»

Tožba zoper Symantec zaradi avtomatskega podaljševanja licence

ComputerWorld - Kenneth Elan iz New Yorka toži podjetje Symantec, ker mu je to avtomatično podaljšalo naročnino na protivirusni paket Norton Antivirus in za to zaračunalo 76,03 dolarja. V tožbi, ki jo je na newyorško sodišče vložil 19. januarja, piše, da Symantec ni ponudil možnosti zavrniti podaljšanja licence. Če bi mu jo, bi jo sprejel in odpovedal naročnino na Norton Antivirus. Elan je prosil sodnika, da tožbi dodeli status skupinske tožbe, tako da bi se ji brez stroškov lahko pridružili še drugi opeharjeni kupci protivirusnega programa. Symantec tožbe še ni komentiral.

To sicer ni prvi tovrsten primer. Praksa avtomatskega podaljševanja licenc je že stara stvar, ki jo podjetja zagovarjajo z utemeljitvijo, da le tako...

13 komentarjev

Tožba WGA zoper Microsoft ne bo skupinska

Ars Technica - Lanskega septembra so v ZDA razočarani uporabniki vložili tožbo zoper Microsoft, ker naj bi jih ta zavajal v prenos in namestitev posodobitve za Windows Genuine Advantage (WGA) pod pretvezo, da gre za kritičen varnostni popravek. WGA je v resnici preverjal, ali je nameščen licenčni operacijski sistem in vsake tri mesece posredoval v Redmond podatke o računalniku. Microsoft je hitro vložil zahtevo, da tožba ne sme postati skupinska tožba, saj bi se ji v nasprotnem primeru lahko pridružil vsak kupec Windows XP iz leta 2006 brez sodnih stroškov.

Zvezni sodnik je odločil, da se primer lahko nadaljuje, a da tožba ne more postati skupinska tožba, s čimer se je Microsoft izognil stotina milijonom dolarjev odškodnin. Microsoft ima časa do 12. februarja, da sodišču dostavi seznam stroškov. Obravnava bi se sicer morala začeti v ponedeljek, a jo je sodnik prestavil.

17 komentarjev

Intel in AMD dosegla poravnavo

bit-tech.net - Intel in AMD sta vsaj zaenkrat popolnoma zakopala bojno sekiro, saj sta sklenila izvensodno poravnavo in prekinila vse obstoječe sodne postopke. Glavna je tožba iz leta 2005, v kateri je AMD obtožil Intel, da je izkoriščal monopolni položaj ter je onemogočal konkurenco, predvsem s posebnimi ponudbami procesorjev velikim proizvajalcem, kot so Dell, HP, Lenovo in podobni. Obe podjetji sta izdali skupno izjavo, v kateri sta povedali, da je težavna preteklost za njima ter da se zdaj lahko oboji osredotočijo na razvoj novih izdelkov.

Obenem sta velikana podpisala tudi nov sporazum deljenja tehnologij, ki velja naslednjih pet let, Intel pa bo AMDju plačal kar 1,25 milijarde dolarjev. Pri Intelu se strinjajo tudi, da bodo upoštevali posebne poslovne pogoje, med katerimi piše, da proizvajalcem ne sme omogočati posebnih ponudb ter v zameno zahtevati izključno uporabo Intelovih procesorjev oz. vsaj zakasniti oz. zmanjšati prodajo računalnikov z AMDjevimi procesorji.

Kot že rečeno bo AMD...

14 komentarjev

AMD obtožuje Intel

The Register - AMD je vložil protimonopolno tožbo, v kateri obtožuje Intel nedovoljenih ukrepov, s katerimi naj bi Intel preprečeval podjetjem sodelovanje z AMD-jem. Sodišču v Delawaru so predstavili seznam 38 podjetij, na katerih naj bi Intel izvajal pravno sporne postopke za zaščito svojega tržnega deleža. Tako naprimer navajajo obtožbo, po kateri je Intel plačal NEC-u nekaj milijonov dolarjev, da ta ne bi sklepal pogodb z AMD-jem. Intel naj bi z istim namenom plačeval milijonske zneske tudi Dellu in Toshibi.

Tale tožba najbrž ni preveč prijetna za Intel, kateremu so dokazali kršitve protimonopolnih zakonov že na Japonskem. Celotna novica je na voljo tule, na domači strani podjetja AMD pa je na voljo uradna objava, ki vsebuje povezavo na celotno besedilo pritožbe v pdf formatu.

23 komentarjev

Alcatel odpušča

The Register - Alcatel je danes oznanil, da bo do konca prihodnjega leta odpustil 23.000 delavcev, saj je podjetje v procesu prestrukturiranja. Tako bo ob koncu leta 2003 zaposlenih "le" še 60.000 delavcev, medtem ko jih je bilo ob koncu lanskega leta zaposenih še 99.000. Najava prihaja po opozorilu, da bo prihodek podjetja še naprej padal, po prestrukturiranju pa naj bi se vrnili v pozitivne vode nekje v naslednjem letu. Klik!

1 komentar

AMD toži Intel

The inquirer - Razne tožbe so postale v svetu računalništva že kar del vsakdana, saj večina računalniških podjetij prihaja iz ZDA, kjer pa se že po navadi tožijo kot po tekočem traku. Ker so tožbe postale že tako vsakdanje, jih sploh nebi omenjal, vendar pa bom to vseeno omenil, saj gre spet za pričkanje med AMD-jem in Intelom. AMD se je pred kratkim spet odločil, da bo tožil svojega največjega konkurenta - podjetje Intel. Kakšnih posebnih podatkov (razen tega, da se podjetji tožita) o tožbi zaenkrat še ni.

0 komentarjev

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

AMD toži Alcatel

AMD - Še ena lepa zgodbica iz sveta računalništva se je končala (na splošno me pogodbe v svet hardvera vedno bolj spominjajo na poroke v Hollywoodu ) tako kot ponavadi: s tožbo na sodišču. Tokrat gre za AMDja in Alcatela, ki sta pred kakšnim letom podpisala pogodbo o medsebojnem sodelovanju, po katerem bi AMD Alcatelu dobavljal flash memory produkte, Alcatel pa bi jih kupoval v velikih količinah. Na osnovi te pogodbe je AMD vložil ogromne denarje v svoje proizvodne zmogljivosti, toda Alcatel si je naenkrat premislil. Nič kaj ugodna situacija za AMD, moram priznati. Seveda so se slednji odločili za tožbo, ki so jo vložili na vrhovnem New Yorškem sodišču. Če vas zanima več, preberite kar AMDjevo uradno izjavo.

6 komentarjev