»

Odkrit trojanec za Linux

Symantec - Raziskovalci Kaspersky Laba so odkrili drugi del trojanskega konja Turla, ki je v zadnjih štirih letih okužil državne organe, vojaške računalnike, veleposlaništva, raziskovalne in izobraževalne ustanove ter podjetja v več kot 45 državah. Avgusta je postalo jasno, kako je Turla okuževal računalnike z operacijskim sistemom Windows, a to je bil le del uganke.

Te dni so razkrinkali tudi trojanca za Linux in hkrati spoznali, da je bil njegov domet bistveno širši, kot so predvidevali. Turla sodi v podoben rang kakor Regin, torej so ga izdelali hekerji z zaledjem države, čeprav še ni mogoče reči, katere. Nemški G Data verjame, da je Turla povezan z Rusijo, a trdnih dokazov ni.

Turla za Linux uporablja premetene...

125 komentarjev

H.264 ostaja brezplačen za spletno predvajanje videov

Heise - Iz MPEG LA so sporočili, da bodo nadaljevali odrekanje licenčninam za uporabo kodeka H.264 za storitve brezplačnega gledanje videoposnetkov na spletu (free web streaming) vse do izteka licence. Ta velja do konca leta 2015, a so imeli v MPEG LA željo, da bi z začetkom prihodnjega leta začeli zaračunavati rabo. Odločitev je bržkone posledica Googlovega pritiska v okviru Open Web Media Projecta. Spomnimo, da je Google maja kupil On2 Technologies in objavil kodek VP8 pod brezplačno licenco in v sodelovanju z Mozillo, Opero, Adobom in še nekaj drugimi podjetji ustanovil projekt. MPEG LA tako ni imel izbire, če je želel, da H.264 (p)ostane spletni standard.

53 komentarjev

Program za urejanje videa Lightworks bo izdan pod odprtokodno licenco

Lightworks

Slo-Tech - Lightworks je profesionalni program za nelinearno urejanje videa (deluje pod Linuxom), ki omogoča urejanje videa ne glede na resolucijo in kodek, ima podporo za številne efekte (vključno z njihovo uporabo v realnem času pri SD, HD in 2K ločljivostih), neomejeno multi-cam podporo, itd. (seznam zmogljivosti je na voljo na spletni strani izdelka).

Proizvajalec programa, podjetje EditShare, pa se je pred kratkim odločilo, da bodo program izdali pod odprtokodno licenco.

Lightworks bo tako v osnovni različici brezplačen, podjetje pa namerava tržiti dodatke zanj. Izvorna koda programa bo na voljo za prenos v tretji četrtini letošnjega leta. Vsi zainteresirani razvijalci pa se lahko prijavite v Lightworks Open Source Program.

Program je bil...

22 komentarjev

Izšel LiVES 1.0.0

LiVES v akciji.

Slo-Tech - Prejšnji teden je po sedmih letih razvoja izšel LiVES 1.0.0. Gre za odprtokodni urejevalnik videa, ki omogoča tudi VJ-ing oziroma izdelavo in miksanje videa v realnem času.



Program je na voljo v okolju Linux, BSD, openMosix in Mac. Uporabniki okolja Windows lahko uporabijo dyne:bolic živi CD, za Ubuntu pa so na voljo že pripravljeni namestitveni programski paketi.

Mimogrede, za osnovno urejanje je v Linuxu na voljo program Kino, ki omogoča tako zajem videa iz digitalne kamere, kot tudi osnovno rezanje in lepljenje ter uporabo efektov pri prehodih. Zahtevnejši uporabniki pa lahko posežejo po Kdenlive ali Cinelerri. Poskrbljeno je tudi za vse, ji želijo izdelati video DVD (tim. DVD...

19 komentarjev

Izšla je Cinelerra 2.0

Slashdot - Ena najboljših aplikacij za urejanje videa v Linuxu je dosegla naslednjo stopnjo v razvoju. Izšla je namreč različica Cinelerra 2.0.

Med novosti, ki jih prinaša, sodi tudi zmožnost kodiranja videa v H.264 in MPEG-4 brez plačila Quicktime pro licence s pomočjo Quicktime4linux. Nova različica omogoča tudi neposreden uvoz MPEG in IFO datotek.

Več o Cinelerri si lahko preberete na strani projekta Heroine Virtual Ltd., ki uporabnikom prinaša orodja za popolno urejanje videa.

13 komentarjev

Novi Slo-Tech Linux

Slo-Tech - Izšla je nova različica Slo-Tech Linuxa, naše žive distribucije na zgoščenki. Tokrat vam poleg posodobljenih paketkov (cinelerra, blender ...) prinašamo izboljšano namestitev na disk, razvojno okolje KDevelop, nove igre (supertux, neverball ...) in še marsikaj drugega. Tokrat zaradi količine Linux programja ni priloženih programov za okolje Windows.

Sliko zgoščenke lahko prenesete z domače strani.

39 komentarjev

Cinelerra dobila nagrado

Kiberpipa - Program za video montažo Cinelerra je prejel nagrado Making the Cut na enem najbolj znanih sejmov s področja ustvarjanja gibljivih slik - NAB.


Glede na to, da Kiberpipa že leto dni tvorno sodeluje pri nastajanju tega programskega paketa, smo tudi sami zelo ponosni. No, seveda pa si večino zaslug lasti Cinelerrin ustanovni avtor Adam Williams. Vsekakor pa je nagrada dobra vspodbuda za nadaljne delo. Tako lahko letos pričakujete še hitrejše in še bolj razhroščene različice Cinelerre. Poleg tega pa pripravljamo tudi prevod uporabniškega priročnika v slovenščino in jeseni novo delavnico uporabe programa!

3 komentarji

Delavnica v Kiberpipi: Obdelava in montaža videa v Linuxu

Kiberpipa - Drugi ponedeljek v aprilu (12.4.) se bo v Kiberpipi začela delavnica prostega programa Cinelerra. Cinelerra ponuja pestro paleto možnosti obdelave in urejanja videa pod operacijskim sistemom Linux. Poleg podpore velikim barvnim globinam, velikim ločljivostim, ki šele prihajajo (HD), in izkoriščanju tako imenovanih render-farm , vsebuje Cinelerra že popoln nabor orodij za obdelavo videa v najrazličnejše namene.

Na delavnici si boste lahko razjasnili osnovne pojme o digitalnem videu, se seznanili z zgodovino...

3 komentarji

Maya poslej tudi zastonj

Slashdot - Pri podjetju Alias so oznanili zelo razveselujočo novico za vse nadobudne umetnike. Njihov vodilni produkt na področju 3D animacije, Maya, je po novem zastonj za osebno, nekomercialno uporabo. Seveda to velja za samo za osebno različico, a za začetek popolnoma zadostuje. Na BussinessWire so spisali kratko novičko o tem.

Odločitvi podjetja je verjetno botrovala vedno bolj aktivna uporaba odprtokodnih alternativ v obliki Blenderja ter Cinelerre.

8 komentarjev

Urejanje videa

ExtremeMHz - Gotovo nas je kar nekaj, ki si lastimo digitalno kamero. Ponavadi imamo vse posnetke shranjene na TrdihMedijih™, ki pa niso večni in se radi izgubijo. V tem primeru lahko vse preljube spomine shranite na vaše računalo. V pomoč naj vam bo prvi del vodiča o zajemanju in urejanju videa. Izvedeli boste vse o strojni in programski opremi, ki je nujna za uspešno delovanje, v članku pa vam bo gotovo v pomoč kar nekaj slik, ki postopek prikažejo zelo nazorno.

0 komentarjev