»

Pokvarjeni Opteroni

The Register - AMD je danes priznal, da je po nesreči v obtok spustil manjše število enojedrnih 2,6 GHz in 2,8 GHz Opteronov serij x52 in x54, ki lahko v ekstremnih okoliščinah privedejo do okvare podatkov. Do napake lahko pride, kadar mora koprocesor (FPU) izvesti serije operacij fetch, množenja in seštevanja brez preverjanja rezultatov. Če zanka traja predolgo, lahko pride do lokalnega pregrevanja, kar ima za posledico napačne izračune in lahko torej okvari kakšne podatke.

AMD zatrjuje, da se uporabnikom tovrstne nevščenosti ne morejo pripetiti, saj bi morala zanka neprekinjeno teči več ur brez kakršnihkoli drugih instrukcij, kar je AMD-ju doslej uspelo ponoviti le v sintetičnih testih (benchmark). Točno število procesorjev z napako ni znano, a predvidevajo da gre za okoli tri tisoč primerkov, prodanih v letih 2005 in 2006. Napako pripisujejo naključju, ko so izpolnjeni trije specifični pogoji sočasno, in ne napaki v zasnovi Opteronov. AMD se z OEM-partnerji že trudi poiskati uporabnike, ki...

13 komentarjev

Prvi test Yonah procesorja

AnandTech - Na Anandtechu so si procesor iz naslova lastili že kak mesec, a zanj niso imeli primerne matične plošče. Yonah namreč uporablja drugačno podnožje kot njegov predhodnik, število nožic sicer ostaja enako, a se je spremenil razpored le-teh (oz. ene od njih). Krivec za novost je zahteva po novem veznem čipovju, ki bo pravzaprav enako seriji 945, le da bo imelo vgrajeno grafično kartico (torej 945G v mobile izvedenki).


Nekateri so predvidevali, da bo Yonah enak Pentiumu D, ki je pravzaprav zlepljen skupaj iz dveh Prescott jeder, a to ne drži. Yonah ima še vedno le 2 MB...

81 komentarjev

Procesorske novice

Slo-Tech - V zadnjih nekaj dnevih dobre in slabe novice dežujejo iz taborov obeh največjih proizvajalcev procesorjev, AMDja in Intela.

Če začnemo z AMDjem, lahko povemo, da za leto 2007 načrtujejo štirijedrne procesorje Opteron. Opremljeni bodo z za zdaj še neuporabljeno vrsto pomnilnika, DDR3. Jedra bodo med sabo komunicirala z novo verzijo HyperTransport vodila, dodatna, tretja, stopnja predpomnilnika pa bo omogočila kar 16 oziroma 32 procesorske strežnike. Do sedaj so bili sistemi omejeni na le 8 fizičnih procesorjev, saj je zelo težko koordinirati podatke med procesorji in pomnilnikom, nova stopnja predpomnilnika pa izključuje zahtevo po dodatnem koordinacijskem čipu.

Dokaj stabilna rast prodaje AMDjevih procesorjev je botrovala vedno večjemu tržnemu deležu in s tem tudi vedno večjemu zaslužku. Namizni procesorji se že dolgo prodajajo zelo dobro, a do prihoda Opteronov AMD ni in ni mogel konkurirati Xeonom. Za leto 2006 tako napovedujejo precejšen skok v zaslužku in številu prodanih...

34 komentarjev

Intel predstavil 975X

Tom's Hardware - Pri Intelu so predstavili novo vezno čipovje 975X, ki ima kot prvo Intelovo čipovje dve 8x Pci-express razširitveni mesti in bo kot tako neposredno konkuriralo ATI-jevim ter Nvidinim rešitvam. Razen tega čipovje ne ponuja nobene prave novosti glede na predhodnika 955X. Pri Tom's hardware so si kot ponavadi prvi izborili v test Gigabytovo ploščo s tem čipovjem, ki so jo primerjali s predhodnikom 955X, približno 2% boljše rezultate pa gre pripisati le dejstvu, da je bil FSB na testni plošči malenkost višji. Preizkusili so tudi dva X850 XT v Crossfire načinu, novice o podpori SLI pa so se zaenkrat izkazale za lažne. Vsekakor pa bi plošče s tem čipovjem v primeru podpore obema standardoma znale biti resen konkurent tako ATI-ju kot Nvidii, saj bi tistim, ki dejansko potrebujejo dve grafični kartici, ponujale večjo fleksibilnost od konkurentov, seveda le na Intel platformi. Več o tem...

19 komentarjev

nVidia G72

AnandTech - Novo jedro (naslednik G70, ki se uporablja v sedanji GeForce seriji 7800) naj bi izšlo v začetku leta 2006 in bo prineslo nekaj zanimivih novosti - najbolj bistvena bo predvsem izdelava v 90 nm tehnologiji ter podpora SLI na eni sami kartici (več jeder skupaj, slika ASUSovega ter Gigabyte-ovega primera). G72 bo tako odgovor na ATIjeve nove proizvode, serijo RV5xx, ki je prav tako grajena v 90nm.

Izvorni novici se nahajata na Digitimes ter Anandtech-u.

20 komentarjev

AMD Athlon 64 5000+ X2

Xtreme Systems - V drugi četrtini leta 2006 tako končno dobimo podnožje M2, ki bo prineslo podporo DDR2 tudi na AMD sisteme. Procesorji bodo opremljeni s 333 MHz zunanjim vodilo, torej bodo bodoči uporabniki potrebovali PC2-5400 module.

Novo enojedrni čipi bodo imeli kodno ime Orleans, njihovi dvojedrni bratci pa Windsor. Vsi bodo narejeni v 90nm procesu, vsebovali bodo Pacifica virtualizacijsko tehnologijo ter Presidio Security tehnologijo.

Novi X2 5000+ bo tekel pri 2,667 GHz (333 MHz * 8), vseboval pa bo 2x 1 MB L2 predpomnilnika.

Še novica na VR-Zone ter tema na XtremeSystems.org forumu.

34 komentarjev

AMD na 65 nm

The inquirer - AMD je dokončal razširitev tovarne Fab 36 v Dresdnu, kjer bodo izdelovali procesorje v 65 nm tehnologiji in načrtuje odprtje v sredini oktobra. Glede na podatke, do katerih se je dokopal The Inquirer, je AMD izdelal prve delujoče primerke procesorjev v 65 nm junija. Uradno so prvi primerki takih procesorjev napovedani za leto 2006, torej AMD ne bo zaostal za Intelom pri prehodu na nov postopek izdelave.

62 komentarjev

Samsung pripravlja 19-palčne prenosnike

AnandTech - Kot ste najbrž razbrali že iz naslova, bodo na trg kmalu prišli prenosniki, za eno stopničko večji od sedanjih s sedemnajstinčnimi zasloni. Opremljeni bodo z dokaj kvalitetnim ekranom, zmožnim prikazovati ločljivost 1680 x 1050, njegov kontrast bo 600:1, odzivni čas pa samo 10 ms. Razen podatkov o zaslonu, ki bi naj bil celo odstranljiv in opremljen s pretvornikom za priklop na DVI, ni znanega kaj veliko - govori se le, da bosta v tem goljatu tiktakala centralni in grafični procesor iz tekočih trakov Intela ter nVidie.


Izvirno novico novico sem zasledil na Anandtechu, izvira pa z Laptop Logic.

44 komentarjev

Enojedrni Yonah procesorji na vidiku?

News.com - Intel kljub dvojedrni usmerjenosti po prvotni predstavitvi dvojedrnega Pentium M procesorja s kodnim imenom Yonah načrtuje tudi enojedrno verzijo, ki bo namenjena predvsem prenosnikom nižjega cenovnega razreda.

Steve Smith je na IDF dejal, da pričakujejo, da bodo enojedrni procesorji v nižjem cenonem razredu ostali še kar dolgo. Analitiki so špekulirali, da bi nekaj strank lahko prebegnilo k AMDju, če Intel nebi imel niti ene enojedrne rešitve. Špekulira pa se tudi o proizvodnji enojedrnikov.

Najbolj verjetna možnost je, da bo Intel naredil vse procesorje dvojedrne, kot enojedrnike pa prodajal tiste, ki bodo imeli tako ali drugače poškodovano jedro, obstaja pa tudi možnost, da bodo eno jedro preprosto izklučili.

Seveda obstaja tudi možnost pravega enojedrnega čipa, a če pogledamo Celeron linijo izdelkov, so to le okrnjeni Penitum 4 procesorji, torej je zadnja možnost skorajda neverjetna.

3 komentarji

Abit predstavil tehnologijo Silent OTES

AnandTech - Za hlajenje veznega čipovja na matičnih ploščah ponavadi skrbijo majcena hladilna rebra, na katerih je občasno tudi brenčeč ventilatorček. Obe možnosti sta precej nebogljeni, posebno če se lotimo navijanja, takrat je ponavadi potrebno uporabiti aftermarket rešitev. Abit se zato je odločil, da svojim uporabnikom ponudi hladilni sistem, ki je boljši od povprečja, obenem pa ostaja pasiven in posledično neslišen - predstavili so Silent OTES. Sistem sestavlja manjši hladilnik na samem čipu, ki je s toplotno cevjo povezan z rebri ob robu matične plošče, kjer so tudi priključki. Do reber tako priteka hladnejši zunanji zrak, ker so neposredno na zadnji strani ohišja. Celotno novico lahko preberete na AnandTechu.

12 komentarjev

Novi AMDjevi procesorji za namizna računala

CNet - Naslednji teden bo AMD javnosti prikazal svojo najnovejšo mojstrovino, procesor AMD Athlon 64 FX-55. Procesor bo predstavil v želji, da bodo najzahtevnejši igračkarji in ostali ljudje, ki potrebujejo hitra namizna računala, v novoletni nakupovalni mrzlici že kupovali njegove najnovejše procesorje. Procesor naj bi bil po pričakovanjih predstavljen v torek, skupaj z Athlonom 64 4000+.

AMD FX in Intel Extreme Edition seriji procesorjev sta najhitrejši v okolju za namizno računalništvo. Take procesorje največkrat najdemo v igračkarskih računalnikih, skupaj z najnovejšo grafično kartico in veliko količino pomnilnika. Cena takšnih računalnikov tudi ni majhna: od 500.000 SIT naprej (brez zaslona).

15 komentarjev