»

Evropska digitalna knjižnica spet dostopna

CNet - Europeana je projekt Evropske komisije, ki poskuša na enem mestu na spletu zbrati digitalizirane slike, knjige, filme in zvočne posnetke, ki so že v javni lasti in jih hranijo evropske kulturne institucije. Trenutno razpolaga z dvema milijonoma enot gradiva, od katerih jih je polovico priskrbela Francija, Slovenija pa je z 1,5-odstotnim deležem na odličnem sedmem mestu pred kulturnimi velesilami, kot sta Italija in Nemčija. Do leta 2010, ko bo projekt stoodstotno funkcionalen, želijo to številko povečati na deset milijonov.

Europeano so poskusno zagnali 20. novembra letos, a se je zelo hitro sesula, saj niso računali s tako velikim zanimanjem - v eni uri jo je obiskalo 10 milijonov obiskovalcev. Evropejci so staknili glave in početverili procesorsko moč iskalnika, tako da se je ta teden Europeana beta vrnila na splet, kjer bo, upajmo, ostala in se še nekoliko poredila.

14 komentarjev

Yahoo ponudil boljše zemljevide

Google News - Yahoo je javnosti predstavil beta različico storitve Yahoo Maps, direktno konkurenco Googlovim Zemljevidom, ki naj bi bila natančnejša pri pregledovanju ozemlja. Poleg satelitskih posnetkov si lahko pobliže ogledamo tudi nepremičnine in njihove osnovne podatke, zmogljivost aplikacije pa je zaradi drugačne spletne implementacije nekoliko slabša, kar se pozna predvsem pri hitrosti izrisovanja zemljevidov. Uporabniki bodo lahko Yahoojevo storitev uporabili tudi na svojih spletnih straneh, s čemer jo želijo avtorji popularizirati.



Kateri zemljevid bomo uporabljali sedaj?

10 komentarjev

Microsoft IE 7.0 in https, Exchange 5.5 gre v pokoj, prihaja MSN Book Search

Slo-Tech - Microsoft namerava ob koncu leta prekiniti podporo za Exchange Server 5.5, kateremu je že dodobra zrastla brada, prav tako pa je že zdavnaj dobil (celo dva) naslednika - o mlajšem med njima, ki je te dni dobil tudi drugi servisni paket, smo nedavno pisali.

Prav tako se ukinja splošna brezplačna podpora za Exchange 2000, za katerega bo od začetka naslednjega leta na voljo še samo plačljiva različica. To v praksi pomeni, da bodo morali uporabniki plačati tako za podporo, kot tudi za popravke, ki niso varnostne narave (slednji bodo še naprej na voljo zastonj). Velja dodati še, da Microsoft namerava izdati naslednjo verzijo Exchangea pod številko 12 ob koncu naslednjega leta ali v začetku leta 2007. Več o tem lahko preberete na PCWorld.com.

Naslednja točka na seznamu je prihajajoči Internet Explorer 7.0 (IE7), ta naj bi na področju varnosti svojo nalogo opravljal bolje kot predhodnik, tudi po zaslugah privzeto vključene podpore Transport Layer Security (TLS). Trenutno IE6 privzeto...

21 komentarjev

Yahoojeva knjižnica

Monitor - Yahoo in Univerza v Kaliforniji sta še z nekaterimi podjetji (Adobe, HP Labs, Evropski arhiv, ...) ustanovila Open Content Alliance (OCA), v okviru katerega se bodo digitalizirale knjige ter ostale knjižnjični materiali. Zavezništvo so sklenili zaradi storitve google.print, ki je doživela veliko številko kritik zaradi kršenja avtorskih pravic.

Bistvena razlika med to storitvijo in delom OCA je torej v tem, da bo slednji ponudil le vsebine, ki so v skupni lasti ter tiste, ki mu jih bodo podarili avtorji materiala. Če vas zadeva zanima, lahko več izveste iz izvorne novice.

5 komentarjev

Google Print tudi za evropske založbe

InternetNews - Google že nekaj časa dela na projektu Google Print, čeprav je zadeva še trenutno pod beta verzijo. Če zadeve ne poznate, naj omenim, da je to iskanje po arhivu skeniranih knjig, katere si lahko na kratko ogledate in tudi online kupite.

Ampak naredili so korak naprej in sedaj jim lahko založbe iz nekaterih evropski držav (Francije, Italije, Nemčije, Nizozemske in Španije) pošljejo knjige, katere bo Google poskeniral in dodal v iskalno bazo.

Kot pravi predstavnik Googla, želijo program ražširiti na vse velikosti založb in na več jezikov. Pravi tudi, da same založbe vidijo v tem dosti prednosti, predvsem pa mednarodno vidljivost njihovih knjig.

Trenutno so se zadeve malo zaustavile zaradi avtorski pravic, ampak nadaljevanje skeniranja sledi že čez dva meseca.

Več o novici na InternetNews.

9 komentarjev

Google kljub nasprotovanjem nadaljuje z digitalizacijo knjig

več strani - Na letošnjem Book Expo America se je založnikom, avtorjem, agentom, distributerjem in vsem ostalim, ki so kakorkoli povezani s knjigami, pridružil tudi Google. Njegov glavni namen je bila predstavitev (promocija in obenem zagovarjanje) storitve, iskalnika oz. projekta Google Print, ki pa je trenutno (že od lanskega oktobra) še vedno v beta fazi. Google si je namreč zadal cilj razširiti digitalni internetni svet z digitalizacijo tiskanih knjig. Google Print predstavljata dva projekta: Library Project in Publisher Program. Slednji je namenjen predvsem založnikom in jim omogoča delno ali celovito objavljanje knjižnih del in s tem brezplačno oglaševanje lastnih izdaj, obenem pa jim Google omogoča tudi neposreden zaslužek oz. delitev prihodka od oglasov na strani s knjižno vsebino. Kljub zagotavljanju spoštovanja avtorskih pravic pa...

25 komentarjev

Gmail in Yahoo!Mail z novostmi

Google News - Novosti ponudnikov brezplačnih računov elektronske pošte se na srečo vrstijo dan za dnem. Google je storitvi Gmail dodal možnost dostopa do računa preko protokola POP, tako da lahko pošto odslej prebirate v vašem priljubljenem poštnem odjemalcu. Prav tako je nova možnost posredovanja pošte na drug poštni račun. Zaspal pa ni niti Yahoo!, ki je med velikimi tremi doslej ponujal še najmanj prostora. V prihodnje si bo delil drugo mesto, saj je kapacitete povečal na 250 MB.

Pred leti so nekateri vodilni ponudniki ukinjali brezplačne račune elektronske pošte, Yahoo! in Hotmail pa sta zmanjšala kapacitete. Pesimisti so napovedovali, da se čas brezplačne elektronske pošte izteka, a vse dvome o tem je razblinil Gmail.

Če ne drugega je prav gotovo sprožil revolucijo med glavnimi ponudniki brezplačnih računov elektronske pošte. Ko je predstavil račune s kapaciteto 1 GB, je Yahoo!Mail svojih 4 MB dvignil na 100 MB, Hotmail pa 2 MB na 250 MB.

Zaradi odličnega vmesnika bi bil Gmail gotovo...

32 komentarjev

Google bo iskal tudi po knjigah

Slashdot - Očitno pri Googlu mislijo resno s svojimi nakanami zbrati na enem mestu vse informacije sveta in jih prosto ponuditi javnosti. Tako so sedaj začeli s preskusno fazo nove storitve, poimenovane Google Print (BETA). Za kaj pri vsej stvari gre?

Ker vse informacije vendarle še niso dostopne na internetu, temveč jih je nekaj še vedno v starih dobrih knjigah, je dostop do njih nekoliko otežkočen. Knjige so resda razvrščene po računalniških katalogih (naprimer COBISS) s ključnimi besedami, a preiskati celotne knjige po vseh besedah, besednih zvezah in podobno vendarle še ne moremo. Google bo tako ponudil možnost iskanja po velikem številu knjig (ki se bo še povečevalo) v elektronski obliki kar prek svojih spletnih strani. Vse knjige bodo dostopne na naslovu print.google.com, tako da bo iskanje samo po knjigh izgledalo takole. Slashdot.

4 komentarji

Zgradimo internet, da ga bomo podrli

Slashdot - Zanimivo novico so objavili na TheChamplainChannel, kjer poročajo, da je ameriška vlada dodelila raziskovalcem na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley in Univerzi v Južni Kaliforniji pet milijonov dolarjev sredstev za izgradnjo modela interneta, ki bo karseda podoben dejanskemu. Zakaj to? Razlog je zanimiv. "Internet" bodo potem poskušali na vsak način sesuti in se ob tem naučiti čim več o izdelovanju obrambnih mehanizmov in nemara celo razviti kakšnega novega. Prva faza projekta bo končana februarja. Izvirna novica.

8 komentarjev