»

Operacijski sistem za PS4 bo FreeBSD

vir: VGLeaks
VGLeaks - Sony je nedavno med razvijalce razdelil drugo verzijo razvojnega kita za PS4 (prva je bila na voljo lani jeseni) in kot kaže, na sistemu teče derivat FreeBSD-ja 9.0 (pod imenom Orbis).

BSD je vsekakor prijetna izbira. Nedavno je obrnil 20 let, je dobro znan po svoji stabilnosti, ima zelo prostodušno licenco, ter dobro podporo za arhitekturo x86_64 (ki zamenjuje Cell iz PS3). Seveda pomaga tudi, da je zastonj. Phoronix sicer komentira, da je imel do sedaj zelo slabo podporo za AMD-jeve grafične kartice v obliki zgodnjega porta odprtokodnega gonilnika za Linux. AMD je bržkone moral pripraviti nov gonilnik ali vsaj prilagoditi svoj Catalyst gonilnik za Linux. Žel še ni znano, ali bodo tako...

15 komentarjev

Izšel FreeBSD 7.0

OSNews - FreeBSD, za raznimi distribucijami Linuxa drugi najbolj priljubljeni odprtokodni operacijski sistem, je danes ponoči tudi uradno dočakal že svojo sedmo glavno različico.

Med novostmi izpostavimo poskusno uvedbo datotečnega sistema ZFS, "dnevnik" gjournal nad privzetim datotečnim sistemom UFS, iniciator iSCSI, poskusno uvedbo razporejevalnika ULE (ki naj bi postal privzet že v različici 7.1), podporo arhitekturi ARM (s čimer si obeta preboj v raznorazne elektronske naprave, t.i. vgradne sisteme), občutno pohitren TCP stack, primeren tudi za 1Gb in 10Gb mrežne vmesnike, ter tudi sicer izboljšano učinkovitost, saj naj bi po nekaterih testih za pribl. 15% prekašal Linux 2.6.22 oz. 2.6.24. Več podrobnosti najdete v uradni najavi, tehnično bolj podkovani pa ste vabljeni tudi k branju intervjuja z razvijalci.

Ker je bil izid že nestrpno pričakovan, zlasti onkraj Atlantika, priporočamo dolvleko s slovenskega zrcala.

15 komentarjev

Izšel FreeBSD 6.0

Slo-Tech - Po končanem natečaju in predstavljenem novem logotipu ter novem dizajnu spletne strani je danes izšla še nova različica operacijskega sistema FreeBSD pod zaporedno številko 6.0. Novosti je precej, najbolj odmevne pa so številne optimizacije (predvsem pri dostopu do trdega diska), razširjena podpora brezžičnim omrežjem in (zaenkrat še) poskusna podpora platformi PowerPC. Celoten spisek novosti lahko najdete tukaj, vsi, ki sistem neizmerno želite namestiti, pa ga lahko snamete z uradne strani. Nerdorju se zahvaljujemo za obvestilo o novici.

9 komentarjev

FreeBSD logo

FreeBSD - Kot smo na naši strani že poročali, so se ustvarjalci sistema FreeBSD letos februarja odločili, da se želijo svetu predstavljati z logotipom, ter celostno podobo, ki spada zraven. Zanj so razpisali natečaj, na katerega je bilo prijavljenih, če me spomin ne vara, okrog 650 logotipov.

Logotip je bil sicer izbran že sredi oktobra, danes pa so se ga odločili pokazati tudi javnosti. Zmagovalec natečaja je Anton K. Gural, njegov izdelek pa si lahko ogledate tule:



Prenova spletne strani v skladu z logotipom je že načrtovana, glede na zgornjo sliko pa lahko pričakujemo spremembe tudi drugje.

Če se morda sprašujete, kaj se je zgodilo z hudičkom, bodite brez skrbi,...

56 komentarjev

FreeBSD 5.4

OSNews - Približno pol leta je naokoli in čas je bil že za novo izdajo legendarnega FreeBSD, ki je tako ravno na dan zmage prilezel že do različice 5.4. Če vas daje firbec, ali je kot skala trden operacijski sistem mogoče narediti še bolj stabilnega, si preberite, kaj je novega v izdaji za vašo najljubšo platformo, nato pa pojdite na stran za dolpoteg (po zaslugi Medineta se najde tudi zrcalo na sončni strani Alp).

Če se vam ob misli na "prijazno" namestitev Unixu podobnih operacijskih sistemov že ježijo lasje, lahko še malo počakate, da bo novotarija vključena v PC-BSD, ki prinaša grafično namestitev FreeBSD skupaj s KDE-jem in ostalim, kar potrebujete na namizju.

Nadebudne oblikovalce še enkrat spomnimo, da imajo le še do konca velikega travna čas, da predlagajo nov logotip FreeBSD, ki bo delal družbo popularnemu hudičku Beastiju. Do sedaj je prispelo 176 predlogov, zmagovalec pa bo bogatejši za 500 podobic Georga Washingtona.

23 komentarjev

Natečaj za nov logotip FreeBSD - tokrat uradno

OSNews - Kot smo na teh straneh že poročali, so namigi o novem logotipu FreeBSD pred dvema tednoma že pricurljali v javnost. Takratne neuradne informacije so namigovale celo na "upokojitev" popularnega hudička Beastija, kar je sprožilo burne peticije za njegovo ohranitev.

Kot se je izkazalo, ga pravzaprav nikoli niso nameravali opustiti kot maskoto (kar pomeni, da nas bo še naprej pozdravljal ob zagonu tega operacijskega sistema), potreben je bil le nov logotip, ker dosedanji niso bili poenoteni in niso zadovoljevali nekaterih tehničnih zahtev za uporabo v medijih, ovitkih CD-jev ipd.

Tokrat je bil natečaj tudi uradno razpisan (več o pravilih igre pa tule), sodeluje lahko vsakdo in pošlje poljubno število predlogov, delo pa mora biti avtorsko (ne sme kršiti avtorskih pravic tretjih oseb), ne sme žaliti katerekoli skupine ljudi (rase, verske skupine ipd.), predstavljati mora glavne odlike FreeBSD (učinkovitost, zanesljivost), biti združljiv z Beastijem in uporaben tako v barvnem kot črno...

15 komentarjev

Bakreni distančniki

The Cold Shop - O teh pridobitvah za lastnike AMDjevih procesorjev smo že govorili. Bakrena ploščica, ki jo zadegamo med procesor ter hladilnik, se je izkazala za zelo priročno, saj zelo zmanjša rizik prelomitve procesorja na pol (huh ) ter še malo pripomore k hlajenju dotične zadevice. The Cold Shop so se spravili testirati enega teh gizmov ter prišli do nadaljnih zaključkov: Stvar sekne! Pa še poceni je. No, uvozniki, zmigajte se, ter začnite prodajati to! Zagotavljam vam, šlo bo ko med. Celoten test si oglejte tule.

0 komentarjev