»

Konec poti za datotečni sistem ReiserFS

Slo-Tech - Po zgodbi o datotečnem sistemu ReiserFS bi zlahka posneli tudi film, a njegov konec ne bi bil srečen. Svoj čas napreden datotečni sistem, ki ga je leta 2001 začel razvijati Hans Reiser, bodo v Linuxu 6.6 sedaj označili kot zastarel (obsolete). To v praksi pomeni, da novega razvoja ne bo, v prihodnjih letih (najverjetneje 2025) pa lahko pričakujemo, da bodo iz kode odstranili podporo zanj. Že lani so ReiserFS označili kot nepriporočen (deprecated).

To ni presenečenje, saj so ReiserFS sčasoma uspešno zamenjali drugi datotečni sistemi, pa tudi sicer ni bil nikoli med najpopularnejšimi. Tako se danes uporabljajo v glavnem ext4, XFS ali Btrfs. Da bi ReiserFS prilagodili na nove potrebe in mu dodali podporo za moderne funkcije, bi bilo predrago, je razvijalec SUSE Jan Kara dejal že lani. Z njim se strinja tudi Linus Torvalds, ki je v jedru 6.6-rc1 prilepil oznako zastarel.

Eden izmed razlogov za propad ReiserFS pa je domala filmski. Njegov glavni razvijalec Hans Reiser je leta 2006...

15 komentarjev

Microsoft za Windows 8 Server razvil nov datotečni sistem: ReFS

APIji za dostop do datotečnega sistema bodo ostali kompatibilni

vir: MSDN Blogs
MSDN Blogs - Na uradnem Windows 8 blogu so pri Microsoftu razkrili, da bo strežniška različica Windows 8 vključevala nov datotečni sistem z imenom ReFS (Resilient FileSystem).

ReFS je opazna nadgradnja zdaj že nekoliko osivelega NTFS-a, ki se z novostmi precej spogleduje z Solarisovim ZFSom. Glavne novosti so striktno preverjanje konsistence zapisanih datotek in metapodatkov, shranjevanje vseh metapodatkov v B+ drevesa ter zapisovanje vsega po metodi Copy-on-Write.

Copy-on-Write zapisovanje poskrbi, da so vse spremembe metapodatkov vedno zapisane na novo mesto, poleg zapisovanja pa se jasno uporablja tudi dnevnik. Tako se za razliko od NTFS-a podatki nikoli ne spremenijo na istem mestu in se lahko v primeru težav pri zapisu spremembe brez težav razveljavijo. Pri...

44 komentarjev

Hans Reiser je policiji pokazal lokacijo trupla svoje nekdanje žene

Ars Technica - V ponedeljek je Hans Reiser, veleum za datotečnim sistemom ReiserFS, policiji pokazal lokacijo trupla svoje nekdanje žene. K temu naj bi ga prepričal njegov odvetnik, v zameno za razkritje, pa naj bi Hans Reiser iztržil znižanje zaporne kazni z najmanj 25 na najmanj 15 let. Identiteta trupla še ni potrjena, prav tako še ni gotovo, da se bo Reiserju kazen dejansko znižala. Za nameček naj bi Hans Reiser priznal, da je svojo ženo zadavil.

Spletna mesta povezana z IT področji pa že pišejo osmrtnice za ReiserFS, katerega razvoj naj bi zamrl skupaj z neslavnim zaključkom Reiserjevega podjetja Namesys. Po drugi strani pa gre za odprtokodni projekt in z razvojem lahko nadaljuje kdorkoli. Morda bomo končno lahko videli koliko zdržijo argumeti odprtokodne skupnosti. Predvsem argument, da se dobri kosi programske opreme lahko razvijajo naprej, četudi se glavni razvijalec odloči (ali pa je v to prisiljen) da razvoj in podporo opusti.

Seveda pa bo Hans Reiser sedaj imel vsaj 15 let državne...

25 komentarjev

HP bo Advanced File System izdal pod GPL 2 licenco

Beta News - HP se je odločil, da bo izvorno kodo svojega datotečnega sistema Tru64 Unix Advanced File System (AdvFS) objavil pod GPL 2 licenco, kar bo omogočilo vključitev AdvFS v Linux jedro.

AdvFS je visoko zmogljiv datotečni sistem, ki z uporabo dnevnika (ang. journal) omogoča hitro obnavljanje datotečnega sistema ob zrušenju, izdelavo posnetkov diska (ang. snapshot) med delovanjem, upravljanje z datotečnim sistemom med njegovih delovanjem ter defragmentacijo v času, ko je datotečni sistem v aktivni uporabi.

HP bo na ta način omogočil še večji prodor Linuxa na 64-bitno platformo, predvsem na področje mrežnega računalništva (ang. grid computing).

7 komentarjev

Hans Reiser spoznan za krivega umora svoje žene

Hans Reiser (desno) s svojim zagovornikom 3. septembra 2006.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Hans Reiser, najbolj znan kot avtor datotečnega sistema ReiserFS, je bil kljub pomanjkanju trdnih dokazov spoznan za krivega umora svoje žene Nine Reiser. Hans Reiser je bil v postopku ločevanja od svoje žene, ko je ta nenadoma izginila. Zaradi suma umora žene je bil Reiser aretiran oktobra 2006, trupla izginule žene pa niso nikoli našli. Je pa zato policija našla njegov avto brez enega sedeža in z dvema knjigama o policijskih preiskavah umorov ter spalno vrečo s sledmi krvi njegove žene.

Kljub temu, da datotečni sistem ReiserFS sedaj razvija njegovo podjetje Nemesys, je usoda le-tega zelo negotova. Sean Sturgeon, partner Nine po ločitvi s...

27 komentarjev

Intervju z Hansom Reiserjem

Slo-Tech - Navadno so intervjuji z razvijalci programja precej dolgočasni, a ne vsi. Intervju s Hansom Reiserjem je vsekakor prijetna osvežitev. Med drugim pove zakaj ni dokončal srednje šole, kaj se je naučil o znanosti in zakaj človek nikoli ne sme misliti, da so majhne anomalije v podatkih nepomembne.

Hans Reiser je idejni oče in razvijalec datotečnega sistema ReiserFS, katerega različica 3 je trenutno eden najbolj uporabljanih datotečnih sistemov v Linuxu. V prihajajočem 4.0 pa se Reiserjeva ekipa programerjev postavlja po robu fantom iz WinFS in Spotlight. Po njegovem je prišel čas za spremembo paradigem o datotečnem sistemu.

Mimogrede, Hans je lansko leto predaval tudi v Sloveniji.

22 komentarjev

WinFS Beta 1

Slashdot - Microsoft je izdal prvo Beta verzijo njihovega novega datotečnega sistema, ki je zaenkrat dostopna vsem razvijalcem na MSDN. Po prvotnih načrtih naj bi bil WinFS del Windows Vista, a so se kasneje pri Microsoftu drugače odločili, tako da lahko končno izdajo novega datotečnega sistema pričakujemo po izdaji naslednje generacije Windowsov. Na voljo bo kot brezplačen dodatek, snemljiv z Microsoftove strani, obstaja pa možnost, da bo podpiral tudi starejši OS - Windows XP. Za več podrobnosti se lotite novic na Slashdotu in Infoworldu.

39 komentarjev

POT: Varnost, zaupnost in zanesljivost podatkov na Linuxu

Slo-Tech - Novoletni prazniki so mimo in Pipini odprti termini so spet tu. V torek 11.1 ob 19.00 bo imel Andraž Sraka predavanje z naslovom Varnost, zaupnost in zanesljivost mojih podatkov na linuxu:

Kako varni so moji podatki na mojem računalniku, kako varni so pred ostalimi uporabniki računalnika/strežnika in pa predvsem kako varni so pri komunikaciji v omrežju? Vprašanje, ki si ga vselej preredko postavljajo današnji uporabniki. Pojavi se pa seveda, ko je to že prepozno. Takrat so naši podatki že uničeni zaradi malomarnosti samih uporabnikov, strojne opreme ali pa v rokah nepooblaščene tretje osebe. Na predavanju si bomo pogledali kakšna je meja med samo zasebnostjo in zanesljivostjo/dostopnostjo (redundanco) naših podatkov na (linux) datotečnih sistemih. V ta namen bo predstavljenih nekaj metod, kot so kriptiranje podatkov/diskovnih polj in varovanjem dostopa na nivoju datotečnega sistema, za povečanje zasebnosti naših podatkov. Za povečanje zanesljivosti pa metode postavljanja zrcalnih...

17 komentarjev

Želite brezplačen LindowsOS?

KDE - OSNews je objavil izčrpen in zanimiv intervju s Kevinom Carmonyjem, predsednikom podjetja Lindows.com. Beseda je tekla o prihajajočem LindowsOS 5, datotečnem sistemu ReiserFS 4, o vključevanju podjetja v KDE in pokroviteljstvu drugih odprtih projektov, o konkurenci, napačnih predstavah o podjetju s strani skupnosti in o še čem. Glavna atrakcija pa je, da je Carmony vsem bralcem OSNews (in s tem celemu svetu), ponudil možnost, da si brezplačno prenesejo čedalje bolj priljubljen LindowsOS 4.5 Developer's Edition in ga preskusijo v roku dveh dni. Če vas zanima postopek, hitro odklikjate sem!

This OS will self-destruct in 48 hours.

8 komentarjev

Vojna datotečnih sistemov

LinuxPlanet - V grobem rečeno, je datotečni sistem način ter skupek metod, po katerih se datoteke zapisujejo na disku in so po njem urejene. Pri Oknih poznamo sistema FAT(32) ter NTFS, na Linuxu pa malo morje. Za večino novincev je vprašanje o željenem datotečnem sistemu v namestitvenem programu Linux distribucije lahko nemalo moteče, saj medtem ko je uporabnik Oken od 'nižjenivojskih' stvari bolj oddaljen in izoliran, so slednje veliko bližje uporabnikom Linuxa.

Na LinuxPlanet-u sem našel članek, ki poleg kratke zgodovine dodobra razloži predvsem t.i. 'journaling filesystem', datotečne sisteme, ki za preprečevanje napak uporabljajo dnevnik ter Hans Reiserjeve poglede na njih razvoj. No, opisano je sicer bolj strokovno, a še vedno lahko razumljivo. Priporočam :] Klik!

2 komentarja