»

Posodobitev EM64T

The Register - Znano je, da Intelova razširitev ukazov za x86-64 ni v celoti kompatibilna z implementacijo podjetja AMD, manjkajo namreč določeni ukazi. Konkretno, manjkata dva ukaza, ki slišita na simpatični imeni LAHF in SAHF.

Vendar se je Intel odločil, da bo z novo revizijo jeder za procesorje ta dva ukaza dodal svojemu kompletu ukazov, znanim pod imenov EM64T. Tako je Intel oznanil, da lahko v zadnjem letošnjem četrtletju pričakujemo revizijo jedra poimenovano G-1, ki bo vključevala manjkajoča ukaza. Prvi procesorji z novim jedrom bodo na voljo oktobra, za širšo uporabo pa novembra. Zaenkrat se kot kandidati za nadgradnjo omenjajo procesorji P4 z oznakami 521, 531, 541 in 551, medtem ko o posodobitvi ostalih izdeklov zaenkrat še ni govora.

11 komentarjev

Spletna ukazna vrstica

Slashdot - YubNub je nov način interakcije s spletom, ki nam omogoča, da s preprostimi ukazi v stilu ukazne vrstice lahko poganjamo različna iskanja iz ene same centralne strani.

"g Firefox" nam bo denimo prikazal kje lahko snamemo trenutnega spletnega favorita, "gim noob" nam bo pokazal nekaj zanimivih slik, "wp Slovenia" nam bo povedal kaj angleška Wikipedija meni o naši državici, če pa bi radi dodali kak nov ukaz, pa ga lahko dodate tudi sami z ukazom "create"... je morda kdo že poizkusil zagnati ukaz "ls"?


Vse skupaj bi bilo dokaj revolucionarno, če Firefox ne bi vsega tega vgrajeno v desnem kliku na katerokoli iskalno okence podpiral že dolgo časa kar v svoji naslovni vrstici.

16 komentarjev

Intel pred lansiranjem 64-bitnega Celerona

X-Bit Labs - Intel je v uvajanju visoko zmogljivih 64-bitnih namiznih procesorjev korak za AMD-jem, a izgleda, da se hoče največji svetovni proizvajalec procesorjev preriniti v prodajno in zmogljivostno ospredje cenejših procesorjev tipa Celeron in konkurenčnih AMD Sempron. Mnogi mediji špekulirajo, da se bo novi Celeron s podporo ukazom EM64T pojavil že ta mesec.

EETimes trdi, da bo procesor Intel Celeron D z EM64T sprva na voljo v naslednjih izvedenkah - 326 (2.53GHz), 331 (2.66GHz), 336 (2.8GHz), 341 (2.93GHz), 346 (3.06GHz), 351 (3.2GHz) in 355 (3.33GHz). Po vsej verjetnosti bodo še vedno uporabljali podnožje LGA775 in bodo opremljeni s 256kB L2-predpomnilnika. Frekvenca zunanjega vodila bo 533MHz. Novi 64-bit Celeron D bo prav tako podpiral t.i. EDB (Execute Disable Bit), ki bo opravljal podobno nalogo kot AMDjev NX Flag - preprečeval bo preplavitev predpomnilnika s strani zlobnihzlobnih programčkov. Ni še znano, ali bodo novi 64-bitni Celeroni D podpirali Intelovo Enhanced Intel...

24 komentarjev

Izšli Celeroni D

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno predstavil svoje prve Celerone, ki so grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji -- Celerone D. Ti prihajajo s četrt megabajta drugonivojskega predpomnilnika (kar je dvakrat več, kot ga je imela prejšnja geracija), 533 MHz FSB (prej 400 MHz) in ukazi SSE3, ki jih je premierno predstavil Prescott. V nasprotju z dražjimi Pentiumi, Celeroni ne podpirajo tehnologije HyperThreading.

Intel bo ponudil Celerone D 335, 330, 325 in 320, ki tiktakajo pri 2,8, 2,66, 2,53 in 2,4 GHz, stanejo pa 117, 89, 79 in 69 dolarjev v pošiljkah po tisoč. S podnožjem PGA478 lahko sedejo na plošče s čipovji serij i845, i865 in i875.

Zanimiva je tudi črka D v imenu, saj je to prvikrat, da se katerikoli Celeron imenuje kako drugače kot preprosto Celeron. Spomnimo se, prvi Klamathi s 266 MHz so bili Celeroni in tako je ostalo do Northwoodov z 2,8 GHz. Zakaj se je Intel odločil nove Celerone poimenovati še z D, ni znano. Klik!

12 komentarjev

Celeroni ...

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so spet razpisali o prihodnosti Intelovih Celeronov in novih modelih, ki jih utegnemo dočakati. Pa si poglejmo.

Prvi primerki, ki bodo izdelani v 0,09-mikronski tehnologiji, bodo prišli na trg v drugem četrtletju letošnjega leta s hitrostmi 2,53, 2,66, 2,80 in 3,06 GHz. Večina Celeronov hitrejših od 2,8 GHz bo na voljo s Socket 478 ali Socket T podnožjem. Močnejše inačice, kot so 3,2, 3,33 in 3,46 GHz, lahko pričakujemo proti koncu letošnjega leta ali v začetku prihodnjega. Vsi procesorji bodo imeli 256 drugonivojskega predpomnilnika in 533 MHz Quad Pumped vodilo, prisotnost SSE3 ukazov pa še ni potrjena. Več o tem.

8 komentarjev

Kljukasti križ

Hm, je Microsoft res iskren?

PC Linux Online - Poznali so ga že v Mezopotamiji, Indiji ter stari Ameriki in Skandinaviji, močno pa se je razširil v budizmu, saj so z njim označevali stopala in odtis stopala Sidarta Gautame, pozneje in danes znanega pod imenom Buda. Svetovno prepoznavnost pa mu je omogočil krvoločni nemški diktator Adolf Hitler, ki je kljukasti križ izbral za simbol svoje nacionalistične oz. nacistične stranke.

Pred kratkim je na sceno stopil seveda še Microsoft, ki ni zadovoljen z dejstvom, da ni storil še ničesar za uveljavljanje in širitev omenjenega znamenja. Tako so novemu pisarniškmu paketu Office 2003 priložili pisavo Bookshelf Symbol 7, ki vsebuje dva kljukasta križa. V Redmondu sicer vztrajno...

20 komentarjev