»

Old Reader ne bo več na voljo javnosti

Neljubo sporočilo o spremembi pogojev

Slo-Tech - 13. marec je bil za uporabnike Googlove storitve Reader, zelo priljubljenega bralnika RSS virov, temačen dan. Takrat so pri Googlu namreč objavili, da bo s 1. julijem Google Reader zaprl svoja vrata. Mrzlično se je začelo iskati nadomestek tako za storitev za končne uporabnike, kot za API-je, ki jih je prek Googlovih strežnikov uporabljalo kar nekaj podobnih izdelkov. V dobrih treh mesecih se je kot ena izmed boljših zamenjav za uporabnike izkazal The Old Reader.

Na prvi pogled je po ukinitvi Google Readerja vse potekalo normalno, a so se kmalu pojavile prve tehnične težave, stran ni več blestela v hitrosti, itd. Razlog za to je poplava novih prijav in uporabnikov ter izredno majhna ekipa, ki skrbi za The Old Reader - Dmitry Krasnoukhov in Elena Bulygina (skupaj z nekaj občasnimi pomočniki), ki bralnik virov RSS razvijata v prostem času. Poplava uporabnikov in sledeče težave so prišle tako daleč, da nobeden izmed njiju nima...

10 komentarjev

Google Reader se poslavlja

vir: The Verge
The Verge - Uporabniki Google Readerja so včeraj ob odprtju tega bralnika RSS virov zagledali neljubo sporočilo - bralnik bo s 1. julijem prenehal obstajati. Google je namreč pripravil manjše spomladansko čiščenje, saj so odrezali osem bolj redko uporabljanih storitev. Izmed osmerice je daleč največ negodovanja požela bodoča ukinitev Readerja. Preostalih sedmerica, ki jo Google ukinja, so Google Voice za Blackberryje (prihodnji teden), že zdaj Snapspeed Desktop, po 30. aprilu Google Cloud Connect, s 16. septembrom pa se poslavlja četverica, podpora za zunanje uporabnike API-ja CalDAV, Search API za Shopping, GUI Builder in Building Maker. Večinoma gre za relativno neznane aplikacije oz. API-je.

Razlog za ukinitev Google Readerja naj bi se skrival v vedno manjših številkah uporabnikov. A...

36 komentarjev

Greplin na voljo vsem

TechCrunch - Spletna stran Greplin je končala beta testiranje in je odslej na voljo vsem uporabnikom. Gre za iskalnik, kamor lahko prijavimo račune na socialnih in drugih personaliziranih straneh (na primer Facebook, Twitter, Gmail), nato pa nam omogoča iskanje po vseh teh drobcih informacij o nas, ki jih imamo razdrobljene po spletu.

Poleg omenjenih strani podpira še Google Apps, Dropbox, LinkedIn, Google Calendar, Google Docs, Evernote, Yammer, Salesforce, Box.net, Basecamp, Google Voice, Google Reader in Google Contacts.

Greplin je na internetni zemljevid zlezel avgusta, ko so zbrali 700.000 dolarjev od poslovnih angelov. Pri postavljanju strani so imeli nekaj težav s stabilnostjo, zato so morali...

2 komentarja

Primerjava nenavadnih ohišij

Tom's Hardware - Dandanes običajne sive škatle za računalniške komponente ne zadostujejo več. Večina uporabnikov si želi za svoje ohišje kaj bolj barvitega, očesu prijaznega, standard ostaja le še oblika (pa tudi ta ima precej alternativ). Seveda nas tu in tam nas nekateri proizvajalci (oziroma pogosteje domači ustvarjalci) presenetijo tudi z nečem popolnoma novim in omembe vrednim.

Pri THG so recimo nekaj dni nazaj pod drobnogled vzeli štiri precej unikatna ohišja, eno izmed njih...

3 komentarji

Google koledar

ZDNet - Google je izdal še eno uporabno spletno aplikacijo. Z Google koledarjem je v spletnem vmesniku mogoče preprosto vpisovati dogodke, na katere vas bo opozarjal. V vmesnik se preprosto prijavite s svojim Gmail računom in že lahko začnete.

Svoje dogodke lahko posredujete v javnost kot RSS feed, lahko jih dodate na Googlov brskalnik po koledarjih. Dogodke lahko delite tudi s svojimi prijatelji in družino. Svoje sestanke, dogodke in zmenke pa lahko uvozite iz drugih programov npr. MS Outlook. Vmesnik vas bo o le-teh opozarjal preko emaila, SMS-a al Pop-up okna.

Za uporabo spletnega vmesnika je treba imeti Internet Explorer (vsaj 6.0) ali Mozilla Firefox 1.0.7 in novejše.

37 komentarjev

Google Desktop - nova grožnja zasebnosti?

Slashdot - Google je z novo različico izdelka Google Desktop poskrbel za dobršno mero razburjanja predvsem pri tistih, ki jih skrbi varnost zasebnih podatkov. Problematična je funkcija, ki so jo poimenovali Search Across Computers. Nova funkcionalnost izdelka omogoča iskanje dokumentov po več različnih računalnikih v lasti nekega posameznika, podpira torej oddaljeno brskanje po zgodovini obiskanih strani, MS Office dokumentih, tekstovnih in PDF datotekah. Krasno? Niti ne.

Negativni odzivi se nanašajo predvsem na način, na katerega Google to omogoča. Za uporabo potrebujete namreč Google uporabniški račun, seveda pa je potrebno Google Desktop pravilno nastaviti na vseh računalnikih, kjer želite uporabljati oddaljeno iskanje. Nato pa programska oprema prenese kopije dokumentov na strežnik, s katerega so dosegljive za iskanje. Tako se na Googlovih strežnikih lahko znajdejo kopije vaših dokumetov kot so naprimer računi, davčna napoved, dnevniki spletnih klepetov, elektronska pošta,...

21 komentarjev

Google Reader

Google News - Programerji, ki razvijajo najboljši spletni iskalnik Google, nadaljujejo svoje osvajanje virtualnega sveta. Njihov najnovejši izum je storitev Google Reader - program za branje novic, na voljo v formatu RSS (Really Simple Syndication). Za razliko od ostalih programov iste sorte, je Googlov umotvor opremljen z iskalnikom, tako da ni nujno, da sami vnesemo RSS dovode v program.

Storitev je zaenkrat še v testni fazi in je bila zasnovana za uporabnike, ki uporabljajo spletni poštni predal Gmail. Google Reader nam bo v desnem oknu prikazal del novice, ki jo lahko v celoti preberemo na spletni strani, kjer je bila objavljena. Kaj vse vam nudi Google Reader, lahko izveste tukaj.



OPOZORILO:...

1 komentar

Google ne počiva

Google - Google že dolgo več ne skriva svoje ambicioznosti. Uporabnikom je na voljo nekaj precej uporabnih programov, v beta testiranju je iskanje videoposnetkov, pod svoje okrilje je vzel Bena Goodgerja in Darina Fisherja ter sprožil govorice o nastajanju IE-killerja... človek kar ne more verjeti kaj vse se dejansko skriva za povsem preprostim izgledom.

Zdaj pa so v beta testiranju še Google maps. Zadeva sicer pozna le Ameriko, a zato presneto dobro. Omogočeno je iskanje mest, lokacij po naslovu, hotelov, restavracij... v določenem območju, če vnesete dve različni točki pa vam poišče tudi najkrajšo pot med njima ter jo dopolni z navodili.

Se na obzorju kažejo zametki internetnega monopola?
Googlu je uspelo dovolj podrobno zajeti celo Ameriko. Je kriva zgolj moja kratkovidnost ali kaj podobnega za Slovenijo že obstaja? [:\\]

40 komentarjev

Google gor, Google dol

Slashdot -

Z včerajšnjim dnem je Google začel uvajati naslednika funkcije Google Groups, ki bo sprva v beta stadiju, kasneje pa bo v celoti zamenjal trenutno različico. Google Groups je namenjen iskanju, prebiranju in pisanju sporočil v konferenčnem sistemu USENET, ki zaradi spletnih forumov zadnje čase nekoliko izgublja na pomenu in uporabi. Glavne novosti so nova drevesna struktura novičarskih skupin (newsgroups), napredno iskanje, sortiranje zadekov po datumu, maskiranje e-naslova pošiljateljev in nov uporabniški vmesnik.

Takole ob vedno več dobrotah, ki nam jih Google ponuja, se človek vpraša, katera strojna oprema poganja Google. Na avstralskem ZDNet so se vprašali isto in v dolgem članku vsaj osvetlili Googlovo ozadje. Trideset clusterjev, vsak iz več kot 2.000 PC-jev, 104 podprti jeziki, petabajti podatkov, prenosi hitrostnega reda 2 Gbps, dejstvo, da se povprečno vsak dan obesita dva PC-ja in da je sistem delujoč neprekinjeno od februarja 2000, so strašljive številke. Znanje in...

27 komentarjev

Slo-Techov RSS

Slo-Tech - Zaradi velikega povpraševanja je sedaj na voljo popravljena verzija Slo-Techovega RSS dovoda, ta po novem vsebuje tudi skrajšano besedilo novice. Vse, ki boste novice, na voljo preko zgornje povezave, vključili na svoje spletne strani, prosimo, da vsebine ne osvežujete pogosteje kot vsakih 15 minut. Za pomoč pri uporabi si oglejte seznam RSS odjemalcev, kjer se nahajajo tudi povezave do pripomočkov za vključitev novic v poljubno spletno stran.

Želim si, da bi bili tudi oddelki v forumu dosegljivi v tej obliki.

26 komentarjev

Ranljiva spletna pošta

Slashdot - Izraelsko podjetje GreyMagic je odkrilo varnostno luknjo v spletnih poštnih sistemih HotMail in Yahoo, natančneje v njunih filtrih, ki iz HTMLja poskušajo odfiltrirati potencialno nevarne elemente. Če do omenjenih sistemov dostopate z IE, lahko ob odpiranju sporočila z zlonamerno kodo pride do stvari, o katerih sanjajo pošiljatelji neželene pošte in razpečevalci črvov, npr. kraja uporabniškega imena in gesla, razkritje vsebine kateregakoli sporočila v poštnem predalu, samodejno pošiljanje sporočil iz vašega računa, razpečevanje črvov, razkritje naslovov v vašem adresarju, ob kakšni neredno krpani različici IE pa je možen tudi prevzem nadzora nad vašim računalnikom.

Izraelci so preizkusili samo omenjena spletno poštna sistema in dopuščajo možnost, da podobna ranljivost obstaja tudi v drugih sorodnih sistemih. Podatkov o pri nas priljubljenem Email.si tako ni.

Pri Hotmailu so napako že odpravili, pri Yahooju pa se niso ravno izkazali s skrbjo za uporabnike, saj še niso...

6 komentarjev