»

World Solar Challenge 2011

Slashdot - Čez slaba dva tedna se na severu Avstralije začne že 11. Veolia World Solar Challenge, dirka s prevoznimi sredstvi na solarni pogon na 3000km dolgi razdalji med Darwinom in Adaleide.

Priredijo jo vsaki dve leti po avtocesti od seveda do juga Avstralije, skozi redko poseljeno, sušno in seveda s soncem bogato stepsko-puščavsko krajino. Traja teden dni, povprečne hitrosti zmagovalcev pa se gibljejo nad 90km/h, in občasno presežejo 110 oz. 130 km/h, kar je tudi omejitev hitrosti na posameznih segmentih avtoceste (cesta ni zaprta in vozila morajo upoštevati sicer redke, a prisotne soudeležnce v prometu). Hitreje tudi ni praktično, ker imajo potem spremljevalne ekipe hude težave s sledenjem dirkača. Vozi se od od 8h zjutraj pa do 5h popoldne, daljši postanki niso dovoljeni. Vsaka ekipa ima lahko do štiri voznike, ki se potem v vozilu izmenjujejo dnevno.

Vozila ne poganjajo neposredno električne celice, ampak akumulatorji. Dirko se lahko s polnimi celicami, nakar se te delno polnijo že...

25 komentarjev

Pentagon gradi simulator interneta

vir: BBC
BBC - Konec maja je Kitajska potrdila obstoj enote za internetno vojskovanje, nekaj dni kasneje pa je Pentagon povedal, da bodo internetne napade vzeli enako resno kot konvencionalne in tudi tako odgovarjali nanje. Da so kibervojne že realnost, kaže tudi naslednji Pentagonov projekt, saj gradijo simulator interneta za urjenje enot in raziskave.

Sistem se bo imenoval National Cyber Range in bo posnemal obnašanje internetnega omrežja na nekoliko manjšem nivoju. Pri projektu sodelujeta tudi Lockheed Martin, ki je dobil 30 milijonov dolarjev vreden projekt ameriške agencije DARPA, in Laboratorij za aplikativno fiziko Univerze Johns Hopkins, ki je dobil 25 milijonov dolarjev. V prvih krogih razpisa je sodelovalo 35 organizacij, sedaj pa jih je ostalo le nekaj. DARPA od...

8 komentarjev

MIT zmagal na DARPA Network Challengeu

Lokacije balonov

Slo-Tech - Ameriška DARPA je 40-letnico interneta obeležila s posebnim tekmovanjem, ki so ga poimenovali DARPA Network Challenge. V soboto ob 16. uri po srednjeevropskem času, torej tik po svitu na ameriški pacifiški obali, so v nebo poslali 10 rdečih vremenskih balonov, velikih dobra dva metra, ki so bili privezani na desetih nerazkritih, a javno dostopnih in obče poznanih lokacijah. Naloga tekmovalcev je bila preprosta. Čim prej so morali so ugotoviti, kje se ti baloni nahajajo.

Med več kot 300 prijavljenimi ekipami je zmagalo moštvo z univerze MIT, ki je balone izsledila v devetih urah, čeprav so imeli tekmovalci teden dni časa. Z zmago so si prislužili 40 tisoč dolarjev. DARPA poudarja, da je bil namen preizkusa ugotoviti, kako lahko tovrstne probleme rešujemo...

4 komentarji

Pentagon prepovedal in zaplenil USB-ključe

Daily Tech - V Pentagonu, obrambnem ministrstvu in vojaških bazah ZDA so do nadaljnjega prepovedali uporabo zunanjih podatkovnih nosilcev, kamor sodijo tudi USB-ključi, iPodi in MP3-predvajalniki, zatem ko se je "globalni virus", kasneje prepoznan kot črv Agent.btz, na tak način razširil po omrežjih SIPRNet in NIPRNet. Razumljivo so pristojni skopi in še vedno ne dajejo izjav, čeprav se je to zgodilo že pred tednom dni. Omenimo, da v Pentagonu deluje sedem milijonov računalnikov, ki jih zdaj intenzivno pregledujejo in razkužujejo. Za zdaj so tudi zaplenili vse USB-ključe, ali jih bodo na koncu preiskave vrnili lastnikom, pa še preudarjajo.

25 komentarjev

Darpa namerava razviti nove načine gašenja požarov

Gasilci med požarno vajo s konvencionalnimi protipožarnimi sredstvi

vir: Wired Blog
Wired Blog - Ameriška vojaška razvojna agencija Darpa se ponovno loteva razvoja stvari, ki bi jih marsikdo uvrstil v domeno znanstvene fantastike. Po tem, ko so na njihovih natečajih uspeli razviti učinkovito umetno inteligenco za vodenje vozil, bo tokrat agencija poskušala razviti "radikalne nove postopke" za gašenje požarov - s poudarkom na besedi radikalno.



Če so se gasilci v preteklosti zanašali na različne kemikalije in mešanice le-teh za gašenje požarov, mnogo katerih je strupenih ali nevarnih za okolje (predvsem za ozonsko plast), namerava Darpa izkoriščati dejstvo, da so plameni v svojem bistvu hladna plazma iz prostih elektronov in počasnejših pozitivnih ionov. Večina plamenov namreč ne more obstajati brez stabilne...

54 komentarjev

Robot z dobrimi refleksi

New Scientist - Doslej smo premikajoče se robote in njihovo gibanje opazovali predvsem v sterilnih laboratorijih. Podjetje Boston Dynamics pa za ameriško vojsko razvija štirinogega robota BigDog, ki naj bi bil sposoben hoje po terenih, ki so prezahtevni za navadna vojaška vozila. Hkrati lahko nosi tudi dodatno breme, kar bo v pomoč vojakom pri daljših pohodih. Poleg tega lahko pri nenadnem sunku s strani (brci) BigDog ujame...

36 komentarjev

Novi Honda Asimo

TweakNews.net - Z znanstvenofantastičnimi zgodbami sem obseden že od malih nog, tako sem prišel tudi do zgodb Issaca Asimova, ki ga morda poznate kot pisca zbirke novel pod naslovom I, Robot (na teh temelji tudi holivudska uspešnica I, Robot).

Sedaj so roboti naredili majhen korak naprej proti resničnemu svetu in vsakodnevni uporabi, Honda je namreč predvčerajšnjim predstavila Asima druge generacije, prvi je ugledal luč sveta pred 5 leti. Zelo verjetno so ga poimenovali po samem Issacu, pardon, Asimovu. Seveda se je robotek v novi inkarnaciji naučil marsičesa novega, na njegovi domači strani si lahko ogledate propagandne posnetke in tehnične podatke, še več informacij pa vam ponujajo na dodatni informacijski strani.

Elektroluxov Trolobite je verjetno planil proti drevesu in se zjokal. Na drevo namreč ni mogel.

12 komentarjev

Vzrok nesreče med avtonomnima minibusoma

TweakNews.net - Kot je ugotovila komisija, ki jo je ustanovil lastnik avtonomnih avtobusov, podjetje Connexxion, je prišlo do nesreče zaradi nenavadnega spleta okoliščin. Zadeva se je začela zapletati, ko je eno izmed vozil izgubilo povezavo s centralnim računalnikom. Zaradi tega se je avtobus ustavil in čakal, da se povezava ponovno vzpostavi, a ker je stal ravno na mostu, je s tem nekaj časa blokiral progo, preden se je umaknil na postajališče.

Druga dva avtobusa sta med tem čakala in ob sprostitvi ovire obenem prečkala most. Drug drugega sta videla prepozno, ker je sistem za zaznavo ovir prilagojen zaznavanju mirujočih objektov. Zavorna pot je bila tako predolga in sledila je nesreča. Proizvajalec omenjenih vozil, 2getthere, sedaj dela na rešitvah za preprečevanje tovrstnih primerov v prihodnosti. Izboljšali bodo pokritost s signalom, osvežili programsko opremo in tudi predpisali nove procedure. Vse skupaj naj bi bilo nared še pred novim letom, potem pa bodo začeli s testno fazo preostalih 4...

33 komentarjev

Robotska minibusa sta se zaletela

TweakNews.net - Kot poroča NOS.nl sta se zaletela dva avtonomna mini avtobusa, ki so jih spravili v obtok prejšnji teden. Ponesrečenih ni, ker v času nesreče ni bilo nikogar v obeh vozilih, a sta povzročila kar nekaj škode drug drugemu. Razlog za samo nesrečo še ni znan in vozila do razkritja ne bodo v uporabi.
Omenjena avtobuska sta vozila med parkirno nišo in postajo podzemne železnice, ter sta, do usodnega trenutka, celih 4 dni uspešno premagovala razdaljo brez kakšrnihkoli nezgod.

Avtonomna vozila pridejo skozi puščavo. A bo očitno veliko težji zalogaj civilna uporaba. Več o avtonomnih vozilih tukaj.

Bo v prihodnosti za prvi april, kdo lansiral virus, ki bo naša avtonomna prevozna sredstva preobrazil v zaletavčke?

132 komentarjev

Bo Linux poganjal Terminatorja?

Wired News - Bliskovit tehnološki napredek je skozi ves človeški obstoj zagotavljala predvsem ena stvar - vojna. Obstoj in prevlada civilizacij sta bila pogojena prav z razvojem na tem področju, od grškega ognja in angleškega dolgega loka do smodnika.


UAV - Unmanned Aerial Vehicles (letala brez pilota) so prvi uporabili Izraelci v zadnji vojni s Sirijo. Rezultat je znan, Izraelci niso izgubili niti enega letala, medtem ko jih je druga stran izgubila 80. Posledično se je za zadevo ogrela tudi ameriška vojska, ki jih je kasneje s pridom uporabljala tako v prvi in sedaj še v drugi zalivski vojni. Vojaki na bojišču do sedaj niso imeli neposrednega nadzora oz. možnosti usmerjanja pogleda teh zrakoplovov, Northrop Grumman pa po novem obljublja prav to. S pomočjo različnih daljinsko vodenih plovil bodo vojakom na terenu omogočili...

16 komentarjev

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil

R5 Touareg

CNN.com - Štiri robotsko vodena vozila so brez vsakršne pomoči človeka končala 132 milj dolgo dirko Grand challenge po puščavi Mojave, ki jo sponzorira agencija ameriškega obrambnega ministrstva DARPA.

Po lanskem polomu, ko cilja ni videla niti ena ekipa, je Pentagon podvojil nagrado na 2 milijona dolarjev (kar verjetno niti ne pokrije stroškov izdelave) in upal na višjo tehnično dovršenost robotov ter kanček sreče. Na cilj je najhitreje prišel predelan Volkswagnov Touareg, ki ga je z vso potrebno tehniko opremila in ojačala ekipa Stanfordske univerze. Najbolj zahtevna naloga je bila napisati sofisticiran software, ki je vozila vodil mimo mnogih ovir, skozi tunele, hribe ...

Uspeh je zaprl usta tudi vsem...

168 komentarjev