 odstotkov. Skupno bo tako Intel odštel 884 milijonov dolarjev gotovini za Wind River, ki je imel lani 360 milijonov dolarjev dohodkov in ima več kot 1600 zaposlenih. Uradno naj bi se postopek končal še letos poleti, ko bo Intel dobil tudi uradne blagoslove vseh državnih inštitucij za varovanje konkurence.

Za nakup se je Intel odločil, ker je Wind River glavni proizvajalec programske opreme za embedded naprave, s čimer bo Intel še okrepil svojo...

2 komentarja

Trije prevarantje obsojeni na zaporne kazni

Ars Technica - Boj proti slavni nigerijski prevari 419 še vedno traja. Prejšnji mesec smo poročali o Nigerijcu, ki ga je domače sodišče obsodilo, ker je opeharil neko Avstralko za 47.000 dolarjev. Te dni so v ZDA na zaporne kazni obsodili dva nigerijska državljana in enega Francoza, ki so jih aretirali v začetku leta 2006 v Amsterdamu in kasneje izročili ZDA. Obtoženci so se izrekli krive v vseh točkah obtožnice, ki jih je bremenila zarotništva, bančnih prevar in poštne prevare.

Skupno so svoje žrtve uspeli okrasti za 1,2 milijona dolarjev, saj so se v skladu z nigerijsko prakso zelo potrudili. Žrtvam so poslali lažne dokumente, slike, celo poklicali so jih pod pretvezo, da imajo raka na grlu in da potrebujejo pomoč pri razdeljevanju 55 milijonov v dobrodelnem skladu. Vsakokrat so seveda prej ali slej zahtevali kakšno nakazilo za razne pristojbine, da bi lahko nato izplačali obljubljene milijone, ki jih nikoli ni bilo. En Nigerijec bo moral v zaporu presedeti 87 mesecev, drugi in Francoz pa 57...

1 komentar

Corel se prodaja

Monitor - Ustvarjalci zelo znanega grafičnega orodja Corel Draw bodo kmalu imeli novega lastnika. Podjetje Vector Capital naj bi za slabih 100 milijonov dolarjev odkupilo snovalce grafičnega programja. Poznavalci sicer predvidevajo sorazmerno majhen prevzemni znesek glede na uveljavljeno Corelovo blagovno znamko in kapitalsko vrednost družbe (Corel naj bi namreč imel že okoli 73 milijonov dolarjev čiste gotovine, da o obsegu ostalih sredtev niti ne govorimo). Posel bodo sklenili z 1,05 dolarja na delnico, kar je povrhu vsega še manj od načrtovane najnižje meje za prevzem. Sicer so pri Vector Capitalu že marca letos odkupili delnice v vrednosti 23 milijonov dolarjev delnic od Microsofta. Kljub slovesu je Corel v preteklih mesecih posloval slabo, vodstvo podjetja pa je presodilo, da potrebujejo nov veter v kapitalskih jadrih. Ali so razmišljali tudi o plovbi obstoječega vodstva iz podjetja, pa zaenkrat še ne moremo govoriti. Izvorna novica in Corelovo sporočilo za javnost.

3 komentarji

1.000.000. obiskovalec

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili, smo kakšno uro nazaj dočakali milijonti obisk. Standardni Sergerjanski Esej™ sledi. Beware. Trenutno ima Sergej preveč dela s sestavljanjem svojega novega računalnika (ki prav značilno... noče delovati), tako da boste na esej morali počakati do jutra.

12 komentarjev

Plača AMDjevega CEO

Electic Tech - Empiričen podatek, pač za to, da boste videli, kako je prilesti popolnoma na vrh ter voditi tako veliko podjetje ter posledično živeti pod tako veliko odgovornostjo. Torej, za vsakodnevne ulkuse je Jerry Sanders, AMDjev CEO (Chief Executive Officer, kar po naše pomeni generalni direktor), za kompenzacijo za obračunsko leto 2000 prejel 7.2 milijona dolarjev v gotovini ter za 1.2 milijona dolarjev delnic. Za primerjavo: prejšnje leto je prejel "samo" 3.8 milijona dolarjev gotovine ter nič delnic. AMD tako kar izpolnjuje njemu zagotovljenih 1.000.000 dolarjev letno...

6 komentarjev