»

Opis nove MSI K7N420 Pro nForce matične plošče

Ace's Hardware - Na Ace's Hardware so objavili opis nove MSI K7N420 Pro nForce matične plošče. V sklepu pravzaprav pravijo, da je plošča zelo dobra. Plošča ima odlične zmogljivosti, saj ima skupno kar 10% vodstvo pred močnim rivalom kot je KT266A čipovje, kar je zelo pohvalno, še posebej glede na to, da je to Nvidiin prvi poskus pri izdelovanju čipovja za matične plošče, medtem ko je KT266A Viina druga generacija čipovja na DDR SDRAM Athlon čipsetu. Čeprav bo treba za ceno še malo počakati, je treba priznati, da ima nForce kar veliko vrednost. Pri Ace's hardware pravijo tudi, da bodo na strani kmalu objavili še obsežnejši opis plošče, saj bodo pogledali kako se plošča obnese pri raznih aplikacijah.

1 komentar

Gigabyte 7VTX @ SocketA

Slo-Tech - Prve plošče na VIA KT266 DDR čipovju niso navdušile veliko ljudi, saj performanse enostavno niso bile na obljubljenem nivoju. AMDjevo 760 čipovje je tako še vedno edina viabilna DDR opcija za SocketA platforme... oziroma je bila. Na strani SocketA so namreč testirali novo revizijo Gigabytove 7VTX plošče, ki bazira prav na VIA KT266 čipovju in fantje trdijo, da je plošča hitrejša kot AMD 760 platforme.
Vse skupaj po pravici povedano meče slabo luč na proizvajalce matičnih plošč. Če je mogoče že z manjšimi spremembami v BIOSu in zasnovi matične plošče iz enakega čipovja iztisniti veliko več, potem je vprašanje, zakaj tega ne naredijo že na začetku. V današnjem svetu hitrega napredka je očitna tendenca k čimprejšnjem izdajanju novih izdelkov, toda vprašanje je, kaj imamo od tega mi uporabniki. Mogoče pa ultra hiter razvoj le ni vsesplošno tako dober, kot bi si mislili, oziroma ali je mogoče iz trenutnih izdelkov z malce pazljive optimizacije iztisniti še veliko več? Thnx Linker....

0 komentarjev

VIA KT266

AnandTech - Tukaj si lahko preberete test VIA KT266 čipovja. Fantje so ugotavljali, kaj je narobe z AMD 760 čipovjem, ki je tekmec VIA KT266 čipovju. Da bi si ogledali zmogljivosti čipovja, so fantje uporabili MSI-jevo K7T266 Pro, ki bazira na VIA KT266 čipovju. Kot veste, VIA KT266 podpira DDR SDRAM. Na testu so ugotovili, da KT133A prekaša KT266 v veliko točkah in je torej veliko boljši nakup. Če pa že morate kupiti DDR ploščo, kupite tako, ki temelji na AMD 760 čipovju. Sodeč po rezultatih, je AMD 760 trenutno najbolše DDR čipovje.

0 komentarjev

Test AMD čipovij

AnandTech - Fantje na Anand tech-u so napisali članek o aktualnih AMD čipovjih. Torej tukaj. Ogledali so si ASUS A7V133 (VIA KT133A), ki deluje na SDRAM in dve DDR SDRAM matični plošči, ASUS A7M266 (AMD 760) in ASUS A7A266 (ALi MAGiK1). Ker primerjajo čipovja in ne plošče, je normalno, da so vse plošče istega proizvajalca. Za najhitrejše se je izkazalo AMD 760 čipovje, ki je z svojo podporo DDR SDRAM-u prehitelo VIA KT133A. Samo trenutno se vam plošč na osnovi AMD 760 čipovja ne splača kupovati ker a) je DDR SDRAM še vedno predrag in ker b) bo VIA kmalu izdala svoje DDR SDRAM čipovje, imenovano KT266. Predlagam torej, da počakamo in vidimo.

5 komentarjev

KT266 proti KT133A

Jaz - Guruji na Ace's Hardware so objavili nadvse zanimiv test, in sicer primerjavo med VIA KT266 ter KT133A čipovji in s tem posredno tudi DDR in SDR pomnilnikom v praktičnih aplikacijah. Plošče so zmučili s celo paleto benchmarkov, od iger do zahtevnih 3D aplikacij in povsod je kot najhitrejša izšla MSIjeva K7T266 Pro, predstavncia KT266 čipovja. Očitno je torej, da je KT266 DDR platforma trenutno najhitrejša SocketA opcija, vprašanje je le v dobavljivosti in ceni. Prve DDR plošče so se že začele pojavljati v Sloveniji, za pomnilnik pa bo potrebno počakati še teden ali dva. Potem pa še samo počakamo, da se cene malo spustijo... Thnx, Timon!

0 komentarjev

Nove Gigabytove plošče

Jaz - Timon mi je poslal nekaj informacij o novih Gigabytovih ploščah, ki se bodo kaj kmalu znašle tudi pri nas. Moram priznati, da Gigabyte vse bolj postaja podjetje, ki je zanimivo tudi za nas overclockerje, saj so se začeli truditi tudi v tej smeri. Njihove nove matične plošče so tako opremljene z malim morjem nastavitev, ki jih prej od tega proizvajalca nismo bili vajeni. Poleg tega pa je za njih značilna tudi kvaliteta in nekatere zanimive funkcije (DualBIOS, STR in podobne). Torej, nove plošče so:
  • GA-7DXR: SocketA osnovna plošča, zgrajena okoli AMD 761 Northbirdga in VIA 686B Southbridga. To seveda pomeni podporo najnovejšim SocketA procesorjem, DDR pomnilniku in ATA 100 diskom.
  • GA-7VTX: Različica zgornje plošče, ki namesto AMD 761 Northbridga uporablja VIAin KT266. Ostale lastnosti so skoraj popolnoma enake.
  • GA-7ZXR (rev 2.2): SocketA osnovna plošča z VIA KT133A čipovjem, katere predhodnico že poznamo. Za razliko od njenih predhodnic pa je opremljena z morjem overclockerskih...

1 komentar

Analiza KT133A čipovja

Ace's Hardware - Za vse ljudeke željne znanja so na Ace's Hardware pripravili novi članek, tokrat o VIAinem novem KT133A čipovju. Stvarca je napisana zelo tehnično natančno in globoko, tako da bo mogoče za marsikoga dolgočasna, drugi pa bodo spet znali ceniti izkušnje in znanje ljudi na Ace's Hardware. Vsekakor je ta zadevica zelo dobra podlaga pred našim prihajajočim perimerjalnim testom KT133A platk, tako da kar veselo na branje.

1 komentar

Overclockanje SocketA procesorjev na Ace's Hardware

Ace's Hardware - Ace's Hardware je ena izmed najbolj spoštovanja vrednih hardware strani na spletu, saj fantje zares dobro vedo, kaj počenjajo. Mogoče so njihovi članki včasih preveč tehnično zateženi, toda količino informacij, ki jo ponudijo, le redkokdaj doseže kdo drug. Kakorkoli, njihov najnovejši članek govori o overclockanju SocketA procesorjev. Z metodo poskusov in napak so iskali najboljšo kombinacijo procesorja, matične plošče, hladilnika in drugih podrobnosti, ki tvorijo uspešno overclockersko celoto. Moram reči, da je članek zares dober, tako da ogled vsekakor priporočam!

0 komentarjev