»

Latvijci se smejijo Microsoftovi Visti

Yahoo News - Kadarkoli kdo omeni Visto, se nas večina zgolj kislo nasmehne, ko pomislimo na vse obljubljene funkcije in datume izida, Latvijci pa niso takšni. Ob omembi novega operacijskega sistema bruhnejo v smeh - vista namreč v njihovem jeziku pomeni kuro oz. žensko, ki se jo poimenuje po tej domači, ne preveč bistri živali. Microsoft zaenkrat nima namena preimenovati operacijskega sistema in bo očitno še naprej skrbel za zdravje tega malega baltiškega naroda, nesporazum pa so sprejeli zelo optimistično. Menijo, da jim je pomagal doseči prepoznavnost brez obsežne medijske kampanje - vsekakor bolje od škandala z latinskoameriškimi Windowsi XP, v katerih sta bili opciji za spol moški in kuzla.

Enako skrb bi nam posvečal Volkswagen na področju Balkana, če bi za naslednika Lupa zadržal sprva predvideno ime -- Tupi. Sedaj ga lahko kupite pod manj zdravilnim imenom Fox. Moj email pred leti je očitno zalegel...

9 komentarjev

Računalniški program, ki bo napovedal uspeh filma

Ars Technica - Profesor Ramesh Sharda iz državne univerze v Oklahomi je napisal računalniški program, ki naj bi napovedal, ali bo nek film uspešnica ali ne. Program upošteva številne parametre, med drugim: oceno, konkurenco s strani drugih filmov ob trenutku izida, moč igralske postave, žanr, posebne učinke, ali je film nadaljevanje, v kolikih dvoranah bo igral ob premieri...

Program napovedi uredi v devet kategorij. Od "flop"-a (polomije), ki zasluži miljonček zelencev, do "blockbusterja" (mega uspešnice), ki studiu pridela 200 miljonov dolarjev prihodka.

Program je testiral na 800 že obstoječih filmih. Neverjetno, ampak program je v 37% pravilno uvrstil film. Preostalih 63% pa je v 75%-ih uvrstil le eno kategorijo višje ali nižje od dejanskega stanja.

Tako so prvi studii že pokazali zanimanje za program in mu obljubili dodatna sredstva, da svoj program še izpopolni. Prav tako podobni programi zanimajo tudi glasbeno industrijo. Kratko bodo spet potegnili filmofili in ljubitelji dobre...

17 komentarjev

IMDB praznuje 15 obletnico obstoja

Slashdot - Redkokatera spletna stran se lahko pohvali s svojo 15 obletnico. IMDB, Internetna podatkovna baza vseh filmov, igralcev, režiserjev in drugih ljudi ki so kadarkoli sodelovali v filmski industriji praznuje prav tole obletnico. Pred 15. leti se je vse skupaj začelo kot nekaj skript v ukazni lupini. IMDB je danes prava zakladnica za vse filmoljube in celo za filmsko industrijo, ki stran s pridom uporablja.

Vse najboljše!

15 komentarjev

MPAA, RIAA in sedaj še BSA!

CNet - Poleg glasbene in filmske industrije se je na P2P omrežja spravila še IT industrija. Bolj konkretno BSA.

Po njihovih besedah naj bi industrija programske opreme izgubila 29 milijard dolarjev zaradi P2P omrežij. Številka, ki je kar dvakrat večja kot je bila lani.

V članku, ki ga je objavil CNet, se najbolj pritozujejo nad Azijo, Afriko in Rusijo.

Izguba ali neustvarjeni dobiček? Razlika je, vsaj večini, več kot očitna. Vsekakor je pa vedno dobro, da se krivca poišče na sosedovem in ne na domačem dvorišču.

8 komentarjev

6. obletnica spletnega časopisa ŽVPL

Slo-Tech - Danes praznuje 6. obletnico delovanja spletni časopis ŽVPL, ki je luč sveta ugledal 18. maja 1998 ob približno enih zjutraj. Sprva ljubljanski spletni vodnik po dogodkih se je po dveh letih razširil na celotno Slovenijo, najdete pa ga na spletnem naslovu www.zvpl.com.

ŽVPL je eden izmed najstarejših še živečih slovenskih (zabavnih) spletnih časopisov, ustanovljen pa je bil 18. maja 1998. Vse skupaj se je začelo na pivski odisejadi, ko sta sedanji urednik Davorin Pavlica in njegov prijatelj / programer Luka Ferlan ugotovila, da Ljubljana / Slovenija nima pravega vodnika po dogodkih. Pivo je zamenjala tipkovnica in v enem tednu je bil ŽVPL spočet.

ŽVPL je okrajšava za besedno zvezo Žurerski vodnik po Ljubljani, kar je ŽVPL sprva bil, a je kratica ŽVPL kmalu prevzela dominantno vlogo pri prepoznavnosti spletopisa in ostala, kljub temu, da ŽVPL ni samo vodnik po Ljubljani ampak po celotni Sloveniji. Idejo za ime je inspiriral Štoparski vodnik po Galaksiji, kultna znanstvena...

1 komentar

Prihodnost filmov?

3delavnica - Med "filmo-freaki" zelo poznan režiser Robert Zemeckis spet podira meje v filmski industriji: do leta 2005 naj bi namreč ustvaril film, ki bo podrl mejo med resničnostjo in (računalniškim) virtualnim svetom.

The Polar Express, kakor se bo film imenoval, naj bi vseboval tisto, kar je (ne)srečnemu Final Fantasy manjkalo -- pravi igralci, ustvarjeni v virtualnem svetu. The Polar Express bo verjetno eden najbolj revolucionarnih filmov v tem stoletju -- naj omenim samo še to, da bo v filmu igral Tom Hanks ter da njegove obrazne mišice ekipa preučuje že skoraj celo leto, potem se splača na film počakati. Več o tem tukaj!

4 komentarji

Aimster >> Madster

Australian IT - Po tožbi iz strani AOL-a, se je spletno-izmenjevalni program Aimster preimenoval v Madsterja, vse domene pa moral predati velekorporaciji. Sicer je albanski Aimster tožbo velikanu 'vrnil', vendar sta dosegla izvensodno poravnavo. Kakorkoli, tožbe iz strani glasbene in filmske industrije ostajajo, prav tako pa je še vedno tožena najstniška hči lastnika Madsterja, ki je služila kot oseba za stike z javnostjo in se je imenovala 'Aimee' (sedaj Madster ).

0 komentarjev

Solzava novica... not!

Slo-Tech - Veste kaj, pisati solzavo novico na tak prelomni dogodek je pa pač nesmiselno. Ne bom govoril o tem, kako ponosen sem na vse, ki so kadarkoli kakorkoli sodelovali v projektu Slo-Tech. To kdaj drugič.

Dama in gospodje... EN MILJON OBISKOVALCEV V MANJ KOT ENEM LETU! Pomislite .

12 komentarjev