»

Izšla je Opera 9.5

Iskanje po vsebini obiskanih spletnih strani (Quick Find)

vir: Opera software
Opera software - Danes, le dva dni po različici Release Candidate in skoraj dve leti po izdaji različice 9.0, je izšla Opera 9.5.

Novosti in izboljšav je veliko, pri Operi pa trdijo, da so najhitrejši brskalnik na svetu naredili še hitrejšega (hitrejši zagon in dvakrat hitrejši izris JavaScript in HTML strani).

Oglejmo si le nekaj novosti, ki jih najnovejša Opera prinaša:
  • Popolnoma novo in hitrejše jedro z še boljšo podporo standardom
  • Quick Find - takojšnje iskanje po celotni vsebini v preteklosti obiskanih strani
  • Opera Link - sihnronizacija priljubljenih in Speed Dial strani med večimi računalniki
  • Dragonfly - alpha različica seta orodij za pomoč pri razvoju spletnih strani skupaj (vključuje tudi JavaScript razhroščevalnik)
  • Varnost - izboljšana zaščita pred prevarami (Fraud Protection) in neželeno kodo (Malware) ter podpora EV certfikatom
  • Nov grafični vmesnik

Opera 9.5 je tako kot prejšnje različice na voljo za vse najpopularnejše operacijske sisteme...

210 komentarjev

Unix je premagal Windows

ZDNet - Da, to je v poročilu izjavil sam Microsoft. ZDnet poroča, da je Redmond zanimalo, kako se novo razvito jedro operacijskega sistema, ki so ga poimenovali "Singularity", obnese v primerjavi z Unix sistemi. Testirali so Singularity, FreeBSD, Linux in WindowsXP.

Rezultati so bili nadvse zanimivi. Testiranje so opravljali na sistemu, zasnovanem na 1.8Ghz AMD Athlon procesorju. Testirali so recimo, kolikšno število procesorskih ciklov je potrebno za to, da ustvarimo in zaženemo nek proces v jedru. FreeBSD je za to potreboval 1,032,000 ciklov, Linux 719,000, WindowsXP pa 5,376,000....

Lepo, da se Microsoft zna pogledati v ogledalo in priznati lastne napake.

46 komentarjev

Microsoft razvija alternativen OS

Microsoft - Microsoft si je zastavil vprašanje, kako bi bilo zgraditi OS, ki bi bil narejen od začetka in z zanesljivostjo v mislih. Uganili ste, operacijskemu sistemu ni ime Windows, novo stvaritev so zaenkrat poimenovali Singularity.

Podobno vprašanje so si zastavili tudi na Fraunhoferjevem inštitutu za računalniško arhitekturo in programsko tehniko ( FIRST), ko so razvijali svoj minimalistični operacijski sistem z zgolj 3500 vrsticami kode po imenu BOSS, pa tudi na Fraunhoferjevem Inštitutu za eksperimentalni programski inženiring (IESE) v Kaiserslauternu s projektom Marmot, kjer je operacijski sistem sestavljen iz posameznih delov, ki delujejo popolnoma neodvisno, kot LEGO kocke.

Takšen pristop namerava ubrati tudi Microsoft pri izpeljavi Singularityja, kar lahko izveste iz zadnjega poročila, kaj pa se bo s tem raziskovalnim projektom (ki vključuje še nekaj drugih) zgodilo, še ni znano.

49 komentarjev

Izšel FreeBSD 6.0

Slo-Tech - Po končanem natečaju in predstavljenem novem logotipu ter novem dizajnu spletne strani je danes izšla še nova različica operacijskega sistema FreeBSD pod zaporedno številko 6.0. Novosti je precej, najbolj odmevne pa so številne optimizacije (predvsem pri dostopu do trdega diska), razširjena podpora brezžičnim omrežjem in (zaenkrat še) poskusna podpora platformi PowerPC. Celoten spisek novosti lahko najdete tukaj, vsi, ki sistem neizmerno želite namestiti, pa ga lahko snamete z uradne strani. Nerdorju se zahvaljujemo za obvestilo o novici.

9 komentarjev

Primerjava operacijskih sistemov *BSD

OSNews - Organizacije in podjetja, ki želijo uporabljati prosti Unix, imajo danes na voljo dve rešitvi: bolje propagiran Linux ali starejši BSD. Naslednji članek nam predstavi vse glavne različice BSD-ja, ki se ponašajo vsaka s svojo specifičnostjo: FreeBSD (hitrost), NetBSD (prenosljivost med platformami), OpenBSD (varnost) ter Darwin (Mac OS X).

Domače strani vseh BSD-jev:
FreeBSD
NetBSD
OpenBSD
OpenDarwin
DragonFly BSD (ni omenjen v članku)

0 komentarjev