»

JVC razvil najmanjši projekcijski čip s 4K2K ločljivostjo

BuisnessWeek Online - JVC je 19.6. tega leta predstavil projekcijski čip velikosti 1,27 palca, ki prikazuje sliko v ločljivosti 4096 x 2400 - skoraj 10 mega pikslov - kar je štirikrat več, kot zahteva standard Full HD.

Po navedbah proizvajalca naj bi bila napravica 4K2K sposobna kontrastnega razmerja 20.000:1. Delovanje čipa temelji na tehnologiji D-ILA (Direct-Drive Image Light Amplifier), ki je sorodna LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Nov način je tako sposoben večje gostote pik na palec kot do sedaj pogosto uporabljani DLP in LCD. Dosedanji konkurent Sony s čipom velikosti 1,55 palca zmore resolucijo 4096x2160 pikslov, zapakiran pa je v škatlo velikosti dveh big tower PC ohišij.

Z novim čipom se nam torej obetajo bolj prenosni projektorji, ki bodo v začetku, kot je že v...

8 komentarjev

Cene in diagonale LCDjev rastejo, ter Sonyjev delni umik.

TweakNews.net - Cene LCD ekranov so v letošnjem letu samo padale, sedaj pa rastejo. Razlog je visoko povpraševanje ter dejstvo, da so določena podjetja, med njimi 2. in 3. največji proizvajalec LCD-jev LG-Philips in AU Optronics (Acer), znižali proizvodnjo zaradi prehudih padcev cen. Dodatno je Sony najavil, da se v določenih regijah umika s tržišča LCD monitorjev.

Višanje cen LCD-jev ni enakomerno. Zaradi popularnosti so se podražili 17 palčniki, nasprotno se je cena 21 do 42 palčnikov minimalno spremenila.

Temu navkljub so prav zdaj pri LGju predstavili ogromen 100 palčni LCD televizor, nekoliko manjšega 75 palčnega Samsunga pa lahko že kupite.

31 komentarjev

Samsung razvil superreflektivni 1,72-palčni LCD zaslon

Reuters - Za tehnično nepodkovane naj za začetek omenimo, da termin superreflektivnost (SR) pomeni možnost uporabe zaslona tudi pri močni sončni svetlobi. Odbojni koeficient novega SR LCD zaslona je trikrat večji od običajnega. Vse skupaj so dosegli z uporabo srebra namesto aluminija, izboljšanimi lečami in kombiniranjem z translektivno tehnologijo. Novo SR tehnologijo bodo seveda uporabili v vseh svojih visoko kvalitetnih zaslonih.

Nad novimi zasloni v mobilnikih znajo biti razočarane pripadnice nežnejšega spola, ki si ne bodo več mogle prečekirati tipa za sabo v zrcalnem odboju zaslona. A ima Samsung, kot tudi drugi proizvajalci mobilnih telefonov tehnološko rešitev -- vgrajena fotokamera. Manjka še zoom mikrofon in Jamesbondice nas bodo imele v rokah in ušesih.

22 komentarjev

Samsungove novice

engadget - Samsung je najavil sodelovanje s podjetjem Silicon Storage Technology na področju tehnologije Flash, pridobili so namreč licenco za uporabo tehnologije spominskih celic SuperFlash v svojih proizvodih. Trenutno Samsung obvladuje dobro polovico celotnega trga Flash spomina, New York Times pa je napovedal vojno na tem področju med njim in Toshibo/SanDiskom. Pri tem srčno upamo, da je lekcija izpred 2 mesecev koncern izučila, da ne bo poskušal z drugimi izdelovalci sklepati novih, za nas kupce škodljivih dogovorov.

Južnokorejska mobilna stran je predstavila nekaj Samsungovih prototipnih izdelkov, mnenja o njihovi uporabnosti, estetetskosti in namembnosti so deljena. Med drugim si lahko omislite tudi sodobno verzijo telefona, MP3 predvajalnika in polaroidnega fotoaparata. Na istih straneh je predstavljen tudi telefon s fotoaparatom, ki zmore izdelovati slike v velikosti 8 megapikslov.

Veliko bolj mi je všeč že pred tednom dni predstavljeni mobilni telefon, ki preko modrega...

15 komentarjev

LCD novice

TweakNews.net - Začnimo najprej s slabo (oz. za nekatere samo škodoželjno) novico - Jabolčniki so imeli težave že z ekrančkom na iPodu Nano, ki se je v zelo majhni pobegli seriji lomil. Nove težave z LCD zasloni imajo 15-inčni Powerbooki, pri večjih ločljivostih namreč dodajajo prikazani sliki horizontalne črte. Enako napako so odkrili tudi na nekaterih Appleovih prenosnikih prodanih v Nemčiji.

Samsung, na drugi strani, objavlja bolj optimistične vesti. Že pred časom so se povezali s Sonyjem z namenom skupne izdelave LCD televizijskih zaslonov. Sedaj sta oba giganta vložila dodatnih 10 milijard japonskih jenov v skupno podjetje S-LCD Corporation, s katerim želita razširiti ponudbo 7 generacije amorfnih TFT zaslonov. Samsung je poleg tega razvil fleksibilen 7-palčni LCD zaslon sposoben prikazovanja resolucije 640x480. Uporaben naj bi bil v prenosnikih, mobilnih telefonih in celo za reklamne panele v oblekah. Sedem palcev morda zveni malo, a je to trenutno največji fleksibilen LCD zaslon.

...

4 komentarji

Mariner IV - prvi prelet Marsa ali kako so to počeli naši očetje

Slo-Tech - Medtem, ko se bo, kot vse kaže, Spirit le pozdravil in nadaljeval z delom ter se mnogi sprašujejo, čemu NASA ni storila tega ali onega, si lahko preberete nekaj malega o dogajanju 'za kulisami' pri misiji Mariner IV. Misiji, ki je človeštvu ob bližnjem mimoletu poslala prve slike rdečega planeta.

Takrat so bili napadalni marsovci še vroča tema, konkretih podatkov pa le malo. Mnogi so celo upali, da bodo lahko uzrli umetno zgrajene kanale in se spraševali, ali bi Marsovska obramba lahko sklatila satelit ...

Treba jim je priznati, fantje in dekleta so se fantastično odrezali in vse pomankljivosti (za nas) arhaične strojne opreme kompenzirali z veliko ustvarjalnosti ter dobre volje.

Bill Momsen, takratni inženir v telekomunikacijski ekipi pri JPL, nam podaja ozadje dogodkov. Zelo zanimivo in napeto branje.

1 komentar

Maya poslej tudi zastonj

Slashdot - Pri podjetju Alias so oznanili zelo razveselujočo novico za vse nadobudne umetnike. Njihov vodilni produkt na področju 3D animacije, Maya, je po novem zastonj za osebno, nekomercialno uporabo. Seveda to velja za samo za osebno različico, a za začetek popolnoma zadostuje. Na BussinessWire so spisali kratko novičko o tem.

Odločitvi podjetja je verjetno botrovala vedno bolj aktivna uporaba odprtokodnih alternativ v obliki Blenderja ter Cinelerre.

8 komentarjev

NEC predstavil 30 palčni LCD zaslon

Extremetech - Kot so zapisali na Extremetech, je NEC predstavil svoj največji LCD zaslon (v segmentu zaslonov za osebne računalnike). Le-ta meri v diagonali 30 palcev, diagonala vidne slike pa znaša ker 29.5 palca. NECov LCD3000 ima 25-milisekundno osveževanje pike in deluje pri nazivni ločljivosti 1280x768pik. LCD3000 naj bi prišel v prodajo do konca leta. Še približna cena: 4300 ameriških zelencev. Klik!

2 komentarja