»

Getting rid of Flash by using it

Slo-Tech - Spletne urice jutri (sreda, 18. oktober) ob 19.00 na standardni lokaciji v Kiberpipi začenjajo novo sezono.

Xinf ("xinf is not flash") je orodje za izdelavo grafičnih vmesnikov, ki tečejo v treh okoljih Adobe Flash Player, Firefox Javascript in v navideznem stroju "neko", ki teče na Linux/Mac OSX/Windows, uporabljajoč tehnologiji OpenGL in GStreamer. Xinf omogoča nespremenjenim komponentam, napisanim za eno platformo, nemoteno delovanje na ostalih. Web 3.0, prihajamo.

Na predavanju si bomo ogledali potencial orodja xinf, osnutek Danielovega načrta za svetovno prevlado in vas prepričali v razvoj xinf-a.

Predavanje bo potekalo v angleščini.

Daniel P. Fischer živi v Weimarju in dela povsod, kjer je elektrika. Zanima ga interakcije ljudi z računalniki in si želi preseči vmesnike zaslona, tipkovnice in miške, ter omogočiti boljši izkoristek izrazne moči računalnikov. Svoje delo objavlja pod prostokodnimi licencami.

1 komentar

Tudi letos Googlov Summer of Code

Google - Ker je projekt lansko leto uspel, bo Google tudi letos pripravil program Summer of Code, ki je namenjen štipendiranju razvijalcev odprtokodnih programov. Sodeluje lahko vsakdo, ki je star najmanj 18 let, ima status študenta (pri Googlu so dokaj prožni glede definicije le-tega in se prav nič ne otepajo podiplomcev), ima delovno dovoljenje v državi prebivanja, ni državljan kakšne izmed (po ameriških zakonih) "malopridnih držav" (trenutno so to Iran, Severna Koreja, Sudan in Kuba) ter nima sorodstvenih ali poslovnih vezi z zaposlenimi pri Googlu, znanje angleščine pa je verjetno samoumevno.

Trenutno še zbirajo prijave mentorskih organizacij, katerih seznam najdete tukaj. Ker pa se nezadržno bliža 1. maj, ko bodo pričeli zbirati prijave kandidatov, se naj zainteresirani čimprej usmerijo k pogosto zastavljenim vprašanjem.

Izbranci, ki bodo do sredine avgusta uspešno dokončali svojo nalogo, bodo lahko bogatejši za 4500 zelencev (minus za prispevke vedno nenasitni davkariji), najbrž...

18 komentarjev

Pipin odprti termin: Urejanje not in glasbenih dokumentov pod Linuxom

Slo-Tech - V torek 4. aprila vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Matevža Jekovca z naslovom Urejanje not in glasbenih dokumentov pod Linuxom.

Glasbeniki, ki uporabljajo Linux, so bili dolgo časa prikrajšani za aplikacije namenjene pisanju not in urejanju glasbenih dokumentov (npr. Finale, Sibelius, Encore pod Windows). Prosta programa za pisanje not, NoteEdit, in za notografijo in objavo del, Lilypond, naj bi zapolnila to vrzel. Predstavili bomo omenjena programa, tipičen način njune uporabe in za priboljšek napisali, predvajali in natisnili vsem poznano ljudsko pesem. Predavanje bo namenjeno skladateljem, aranžerjem, zborovodjem, pevcem oz. inštrumentalistom in nasploh vsem drugim...

8 komentarjev

Pipin odprti termin: Elektronska demokracija

Slo-Tech - V torek, 31.1 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Barbare Kvas z naslovom Elektronska demokracija.

Ali vam grejo politiki na živce? Ste nezadovoljni z odločitvami, ki jih sprejemajo v parlamentu? Imate svoje mnenje pa imate občutek, da se vas ne sliši? Ste razburjeni, ker so na čudoviti lokaciji v vaši bližini zgradili športno dvorano namesto vam ljubše nove knjižnice?

Kaj je potrebno, da so ljudje bolj zadovoljni? Kako se lahko glas malega človeka sliši? Odgovor je elektronska demokracija. Na predavanju boste slišali kaj se novega dogaja na področju demokratizacije, kako se je možno s pomočjo Interneta in elektronskih orodij približati politikom in sodelovati pri oblikovanju političnih odločitev, ki kreirajo naš vsakdan. Praktični primeri v Sloveniji + primeri učinkovite realizacije e-demokracije v tujini.

29 komentarjev

Pipin odprti termin: Vemo, kaj ste počeli to poletje

Slo-Tech - V torek, 4. oktobra ob 19.00, vas zopet vabimo v Kiberpipo na predavanje z naslovom: Vemo, kaj ste počeli to poletje.

Poletje je čas velikih glasbenih koncertov, polnih plaž in najbolj norih tehničnih dogodkov za računalniške zanesenjake. Če ste zamudili utrip letošnjega poletja, je to vaša zadnja priložnost - tisti, ki so se jih udeležili, bodo predstavili izkušnje iz prve roke.

What the hack: hackers at large je največje odprto kampiranje računalničarjev, ki se je odvijalo na Nizozemskem. O čem vse so hekali, s čim so si pri tem pomagali in kaj to pomeni za sistemske administratorje?

Ars Electronica je eden izmed največjih dogodkov, ki povezujejo umetnost in informacijske...

8 komentarjev

Življenje sistemskega administratorja

Slo-Tech - Ste si kdaj zaželeli bíti sistemski administrator? Upravljati ter imeti pod nadzorom velike računalniške sisteme? No, dejstvo je, da življenje skrbnikov računalniških sistemov še zdaleč ni enostavno. Predstavljajte si gôro uporabnikov, ki vas dnevno osrečuje s svojimi težavami, posebno veselico pa predstavljajo velike napake v sistemih. Še posebno če zanje nite krivi vi. Torej, kakšno je takšno življenje v resnici, nam je razkril Sam Varghese, ki je spisal dolg članek na to temo. Klik!
Pa srečno novo leto še od mene.

0 komentarjev

PR konferenca o prihodnosti slo-techa

Slo-Tech - Tole sicer ni čistokrvna novica, a vseeno. Kogar zanima prihodnost Slo-Techa, naj se danes ob 20h oglasi na kanalu #slo-tech (IRCNet). Organizirana bo virtualna konferenca. Verjetno boste tam dobili vse potrebne odgovore, ki vas zadnje dni tarejo :D.

P.S.: mislim da govorim v imenu vseh, če rečem, da si zelim debate v kulturnem in argumentiranem tonu.

10 komentarjev

Ars electronica

Slo-Tech - Trenutno v Linzu (Avstrija) poteka festival Ars electronica. Gre za enega najbolj 'kul' prikazov tehnoloških in cyber umetnosti v svetu.
Letos me je pot slučajno zanesla tja in moram reči, da imajo res kaj za pokazat. Do 6. septembra imate še čas, da si zadevo ogledate v živo...
Poleg kibernetične zbirke v stalnem muzeju je na voljo še veliko zanimivih instalaciji po mestu. Ste že streljali paintball preko mobilca? Ali pa stali pod posebnim tušem, ki s curki vode igra glasbo na vaš dežnik? V bistvu je stvar čisto navaden zvočnik - dežnik deluje kot membrana, tok vode pa je 'moduliran' in nosi signal (Raindance). Pa brainball, kjer lahko igrate nogomet s svojimi možganskimi valovi. Pri nekaterih stvaritvah se človek resnično vpraša kakšne gobice so jedli avtorji, ko so se jih domislili.
Glede na to, da je MS eden od sponzorjev festivala, sem našel tudi projekt znan pod imenom BSOD. A v prospektih so BSOD nekako pozabili omeniti. Mogoče je šlo za easter egg in sem bil le (ne)srečni...

0 komentarjev