»

Novosti podjetja Seagate

Seagate - Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, ki med drugim dobavlja svoje nosilce podatkov tudi za predvajalnike iPod, Seagate je včeraj v svojem prodajnem programu najavil kar nekaj novosti. Trgu bodo tako ponudili prvi 2,5 palčni trdi disk z navpičnim zapisovanjem podatkov (160 GB model za prenosnike), prvi trdi disk s Full Disc Encryption za podatke, ki zahtevajo višjo stopnjo varovanja, prvi 1 palčni 8 GB disk za prenosne naprave (podobni 6 GB model najdemo v iPodu) ter trdi disk namenjen za vgradnjo v avtomobile (zmožnost delovanja pri temperaturnem razponu od -35 do 85 stopinj).



Iz paketa desetih pomladanskih novosti ameriškega podjetja...

10 komentarjev

Razkrite skrivnosti o IBM GXP "Deathstar" diskih

The Tech Report - Čeprav je minilo že več kot dve leti, odkar sem odštel precej za 45 GB IBM 75 GXP disk, me še vedno pogreje, ko se spomnim na težave, ki mi jih je povzročal ta zelo drag disk. Takrat sem si mislil, da bom pač plačal "malo" več za kvaliteto in hitrost, dobil pa sem verjetno najbolj hroščat disk v zgodovini.

Ker vem, da vas je na žalost tudi na Slo-Techu veliko takih, ki ste imeli težave z IBM-ovimi Zvezdami smrti, vas bo gotovo zanimalo novo poročilo odvetniške firme Sheller Ludwig & Badey, ki zastopa oškodovance (tudi nas) v tožbi proti IBM-u. Na njihovi strani se je pojavil tudi članek na to temo v reviji Maximum PC, ki iz med sojenjem razkritih podatkov ugotavlja, da je IBM točno vedel, da njihovi diski odpovedujejo desetkrat (10x) bolj pogosto od konkurenčnih in jih je vseeno še naprej prodajal. Če jih ni hotel Compaq, jih bomo pa vsilili nevednim končnim kupcem, je bilo takratno razmišljanje IBM-a, ki je razvidno iz e-pošte, izmenjane med IBM-ovimi uslužbenci. Vsaj jaz...

28 komentarjev

IBM, kaj počneš?

Storage Review - Kot ste najbrš že vsi slišali, so IBMovi diski serije 75GXP (DTLA) odpovedovali kot za stavo. Sam osebno sem bil prav tako žrtev s svojim 45 GB modelom, od prijateljev pa sem slišal še za najmanj dvajset takih pripetljajev, Slo-Techovi forumaši se pa najbrž še spomnijo poročanja ostalih sotrpinov. Trenutno je v postopku tožba proti IBMu glede zanesljivosti diskov iz te serijo, na to temo pa gigant sploh ne daje izjav. Za ti serijo je izšla serija 60GXP (IC35), ki je bila malo manj kvarljiva, a še vedno mnogo preveč (molim, da moj 60 GB model ne bo med njimi). Ves ta čas nas je IBM pustil živeče v obliviju™, sedaj pa so ob predstavitvi nove 120GXP serije podali opozorilo, da diski ne smejo biti prižgani več kot 333 ur na mesec. Naj vam prihranim poseganje po kalulatorjih - to je 11 ur na dan. Da pa bo stvar še hujša, je sedaj nek IBMov predstavnik v pogovoru s StorageReview izjavil, da je te diske priporočljivo obremenjevati največ 8 ur na dan, kar pomeni, da so za strežnike (in še...

11 komentarjev

Umrl tudi StorageReview

Ars Technica - Današnji mesec pa je res prav katastrofalen, saj bo v hardware skupnosti pustil zares globoke rane. Potem, ko sta nas zapustila odlični Guru3D in dobri Acid Hardware, bodo strežnike ugasnili tudi pri Storage Reviewu, ki nas je dolgo časa razveseljeval z odličnimi članki o medijih za hranjenje podatkov. Storage Review bo prenehal delovati predvsem zaradi finančnih težav, saj je stran vedno delovala v rdečih številkah, sponzorjev pa kar ni in ni hotelo biti dovolj za neprofitno poslovanje strani. Zares škoda. Adijo Storage Review in hvala za vse. Poslovilno pismo.

6 komentarjev

Novi HDDji iz IBMa

X-Bit Labs - IBM je naredil pomemben korak naprej z najavo treh novih družin trdih diskov. To so:

-Deskstar 120GXP: Ta družina diskov bo narejena na 40 GB ploščah in bo podpirala ATA/100 vmesnik. Imela bo tri modele s kapacitetro 120 GB, 80 GB in 40 GB. Vrteli se bodo pri 7200 obratih na minuto, vhodni čas pa bo znašal 8.5 ms. IBM obljublja da bodo Deskstar 120GXP dokaj tihi in zelo ekonomični diski.

-Travlestar 60GH: Družina bo uporabljala 15 GB plošče in bo namenjena uporabi v prenosnikih. Zaradi tega bodo pogoni široki samo 2.5 palca (6.3 cm) in visoki le 12.5 mm. Vrteli se bodo pri 5400 rpm, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

-Travelstar 40GN: Ta družina mobilnih diskov pa bo bolj miniaturna. Tudi ti so široki 2.5 palca vendar le 9.5 mm visoki. Družina bo vključevala štiri modele s kapacitetami 40 GB, 30 GB, 20 GB in 10 GB. Narejeni bodo na 20 GB ploščah. Vrteli se bodo s hitrostjo 4200 obratov v minuti, vhodni čas bo pa znašal 12 ms.

Deskstar 120GXP družina naj bi se začela prodajati v...

1 komentar

IBM je tožen

The Tech Report - Se spomnite, ko smo na Slo-Techu zagnali tako paniko okoli neverjetno visokega odstotka uničenih 75GXP diskov, še posebej 45 GB modela? No, sedaj, ko so v prodaji novi IC35 Ericsson modeli, smo že vsi mislili, da bo zadeva pač postala in ostala pozabljena kot ena mala zamera računalniškemu gigantu. Ni tako. IBM je namreč naredil napako ter opustil uveljavljanje garancij za ta model - pač zato, ker te linije ne proizvajajo več. Tega pa v Kaliforniji niso prenesli in tožili IBM. Hehe .

1 komentar

Izkazalo se je za resnično...

več strani - Ja, takole... Odkrilo se je, da ima izjemne probleme samo 45 GB inačica diskov serije DTLA. IBM je te diske že umaknil iz proizvodnje ter prodaje (dobesedno so ustavili proizvodni trak) zaradi zelo očitnih problemov. Sami ne dajajo izjav ter ne priznavajo problema, češ da IBMov disk na njihovih ploščah dela lepo. Če je to res - zakaj so ga umaknili iz proizvodnih linij? Hkrati s to potezo je pri IBMu izšel novi 40 GB disk, imenovan IBM Ericson 40 GB, ki naj bi bil zamenjava za odstranjenega DTLA 45 GB. Ta model naj bi bil 10-15% hitrejši in naj bi bil "manj občutljiv na problematične osnovne plošče", tako pravi Aplikon. Ampak problem je, da sploh ni rečeno, da so osnovne plošče problematične. Problematični so diski, še posebej 45 GB model. Ne vem, točno kje se zalomi, najbrž tudi nikoli ne bomo, saj IBM to "aferico" zelo prikriva. Klical sem tudi v Mlacom ter se pogovoril z Urošem. Rekel mi je, da so opazili, da se 45 GB modeli kvarijo očitno več od ostalih. Pri ostalih diskih naj...

38 komentarjev

Na tem je več...

Jaz - Ja, tale novica o IBMovih diskih je pa kar dvignila nekaj prahu... Dobil sem e-mail od nekega serviserja, ki si svoj problem razlaga takole:

V glavnem... Delam v enem podjetju, ki je sploh načelo probleme s temi IBM diski. Problemi so se začeli pojavljati (verjemi, nima VEZE z Winsi) pred cca 2-3 meseci. Kakšen problem je? Ni problem zaradi izgube podatkov, problem je da začno diski škrtat in premetavat glave, kot da ne morjo brat z diskov (tisti tipkajoči zvok, kot da se disk matra prebrati). Končna diagnoza vsaj 14-dnevnih ugotavljanj je bila, da diski ne delajo v redu na ABIT matičnih ploščah. Ta uvoznik uvaža, mislm da Soltek matične plošče. Njemu zadeva špila.. Ko je pa disk v ohišju... In ABIT (pač imamo raje ABITa kot Solteka) pa zacne šklocat. In to ne samo naključni (pokvarjen disk), ampak praktično vsak, samo dovolj dolgo ga moraš mučiti in bo začel tečnariti. Nič ne rečem, niso VSI taki, ampak precej jih je bilo, problem je pa nastopil pri reklamaciji, saj je dotični...

28 komentarjev

Ali je IBM na gobcah?

Slo-Lanparty - OrlyTM iz naše prijateljske strani, Slo-Lanparty, je objavil tole pismo, ki ga je uvoznik za IBM diske poslal vsem prodajalcem (retailerjem):

Spoštovani,

v zadnjem času dobivamo večje število reklamacij za diske IBM DTLA, ki pa dejansko niso pokvarjeni. Skupni imenovalci vseh takih navideznih okvar so:

- stranka je uporabljala Windows 98, 98SE ali (bolj redko) ME - diski dobivajo bad bloke - nekatere bad bloke SCAN disk ne more odpraviti.

Da bi nam in Vam prihranili nepotrebno delo in stroške predlagamo naslednji postopek:

1) Vas serviser ali stranka si naj z IBM strani naloži program DFT. http://www.storage.ibm.com/techsup/hddt... Na isti strani boste našli tudi ostale zelo koristne programe: IBM Feature Tool, Disk Manager 2000 in ostale. Toplo priporočamo! Vsi ti programi delajo z vsemi IBM diski!

2) Preden nam pošljete disk v reklamacijo, je potrebno obvezno preveriti disk z DFT programom! V nasprotnem Vam bomo v primeru, da disk ni pokvarjen zaracunali testiranje diska -...

11 komentarjev

IBM proti svetu

X-Bit Labs - Heh, XBit Labovci so kar ustrezno poimenovali nadaljevanje njihovega velikega testa diskov. Največja pomanjkljivost prejšnjega dela je bila odsotnost IBMovih diskov, ki so trenutno eni izmed najbolj popularnih in zaželjenih. No, fantje (in punca!) sedaj popravljajo napako in tako so pod drobnogled vzeli nekaj IBMovih novejših modelov. Kaj so ugotovili? Tisto, kar vsi vemo že kar nekaj časa: IBM diski so trenutno najboljši IDE diski na svetu!

1 komentar