»

Britanci spet javno razkazovali zaupne dokumente

Zaupni dokument o načrtovanih aretacijah

vir: BBC
BBC - Pred kratkim je vodja britanskega protiterorističnega oddelka Scotland Yarda, Bob Quick, hodil po Downing Streetu, v rokah pa nosil zaupen dokument o načrtovanih aretacijah dvanajstih oseb osumljenih načrtovanja terorističnih napadov v Manchestru ali Traffordu.

Žal pa zaupnega dokumenta ni shranil v ovojnico, ali vsaj prekril s kakšnim papirjem in ko je šel mimo fotografov, so le-ti dokument z oznako "zaupno" seveda fotografirali.



Zaradi incidenta je policija z izvedbo akcije morala precej pohiteti, Bob Quick pa je odstopil.

V Sloveniji se kaj takega seveda ne more zgoditi, saj so navadno mediji še pred policijo obveščeni o tem, koga bodo aretirali in kje.

9 komentarjev

EU zoper glasbena industrija: Nismo Amerika.

Ars Technica - Ars Technica poroča o zanimiv potezi odbora evropskega parlamenta za kulturo in izobraževanje, ki je zavrnil predloga glasbene industrije o obveznem filtriranju internetnega prometa in o uskladitvi zakonodaje z ameriško.

Predlog o obveznem filtriranju bi ponudnike internetnih storitev obvezal preprečevati uporabo programja za izmenjavo datotek, na kar se je odzvala organizacija EFF Europe, uskladitev evropske zakonodaje ki zadeva avtorske pravice z ameriško pa bi podaljšala življenjsko dobo avtorskih pravic nad zvočnimi in filmskimi posnetki s trenutnih 50 let po smrti avtorja na 70 let po smrti avtorja.

Odbor je zavrnitev utemeljil z nezdružljivostjo zahtev v amandmajih z začrtano kulturno politiko EU.

33 komentarjev

Digitalno fotografiranje ni več anonimno

Ars Technica - V starih časih, za železno zaveso, je moral biti registriran vsak pisalni stroj. Tako je lahko (ljudska) milica odkrila sovražnike ljudstva, ki so širili kleveto med narodom. Prav zato vzhodni bolk ni maral računalnikov. Vzhodna paranoja se je prenesla tudi na demokratični zahod (glej povezave spodaj).

Pred kratkim so odkrili, da vsak CCD / COMS čip pušča v zapisu fotografije svoj lasten "prstni odtis". Tako je moč za vsako digitalno fotografijo ugotoviti, s katerim fotoaparatom je bila posneta. Do prstnega odtisa (podpisa) pride že v času rojstva posameznega čipa, na katerega vplivajo naključne spremenljivke, ki na koncu pripeljejo do unikatne obdeleve slike. Metodo so razvili na Binghamtonski univerzi v ZDA. Preverili so 2700 fotografij posnetih z devetimi različnimi kamerami in uspeh je bil 100%.

Veliki brat ima vedno več slednih psov.

28 komentarjev

Ali zaupate lastnemu tiskalniku?

Electronic Frontier Fundation - V javnosti se nenadoma pojavijo zaupni dokumenti, ki razkrivajo korupcijo v državnem vrhu, policija pa čez nekaj dni že obišče posameznika, ki je dokumente natisnil na svojem tiskalniku. Fikcija ali resničnost?

Kot kažejo ugotovitve Electronic Frontier Foundation je to žal že resničnost, vsaj v primeru nekaterih tiskalnikov. EFF je pred časom pričela s projektom Is Your Printer Spying On You?, s katerim skušajo razkriti kakšne nadzorne tehnologije so vgrajene v sodobne tiskalnike.

Projekt je že dal prve rezultate, saj je EFF objavila vodič za dekodiranje sledilnih pik tiskalnika Xeroxovega DocuColor.

S pomočjo mikroskopa in osvetljevanja z UV svetlobo so pri EFF ugotovili, da se na...

22 komentarjev

RIAA za zaščito proti snemanju glasbe iz radia in podražitev iTunes komadov

Slashdot - V ameriki se začenja prehod iz analogne na digitalno tehnologijo predvajanja radijskih programov. Slashdot poroča, da so se pri RIAA skladno s tem spomnili, da je sedaj pravi čas, da nam omejijo snemanje glasbe iz radia. Na tem mestu je odveč poudarjati, da tudi kvaliteta glasbe preko digitalnega radia ne bo dosegla kvalitete povprečnega mp3 komada oziroma posnetka na kupljenih ploščkih.

Do sedaj je snemanje glasbe iz radijskih postaj povsem legitimno početje, ki ga v Ameriki naprimer zakon celo dovoljuje. Pri RIAA pa so začeli težiti zvezni komisiji za komunikacije (FCC), da naj proizvajalcem novih digtalnih radijskih oddajnikov in sprejemnikov naloži določila, ki bi jim velevala vgraditi zaščito proti snemanju predvajane glasbene vsebine.

Vendar to še ni dovolj. RIAA prav tako želi prisiliti Apple, da bi podražil ceno glasbenih komadov v njihovi spletni trgovini. Steve Jobs jih je nato označil za "pohlepne". Pravi, da članice RIAA s prodajo preko iTunes še vedno več...

50 komentarjev

Vrhovno sodišče sprejelo odločitev v primeru Grokster

Slo-Tech - Vrhovno sodišče ZDA je v primeru Grokster (več o primeru MGM vs. Grokster tukaj) danes sprejelo odločitev, da " kdor distribuira pripomočke, katerih namen je spodbujanje kršitev avtorskih pravic (...), je odgovoren za protipravna ravnanja tretjih oseb, ki tovrstne pripomočke uporabljajo, ne glede na to, da je pripomočke moč uporabljati tudi za pravno dopustne namene." Ključna točka navedenega stališča se nanaša na "namen spodbujati kršitve avtorskih pravic".

Današnja odločitev Vrhovnega sodišča je v nasprotju z dosedanjim precedensom iz primera Sony Betamax ( Sony Corporation vs. Universal City Studios), na katerega se je skliceval Grokster, ko je isto sodišče odločilo, da distributer vsebin ne more odgovarjati za uporabnike, ki kršijo avtorske pravice, če je pripomoček prvenstveno namenjen uporabi, ki je v skladu z zakonom.

V primerjavi obeh odločitev je sicer moč zaznati nianso razlike. Gre za dejstvo, da v primeru Betamax ni bilo govora o tem, da je namen tedaj spornih...

48 komentarjev

Nič več anonimk z laserji

Yahoo News -
"Zanimivo je," je pripomnil Holmes, "da ima pisalni stroj toliko osebnosti kot človeška pisava. Čeprav so dokaj novi, dva med njimi nista enaka. Nekatere črke so bolj obrabljene, nekatere dobro prijemljejo le na eni strani. [...]"
Če ste mislili, da so moderni laserski tiskalniki to tegobo pošiljateljev anonimk odpravili, se motite. Na Yahooju poročajo, da so odkrili, da večina barvnih laserjev vsem izpisom doda prostemu očesu neviden zapis serijske številke tiskalnika. Peter Crean iz Xeroxa potrjuje, da njihovi tiskalniki, fotokopirni stroji in večfunkcijske naprave dodajo serijsko številko tiskalnika, sestavljeno iz rumenih pik, na vsako izpisano stran. Milimetrske pikice se pojavi skoraj v vsaki vrstici, skrite med natiskanimi besedami, tako da pokrijejo manj kot tisočinko strani. Zaradi kombinacije svetlo rumene in bele barve ter majhnosti so prostemu očesu nevidne, pojavijo pa se, če list osvetlimo s svetlobo modrih LED-diod in si ga ogledamo pod povečevalno lupo.

Pojavljajo...

15 komentarjev

Prijazno oko Velikega brata

Slashdot - V Pittsfordu v ZDA bodo letos avgusta odprli poseben dom za ostarele. Stanovalci doma za ostarele (pravzaprav gre za posebno naselje) bodo opremljeni s sledilnimi napravami, ki bodo osebju v primeru zdravstvenih ali drugih težav omogočile natančno lociranje starostnika na območju celotnega naselja.

Vsa stanovanja bodo tudi opremljena s senzorji, ki bodo strežnemu osebju sporočali kdaj stanovalci vstanejo, verjetno pa je odveč poudariti, da bo naselje dobro pokrito tudi z videokamerami.

Vsekakor je to eden od primerov, ko nadzorna tehnologija ljudem pomaga. Ne glede na to ali je tehnologija do uporabnikov prijazna ali ne, pa kaže, da postajajo domovi za ostarele nekakšen poligon za testiranje nadzornih tehnologij. Če ne verjamete, si le preberite na kakšne načine je mogoče uporabiti tehnologijo RFID.

2 komentarja

RIAA vas bo oprostila ...

The inquirer -

Če se še spomnite, je RIAA nedavno napovedala obtožbe proti vsem tistim, ki si prek spleta izmenjujejo in kopirajo glasbo. Tem napovedim seveda nismo verjeli, saj si tudi RIAA ne bi mogla privoščiti nekaj milijonov tožb.

No, danes je RIAA spet presenetila, saj so očitno spoznali svojo neumnosti in uvideli, da ne bodo mogli tožiti toliko ljudi. Tega seveda ne priznajo, zato so se zatekli k drugi taktiki. Sedaj so objavili, da bodo vsem domačim uporabnikom ponudili oprostitev, če obljubijo, da ne bodo nikoli več kopirali glasbe prek interneta. Odločitev sproža mnoge pomisleke, češ kdo bi sploh priznal kopiranje glasbe, glede na to, da RIAA po vsej verjetnosti zanj sploh ne ve. Več o tem.

EFF (Electronic Frontier Foundation) naprimer pravijo, da bi se morala RIAA namesto z oprostitvijo 60 milijonov ljudi ukvarjati z rešitvijo, kako legalizirati prenos glasbe prek interneta za majhno ceno. Rezultati bi bili vsekakor mnogo boljši.

19 komentarjev