»

Ne videonadzor, čiščenje smeti pomaga proti kriminalu

Slo-Tech - Po tem, ko je več raziskav pokazalo, da uvedba videonadzora na zmanjšanje kriminalitete vpliva le v manjšem obsegu, je testiranje "teorije razbitih stekel" pokazalo, da na zmanjšanje kriminala veliko bolj vpliva - čiščenje odpadkov.

Teorija razbitih oken, ki sta jo leta 1982 razvila James Wilson in George Kelling pravi, da ima vzdrževanje reda in čistoče za posledico manj vandalizma in asocialnega vedenja, temu pa sledi tudi nižja stopnja kriminala.

Raziskovalci iz ZDA so teorijo leta 2005 pričeli preverjati v mestu Lowell. Skupaj s policijo so identificirali 34 območij, kjer je vladala nadpovprečna stopnja kriminala. Na polovici teh območij so pričeli iz ulic čistiti smeti, popravljati razbite ulične svetilke ter preganjati postopače. Zavarovali so zapuščene stavbe, pričeli pogosteje preganjati manjše prekrške, ter razširili pomoč brezdomcem.

Rezultati poskusa so bili presenetljivi - iz omenjenih območij je število telefonskih klicev na policijo upadlo za 20 odstotkov. Analiza...

39 komentarjev

Fire GPG ponudil API vmesnik za spletne strani

Slo-Tech - Dodatek za Firefox FireGPG, ki omogoča uporabo GPG šifriranja na strani spletnega odjemalca, z različico 0.4.8 prinaša zanimivo in potencialno uporabno novost poimenovano FireGPG API.

Uporabnik bo namreč za posamezno spletno stran (seveda z ustrezno podporo na strežniški strani) dovolil neposredno uporabo FireGPG funkcij.

V kolikor bodo razvijalci spletnih strani vgradili možnosti za uporabo FireGPG preko API vmesnika, bodo uporabniki s pomočjo FireGPG dodatka lahko enostavno in varno dostopali do šifriranih podatkov in vsebin na spletnih strežnikih.

FireGPG sicer že sedaj omogoča razmeroma enostavno uporabo šifriranja spletne e-pošte.

8 komentarjev

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %).



...

91 komentarjev

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Firefox z napako

Slashdot - V javnost je prišla vest, da ima najnovejša različica Firefoxa napako, ki vam lahko onemogoči uporabo brskalnika, dokler je ne odpravite. Do napake pride, ko uporabnik naleti na spletno stran, ki namerno vsebuje zelo dolgo ime strani. Ker Firefox shrani podatke o obiskanih spletnih straneh v datoteko, ki jo prebere ob vsakem zagonu, se vam tako brskalnik ob naslednjem zagonu "obesi" in prične porabljati celotno razpoložljivo procesorsko moč. Problem se začasno odpravi, če izbrišete datoteko history.dat v mapi z osebnimi nastavitvami brskalnika. Za napako ni na voljo še nobenega uradnega popravka. Ta neljubi dogodek lahko preprečite, če onemogočite spremljanje zgodovine (Tools Options History Remember visited pages for at least 0 days) ali pa če v datoteko prefs.js, ki je v isti mapi kot history.dat, vstavite:
user_pref("capability.policy.default.HTMLDocument.title.set","noAccess");
Napaka preizkušeno deluje na Windows XP. Kdor želi poizkusiti.

Kot zanimivost velja še...

106 komentarjev

Slovenija druga v popularnosti Firefoxa

SperadFireFod - Francosko podjetje XitiMonitor je te dni objavilo izsledke raziskave o razširjenosti brskalnika Mozilla FireFox. Raziskava ugotavlja, da delež uporabe FireFoxa v zadnjem letu raste (IE, ravno nasprotno, izgublja popularnost), povprečno pa ga ob nedeljah, ko je uporaba tega brskalnika najvišja, uporablja 16,7% evropskih uporabnikov spleta.

Na prvem mestu po uporabi je Finska (32,1%), Slovenija pa ji je z dobrimi 31,8% tesno za petami. Tretja je Nemčija z 28% tržnim deležem, ki pa glede na število uporabnikov predstavlja enega največjih...

107 komentarjev

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

News.com - Od prvega izida Firefoxa 1.0, lanskega novembra, je bilo zabeleženih 106,4 miljonov dolpotegov brskalnika iz Mozilline domače strani. V začetku tega meseca je izšel Firefox 1.5 release candidate 1, ki ga trenutno testira okoli pol miljona uporabnikov in bo v par tednih doživel uradno izdajo. Med glavnimi novostmi tako nova različica prinaša avtomatske posodobitve in hitrejše brskanje po straneh.

Chris Beard, predsednik Mozille, je še dejal, da bodo po izidu različice 1.5 začeli z agresivnejšim razvojem. Tako bi naj Firefox 2 izšel v sredini prihodnjega leta, Firefox 3 pa v prvi četrtini 2007. Prav tako pa bodo pri Mozilli z novim letom začeli z rednimi posodobitvami varnosti in stabilnosti vsakih 6-8 tednov. Nujni varnostni popravki pa bodo izhajali po potrebi tudi med rednimi popravki.

Vse najboljše in kar tako naprej!

39 komentarjev

Odprtokodna mobilizacija za uporabnike okolja Windows

Slo-Tech - Računalnik pogosto uporabljate v knjižnici ali pri prijatelju, vendar tam nimajo nameščenega OpenOffica, brskalnika FireFox in vaših ostalih priljubljenih programov, oziroma se bojite, da bi na računalniku ostale kakšne vaše osebne nastavitve? Se vam zdi dilema znana?

V takih primerih se splača pokukati na spletno stran Johna Hallerja, ki je pripravil mobilne različice nekaterih priljubljenih odprtokodih programov. Mobilne različice si enostavno prenesete na USB ključ, kjer jih razširite, brez namestitve pa jih lahko zaženete na kateremkoli računalniku v okolju Windows.

Trenutno so na voljo naslednji mobilni programski paketi:
- mobilni AbiWord (pisarniški program)
- mobilni OpenOffice.org 1.5 <b>in</b> 2.0 (pisarniški paket)
- mobilni FireFox (spletni brskalnik)
- mobilni ThunderBird (odjemalec za e-pošto)
- mobilni NVU (urejevalnik spletnih strani)
- mobilni SunBird (osebni organizator)

Vsi zasvojenci z internetnim klepetanjem pa lahko uporabite že opisani mobilni

7 komentarjev

Spletne urice: Izdelava orodne vrstice za Firefox

Slo-Tech - V sredo, 26. oktobra, vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice, v katerih bo Jaka Železnikar predaval o izdelavi orodne vrstice za Firefox.

Izvedeli boste vse potrebno za izdelavo lastne orodne vrstice za pregledovalnik spleta Firefox, kakšne so prednosti in slabosti orodnih vrstic in do kam seže njihova uporaba. Zvedeli boste katera orodja potrebujemo, katere tehnologije uporabljamo (css, javascript, rdf, xul), kje najdemo vire informacij in kje dokumentacijo. Vabljeni!

Za lažje razumevanje je zaželjeno osnovno poznavanje omenjenih tehnologij. Spoznavanje razvoja na podlagi platfofrme Mozilla pa bomo nadaljevali tudi v novembru.

12 komentarjev

FireFox izgublja svoj delež

Information Week - Kljub velikemu številu prenosov (100 milijonov) je Firefox v primerjavi s konkurenco v mesecu septembru izgubil tri četrtinke odstotka deleža (z 8,27 odstotka na 7,55 odstotka).

Kot eden izmed možnih razlogov naj bi bil tudi ta, da se je spletni brskalnik Netscape, ki v različi 8 uporablja tudi Firefoxov pogon, privzeto identificiral kot Firefox, kar je povzročilo, da so uporabniki Netscapa v spletnih statistikah dejansko bili zabeleženi kot uporabniki Firefoxa. Julija so omenjen hrošč odpravili, kar je najverjetneje razlog za upad (navideznega) deleža Firefoxa.

Drugi razlog pa je verjetno izdaja nove, brezplačne različice spletnega brskalnika Opera, ki vztrajno pridobiva nove uporabnike.

83 komentarjev

Firefox 1.5 Beta1 izšel!

Warp2Search - Končno imamo prvo beta javno verzijo Firefox 1.5. Na Warp2Search tako najdete novico o prvih slikah, ki pa se nahajajo na strani Phoronix.

Na Warp2Search najdete tudi novico, ki je bila objavljena manj kot 10 minut po prvi, omenjeni zgoraj, v njej pa se nahajajo povezave do namestitvenih datotek prvih beta verzij. V času pisanja novice je FTP strežnik, ki se očitno šibi pod pritiskom, deloval precej počasi.

V zadnji novici od dveh na Warp2Search priporočajo tudi uporabo beta verzije kot glavni brskalnik, tako da boste lahko pomagali pri dolgotrajnem procesu razhroščevanja.

Če bi mapa z OS X ter Windows namestitvenimi datotekami delovala, bi bilo tole najbrž spisano v Firefox 1.5 Beta brskalniku

64 komentarjev

MSN in Firefox

Slo-Tech - Microsoft je za namene promoviranja svojega iskalnika MSN, ki je del njegovega spletnega portala, naredil nekaj zaslonskih slik. Slike je poslal agenciji Asociated Press, na eni pa je mogoče opaziti, da je uporabil brskalnik FireFox: Kot poroča časopis NRG Maariv pa Microsoft to zanika, čeprav se na sliki na naslovni vrstici razločno vidi napis 'Mozilla Firefox', jasno pa so opazni tudi značilni Firefoxovi gumbi.

Zanimivo pa je tudi da je FireFox-ova a vrstica za iskanje nastavljena na ... Google.

44 komentarjev