»

Kopije Eee Keyboard še pred njenim izidom

NorhTec Gecko Surfboard

vir: engadget
engadget - Tehnološki napredek? Kje pa, če ste zaspali nekje v začetku osemdesetih, ko so bili popularni ZX Spectrumi in Commodorji, ter se zbudili sedaj, razen oblike in razporeda tipk stvari niso popolnoma nič drugačne. Računalnike imamo namreč še vedno kar v tipkovnicah. Tukaj ciljamo predvsem na Asusov Eee Keyboard, ki je pravzaprav netboard (komponente netbookov/nettopov v tipkovnici) ter ima že nekaj posnemovalcev. Pri NorhTecu so predstavili Gecko Surfboard, kjer za pičlih $100 poleg tipkovnice dobite tudi celoten računalnik. Le-ta seveda ni pretirano zmogljiv, prej nasprotno, saj ga sestavlja gigahertčni Xcore86 sistem-na-čipu, 512 MB delovnega pomnilnika, za shranjevanje podatkov ter kot zagonski medij pa skrbi SD pomnilniška kartica oz. 2,5 palčni trdi disk. Za tako nizko ceno je tudi relativno malo...

12 komentarjev

Na eBayu spet prodali ameriške vojaške skrivnosti

Daily Mail - Ničkolikokrat smo že pisali o prodaji rabljenih trdih diskov, na katerih malomarni uporabniki premnogokrat pustijo svoje podatke. Včasih jih zbrišejo, tako da je za njihov ogled potrebno nekaj računalniške forenzike, velikokrat pa so preleni, da bi storili vsaj to.

Britanski raziskovalci so prek spletnih dražb, računalniških sejmov in na eBayu kupili 300 trdih diskov in na njih odkrili pravo bogastvo informacij. Na 34 odstotkih diskov, ki so izvirali iz VB, ZDA, Nemčije, Francije in Avstralije, so odkrili občutljive informacije posameznikov ali podjetij. Med drugim so našli rentgenske posnetke bolnikov, njihove kartoteke, podatke o osebju in njihovo pošto, slike pacientov in njihovih ran, zaupne podatke z nemške ambasade v Parizu in še marsikaj zanimivega. Zmagovalni podatki pa so last ameriške vojske, saj so našli podrobnosti o protiraketnem ščitu, poskusnih izstrelitvah, varnostnih protokolih, gradbenih načrtih in osebju podjetja Lockheed Martin skupaj z njihovimi številkami...

35 komentarjev

Toshiba bo kupila Fujitsujev HDD-oddelek

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se Fujitsu umika s trga trdih diskov in da razmišlja, komu naj proda proizvodnjo, pri čemer sta se kot kandidata omenjala spočetka WD, kasneje pa Toshiba. Slednja je tudi končni snubec, saj sta Toshiba in Fujitsu objavila sklenitev memoranduma, ki predvideva prenos vse proizvodnje in prodaje trdih diskov k Toshibi.

To želijo opraviti karseda hitro, poskusili bodo do konca prvega četrtletja tega fiskalnega leta. Točna razdelitev predvideva, da bo Fujitsu vse svoje dejavnosti s tega področja združil v novoustanovljeno podjetje, čigar 80-odstotni lastnik bo Toshiba, sam pa bo obdržal petinski delež v prehodnem obdobju. S tem prevzemom namerava Toshiba povečati svoj vpliv na trgu. Do leta 2015 si tako želijo petinski delež na svetovnem trgu trdih diskov (lani je znašal 8,7 odstotka, Fujitsujev pa 7,3). Finančnih podrobnosti niso razkrili.

0 komentarjev

Mnogo rabljenih diskov z eBaya vsebuje zaupne podatke

ComputerWorld - Podjetje Kessler International je zadnjih šest mesecev izvajalo zanimivo raziskavo, v kateri so odkrivali, kako vestni so prodajalci rabljenih trdih diskov pri njihovem čiščenju. V ta namen so prek eBaya kupili sto različnih rabljenih diskov (izognili so se samo diskom, ki so bili posebej oglaševani kot izbrisani) in pogledali, kaj je na njih najti. K nekaterim je bilo potrebno pristopiti s posebnimi forenzičnimi orodji, medtem ko so bili drugi samo izbrisani ali pa še to ne. Skupno so tako na štiridesetih diskih odkrili razne podatke, denimo finančne informacije, osebne dokumente, slike itn. Natančnejša statistika pokaže, da so bile na 36 odstotkih diskov finančne informacije, 21 odstotkov jih je imelo elektronsko pošto, 13 odstotkov fotografije in 11 odstotkov poslovne dokumente. Našlo se je seveda tudi kaj sočnejšega, na primer fetiš na noge s slikovnimi dokazili in popolnimi osebnimi podatki lastnika nekega trdega diska.

Da se tudi vam pri prodaji starega trdega diska ne bi...

14 komentarjev

Namesto digitalnih nebes

Slo-Tech - Če računalnikarji v šali podatke radi pošljejo v digitalna nebesa, smo sedaj vsaj odkrili, kje se nahaja ena ekspozitura nebes. V Seattlu!

Seattlski programer Chet Faliszek je namreč že leta 2000 med kupom drugih odbitih domen registriral tudi donotreply.com, na kateri je vzpostavil poštni strežnik za zasebno rabo. Vsaj tako je mislil. Sčasoma je namreč ugotovil, da veliko podjetij v svojih e-poštnih sporočilih, na katera se ne da odgovarjati, nastavi povratni naslov na domeno donotreply.com, s čimer želijo neukim uporabnikom dopovedati točno to - ne odgovarjajte. Ker malokdo dejansko bere povratne naslove pred odgovarjanjem, se je Faliszeku nabralo na tone raznoraznih sporočil. Večinoma sicer reklam, a neredki so tudi zelo kočljivi podatki, ko naprimer bančni detajli in faksi iz Iraka. Klik!

9 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

Novosti s področja trdih diskov

TweakNews.net - Seagate in Maxtor sta danes naznanila, da se bosta podjetji združili. Hlače v tej združitvi nosi Seagate. Po končani združitvi bo skupno podjetja 84% v lasti Seagateovih delničarjev in 16% Maxtorjevih. Skupna vrednost transakcije je skoraj 2 miljardi ameriških zelencev, ki bo v gotovini potekala le v malce manj kot sedmini te vrednosti. Veseli dogodek se bo zaključil v prvi polovici naslednjega leta.

Vodeči Seagata, Bill Watkins, ob tem najavlja, da bodo s sinergijo obeh podjetij lahko znižali proizvodne stroške, ustvarjali še bolj inovativne proizvode in tako ponudili še bolj konkurenčne cene svojih proizvodov.

Tretji proizvajalec računalnikov na svetu, kitajski Lenovo (pred tem IBM), si je za nadaljno rast na tržišču izborilo Williama Amelia, dosedanjega vodjo Della za območje Azije in Pacifika. Vodilni v prodaji PC-jev tako ostaja Dell z 18% tržišča, HP mu sledi s 16%, Lenovo pa s 7,7%.

26 komentarjev

Veliki test trdih diskov

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so testirali kar 22 trdih diskov različnih kapacitet, proizvajalcev in vmesnikov. SerialATA vmesnik je zastopalo 14 trdih diskov štirih proizvajalcev (Hitachi, Maxtor, Seagate ter Western Digital), zastareli, a še vedno razširjeni UltraATA pa 8 trdih diskov iz istih tovarn (manjkal je zgolj Maxtor). Vsem zagrizencem željnim svežih informacij priporočamo branje testa, za ostale pa lahko povemo, da je najboljši disk za svojo ceno 320 gigabajtni Western Digitalov WD3200JB, ki uporablja UltraATA vmesnik.

16 komentarjev

Nedoslednost prodajalcev rabljenih trdih diskov in pomnilniških kartic pri brisanju podatkov

BBC - Kot poročajo na BBC, večina prodajalcev različnih vrst pomnilniških medijev zelo površno, če sploh, briše občutljive podatke iz svojih, za prodajo prek spleta namenjenih medijev. Kupcem so tako lahko na voljo (e-)pisma in dnevniki, finančne kalkulacije, telefonske številke, elektronski naslovi, skratka informacije, za katere običajno želimo, da niso na voljo drugim.

Namesto prodaje trdih diskov se raje odločite za spremembo namembnosti. Trde diske se da uporabiti za brusilke ali izvrstne obtežilnike papirja.

Tudi v naši prelepi državi poznamo primer, ko so bile iz (kvazi) digitalnih nebes pomnilniške kartice obujene zelo občutljive fotografije nekih mladenk. Previdnost ni odveč. ;)

34 komentarjev