»

Znane okvirne cene za Playstation 3 (PS3)

The inquirer - V gigantu med izdelovalci zabavne elektronike Sony, so prvikrat razkrili cenovni okvir prihajajoče igralne konzole Playstation 3. Cena za PS3 se bo gibala med 500 in 600 evri.

Konzola, ki bo med bonbončki vsebovala tako imenovan "celični" procesor, naj bi se na prodajnih policah prikazala že v novembru.

Cene za PS3 je na francoskem radiu najavil George Fornay, izvršni direktor Sony Europe in francoskega oddelka Sony France. Ob tem je priznal, da je cena nasproti konkurentom nekoliko zasoljena, vendar naj bi se uporabnikom odkupila ravno zaradi Blu-Ray optične enote.

0 komentarjev

Podrobnosti o PS3

Slo-Tech - Ken Kutaragi, vodja Sony Computer Entertainment, je na PlayStation Business Briefing 2006 na Japonskem izdal nekaj podrobnosti o igralni konzoli nove generacije.

Potrdil je govorice, da bi izid konzole preložen zaradi zapletov pri zaščiti nosilcev iger za PS3, zdaj že znani Blu-Ray. Kot datum svetovnega izida (konzola iz tabora konkurence je postopoma izhajala na različnih delih sveta) je napovedal začetek novembra 2006. Ob izidu naj bi bile proizvodne zmogljivosti 1.000.000 enot mesečno, do marca 2007 naj bi izdelali 6 milijonov enot.

Za omejitev piratstva bodo vse nove igre izšle izključno na Blu-Ray medijih, vendar bodo podprti tudi CD-ji in DVD-ji (za igre oz. filme), konzola pa bo popolnoma kompatibilna z igrami za PS1 in PS2 ter bo prikazovala vse igre (tudi stare) v HD resoluciji.

Vsaka enota bo opremljena s 60GB trdim diskom, ki bo nadgradljiv. Omenjena je tudi podpora Linuxu, ki bo skrbel za povezavo med drugo zabavno elektroniko, hkrati pa bo ponujal možnost...

26 komentarjev

PS3 ne bo dopuščal izposojanja iger?

The inquirer - Ko se je izvedelo, da se na nekaterih zaščitenih Sonyjevih zgoščenkah nahaja rootkit, je završalo med kupci. Zavrelo je Italijanom in Američanom, o čemer smo že poročali. Sonyju to seveda ni preprečilo širjenja prodaje dotičnih zgoščenk, ki so sedaj na voljo v Nemčiji in verjetno tudi kje drugje, kjer jih še niso tožili. Nekateri sicer ugotavljajo, da je proizvodnja XCP ploščkov (začasno?) zaustavljena, Sony pa se vseeno najbrž sprašuje Kam z zalogo. Verjetno bo končala pri nas - mi ne tožimo ...

Nekaj zelo sumničavih ljudi (hvala bogu, da jih imamo) je pobrskalo po potencialnih Sonyjevih namerah. Odkrili so japonski patent (in kasneje še ameriško različico), ki bo Sonyju omogočal kupljen medij prikleniti na komponento, na kateri bo prvič predvajan. Za postopek se bo uporabljal poseben optičen medij, ki bo vseboval kodo za overovljenje - to bo moč prebrati samo enkrat, preden bo postala neberljiva. Posledica je zapis, ki ga bo moč predvajati samo še na tej komponenti in...

33 komentarjev

Američani se ogrevajo za biodizel

Wired News - Cene goriv se višajo tudi za energetsko potratne Američane. Naziv potratni je ustrezen, saj predstavljajo 4,6% svetovne populacije, ki porabi 25% energije in izpušča v zrak 36% vseh toplogredih plinov. Razne alternative se pojavljajo po svetu, vključno z bizarno "iznajdbo": Pogon na mrtve mačke. Zaradi dosedanjih relativno nizkih cen bencina se Američani niso nikoli čisto zares ogreli za dizel, tako kot Evropejci. Seveda to nas ni motilo, da se ne bi spraševali, kako bi bilo, Če bi Dizel vladal svetu...

Američani so se končno ogreli za biodizel in to na popolnoma drugem področju, kot bi človek pričakoval: ogrevanje domov. V drugi smeri razmišljamo na tej strani velike luže, kjer Biodiesel v glavnem namenjamo za pogon vozil. Seveda imajo tudi Američani tovrstne ideje in načrtujejo do leta 2010 "spreobrniti" 10.000 šolskih avtobousov, ter ostala flotna vozila.
Razliko v emisijah mineralnega in biodizla si lahko ogledate tukaj.

Se morda kmalu obeta biodizel hibrid? Ali še...

43 komentarjev

Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Reuters - Kupci, ki so nevede kupili in pognali Rootkit na Sony DRM zgoĹĄÄenkah, so po poročanjih Reutersa preko skupinske tožbe v ZDA tožili multimedijskega giganta, kar smo predvidevali že, ko je prišla zadeva prvič na dan. Sony je medtem tudi priznal, da se je tovrstno programje nahajalo na več zgoščenkah, zanimiv epilog zgodbi pa je dodal Microsoft (drugače velik zagovornik DRMja in TCGja), ki bo po političnih izjavah sodeč svoje kupce zaščitil pred tovrstnimi programi.

Vprašanje pri vsem skupaj je, če ni to le del vojne med Microsoftom in Sonyem, ki bo čez nekaj mesecev najhujša predvsem na področju konzol. Majhne bitke se namreč bijejo vse naokoli, nedavno je recimo Sony skupaj s Philipsom in IBMom podprl Linux. Kdo bo koga?

Pred dnevi je ameriški odvetnik Jack Thompson neposredno obtožil Sony in celo Japonsko s pismom Japonskemu ambasadorju v ZDA, da so preko nasilnih in seksualnih igric lansirali drugi Pearl Harbor na ZDA. Isti možakar je pred par meseci očital uničujoče...

16 komentarjev

Trojanec s podporo Sonyja

The Register - Po poročanju spletne strani The Register se je v divjini pojavil prvi trojanski konj, ki si pri prikrivanju svojega obstoja na računalniku pomaga z nedavno odkritim rootkitom, ki ga Sony prilaga nekaterim svojim zgoščenkam.

Zlonamerna koda tako izkorišča lastnost rootkita, ki skrije pred uporabnikom vse datoteke ali procese, katerih ime se začne z $sys$. Trojanski konj je nova različica Breplibot Trojan skupka kode, ki se tako z uporabo imena datoteke $sys$drv.exe uspešno skrije pred uporabnikom. Posledično je možno datoteko odkriti samo z namenskim orodjem za odkrivanje rootkitov, kot je naprimer RootkitRevealer. Trojanec se širi kot priponka elektronskemu sporočilu, zlonamernežem pa omogoči oddaljen nadzor nad okuženim sistemom.

3 komentarji

Pripravite spalne vreče, če želite imeti Xbox 360

Reuters - Reuters poroča, da bo začetna prodaja Microsoftovih igralnih konzol nekoliko manj obsežna, kot je bilo predvideno. Namiguje se celo, da je to del načrtnega pritiska na tržišče in kupce - Microsoft naj bi nalašč upočasnil produkcijske linije, da bi ustvaril vtis o razprodanosti in nedosegljivosti konzol.

Nekateri sarkastično predvidevajo, da bodo na Norveškem trgovci lahko na dan izida Xboxa 360 ponudili samo napis Razprodano. Ponujene količine so namreč izredno majhne, poleg tega pa morajo trgovci vnaprej podpisati tudi posebne pogodbe, ki jih zavezujejo, da bodo konzole prodajali samo prvi dan po izidu, kasneje pa naredili nedostopne.

Situacija povprečne trgovine v ZDA ni nič bolj rožnata - vsaka bi naj na dan prodaje prejela največ 50 konzol, predvideva se celo, da jih bo realno zgolj 10. Na obeh straneh Atlantika bo tudi skoraj nemogoče dobiti samo konzolo, povsod bo na voljo le v paketih z igrami - tudi to je vključeno v pogodbah s prodajalci. Celo kupci, ki so novi Xbox...

32 komentarjev

Rootkit na Sony DRM zgoščenkah

Slo-Tech - Mark Russinovich je med rutinskim pregledom svojega računalnika naletel na presenetljive rezultate pri uporabi orodja RootkitRevealer; kljub temu, da vzorno skrbi za varnost sistema, je program na njegovem trdem disku odkril sledi rootkita. Odločil se je zadevo raziskati in na koncu ugotovil, da skupek ZlobneKode™ izvira z varnega avdio CDja, ki ga je nedavno kupil na Amazonu. Zgoščenke, ki imajo vgrajeno Sonyjevo DRM zaščito, tako s sabo prinašajo poleg namenskega predvajalnika, s katerim lahko na široki paleti različnih platform uživate v glasbi, še programje, ki na vašem sistemu deluje podobno kot software za oddaljen nadzor in prikrito zbiranje podatkov. Podrobna tehnična disertacija je na voljo na Markovem žnevniku.

O novici nas je obvestil delfi, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Vsekakor vzpodbudna poteza megalomanskih založb, ki z dviganjem zaupanja pri uporabnikih iz dneva v dan višajo prodajo legalnega avtorskega materiala.

51 komentarjev

Sony lahko izgubi do 1,18 milijarde dolarjev s PlayStation 3

X-Bit Labs - Podjetje Merrill Lynch, ki se ukvarja z raziskavami trga, je ocenilo, da bodo proizvodni stroški za izdelavo ene konzole PlayStation 3 (PS3) znašali 494$, Sony pa jo bo moral prodajati za 399$, če želi tudi konkurirati Microsoftovemu Xbox-u 360, ki naj bi stal 299$. Takšna cena bi bila vzrok izgube v višini 1.18 milijarde dolarjev v prvem letu.

Ceno so izračunali na podlagi predvidenih cen, ki jih bo Sony plačal za tri glavne komponente. Procesor Cell, Nvidiin grafični procesor RSX in BD-ROM bodo skupaj stali približno 300$.

Nižje prodajne kot proizvodne cene konzol niso nič neobičajnega. PS2 se je prodajal na Japonskem za 364$, v US pa za 299$. V prvem letu je PS2 povzročil 458 milijonov dolarjev izgube, že...

51 komentarjev

Xbox 360 in PlayStation 3

Slashdot - Zunaj sta Xbox 360 in PlayStation 3. Pripravlja se bitka igralnih konzol, ki pa so veliko več kot to. Z njimi se šele začenja vojna med ponudniki domačega kina, spletnega igranja iger in nasploh igranja, kakršnega še ni bilo.

Xbox 360 v sebi skriva kar spremenjen trijederen PowerPC procesor, pri čemer vsako jedro lahko izvaja dve niti naenkrat, grafična kartica pa je poseben 500-megaherčen čip podjetja ATI z vgrajenim 10 MB pomnilnika, zraven pa je še 512 MB 700 MHz sistemskega pomnilnika. PlayStation 3 ima takisto 3,2 GHz PowerPC, le da je enojederen, se pa zato odkupi z osmimi (v uporabi jih bo le sedem, eden je rezerva) Cell procesorji, ki takisto delujejo vsak na 3,2 GHz. Za grafiko skrbi poseben nVidiin 550-megaherčni čip, pomnilnik pa je razdeljen na dva dela. 256 MB ga teče na precej zavidljivih 3,2 GHz (XDR), preostala polovica pa na 700 MHz, tako kot od Xbox 360. Težko je napovedovati, katera mrcina bo prevladala, vsekakor pa sem avtor novice mnenja, da je PlayStation 3...

50 komentarjev