»

Vetrne elektrarne ne vplivajo na gnezdenje ptic

Vetrna elektrarna ob morju

vir: Wikipedia
ScienceDaily - Zaveza Evropske unije, da bodo do leta 2020 20 odstotkov naših energijskih potreb pokrili obnovljivi viri energije pomeni, da je za realizacijo cilja potrebnih veliko raziskav ne samo na področju novih tehnologij, pač pa tudi o vplivih novih tehnologij na okolje samo saj je zadnja stvar, ki jo hočemo, da bi stvari v preveliki naglici le poslabšali.

Ena izmed takšnih precej debatiranih tem je vpliv veternih elektrarn na ptice in njihove navade. Marsikateri...

105 komentarjev

Zalman ZM90-HP in VF1000

Zalman VF1000

Hardware Secrets - Zalman naj bi še ta mesec predstavil dva nova hladilnika za grafične kartice in sicer ZM90-HP in VF1000. Pri prvem gre za pasiven hladilnik s tremi toplotnimi cevmi, medtem ko skrbi za hlajenje hladilnih reber drugega vgrajen ventilator, poleg tega pa ima en heatpipe več od ZM90-HP.


Več o novih Zalmanovih hladilnikih za grafične kartice preberite na Hardware Secrets.

0 komentarjev

Uspešno razbitje biometričnega potnega lista!

Guardian - "Da bi preprečili nove teroristične napade, je potrebno uvesti biometrične potne liste, ki jih kriminalci ne bodo mogli ponarediti. Z njimi bomo vsi bolj varni." Tako je šla mantra o potrebnosti novih biometričnih potnih listov, ki so jo začeli v ZDA, kmalu pa jo je začela prepevati še Evropa.

A kako je v resnici?

Danes je The Guardian objavil članek, kjer opisuje, kako je dvema britanskima raziskovalcema uspelo v britanski biometrični postni list dejansko tudi vdreti.

Raziskovalca sta namreč uspela razbiti šifrirno zaščito potnega lista (oziroma njegovega RFID-čipa) in s tem pridobila dostop do domnevno varne vsebine potnega lista. Vsebina potnega lista poleg osebnih podatkov vsebuje osebno fotografijo, v bodoče pa bo vsebovala tudi prstne odtise.

Izkazalo se je namreč, da komunikacija med RFID-čipom in čitalcem sicer poteka v šifriranem načinu (uporabljajo 3DES), vendar se šifrirni ključ nahaja na samem potnem listu! Ključ je namreč sestavljen iz številke potnega lista,...

46 komentarjev

Jutri prvi testi Kentsfielda

Slo-Tech - Intelov štirijedrni procesor s kodnim imenom, ki ste ga prebrali že v naslovu, bo v začetku leta 2007 počasi prispel na police trgovin. Prvič je bil predstavljen na letošnjem Intel Developer Forumu, kjer je bilo med drugim povedano tudi, da bo sestavljen iz dveh Conroe jeder (to najbrž pomeni, da bo kompatibilen s trenutnimi matičnimi ploščami). Kakorkoli že -- THG je dobil v svoje laboratorije nekaj primerkov in jih pretestiral, trdijo na TG Daily, članek z rezultati pa bo objavljen jutri. Če načrtujete družinski izlet, ga raje odpovejte, saj bomo o zadevi gotovo poročali.

54 komentarjev

Asus Extreme N7800 GT Dual

Slashdot - Se še spomnite Gigabyte 3D-1 ter Asus dual 6800GT grafičnih kartic? Od večine se namreč razlikujeta po dveh grafičnih procesorjih na eni kartici, ki sta povezana s SLI tehnologijo. Asus pa je izdelal novo revizijo 6800 GT verzije, saj na njej počivata dva G70 čipa. In dobili smo Asus Extreme N7800 GT Dual.

Kartico so testirali na Hot Hardware. Kartica pa ima tudi lep spominek iz preteklosti. Se spomnite zloglasne Voodoo5 6000? Ta kartica je nujno potrebovala eksterno napajanje, kar pri n7800 GT Dual sicer ni potrebno, a zraven kartice vseeno dobite 80 W napajalec, ki je z zadnje strani ohišja strani speljan na 6-pinski PCI Express prključek. Z njegovo uporabo lahko močno razbremenite...

16 komentarjev

OCZ podira rekorde s 1100W napajalcem

OCZ 1100W napajalec

Hardware Secrets - Poleg moči, ki jo lahko dovede k enotam v računalniku je rekordna zagotovo tudi dolžina. Napajalec je namreč sestavljen iz dveh 550W napajalcev, torej je dolg za približno dva običajna napajalca.



Če se sprašujete, kdo za vraga potrebuje toliko moči, niste edini. Tudi pri OCZju namreč ne vedo, kdo bi si želel to elektrarno (ali pa pečico, kakor vzamete) v svojem računalniku. Zanekrat je to le prototip, namenjen razkazovanju in vzdigovanju zanimanja pri potencialnih kupcih, končni model (če bo sploh obstajal in ne bo rešitev ostala v sedanjem stanju) pa bo verjetno še precej optimiziran (npr. boljši izkoristek, manjše dimenzije, boljše hlajenje, itd.).

Zgoraj sem omenil, da je...

14 komentarjev

Ko gredo podatki po zlu...

MSNBC - Pred časom je bila na Slo-Techu objavljena anketa o vaših reakcijah ko delovanje vašega računalnika skrene po svojih poteh.

Kot poroča MSNBC, je newyorško podjetje Ontrack Data Recovery zanimalo podobno: kako na izgubo podatkov reagira nekoliko manj g33kovska populacija.

Po pričakovanju so ugotovili, da prevladujejo takšni ali drugačni elementi fizičnega obračunavanja. Glede na delež hindujcev in budistov med Američani pa je presenetljiv tudi delež nenasilnih reakcij. 13% poskuša z lepimi besedami prepričati svoj mlinček, da bi si premislil in začel ponovno sodelovati, kar tretjina pa se je že sprijaznila z "kakovostjo" strojne in programske opreme in ob tovrstnih dogodkih zgolj stoično zavzdihne.

Med najbolj zanimive nasilne reakcije zagotovo sodi reakcija upravnika neke restavracije, ki je neposlušni prenosnik zabrisal kar v pečico in s tem uničil oboje: prenosnika in pečico. Ko se sprehajate v bližini zgradb, se splača občasno pogledati navzgor, da ne postanete kolateralna...

16 komentarjev

1 GB DDR500 pomnilnika

Legit Reviews - DDR 500 je še dokaj nov standard pomnilniške tehnologije, a vsi večji proizvajalci ga že masovno proizvajajo. Na Legit Reviews pa so zapravili preko dva tisoč dolarjev za test najboljših pomnilniških ploščic.

Vsak komplet je bil sestavljen iz dveh 512 MB modulov, ker pa so to izdelki višejga razreda, so bili vsi tudi oblečeni v hladilne ploščice. Izmed podjetij OCZ, Corsair, Kingston in Geil se je še najbolje odrezal Corsair, ki ni napravil niti ene napake pri testiranju. Če se odločate o nakupu pomnilnika in ne mislite kupovati no-name izdelkov, si test le preberite.

0 komentarjev

Creative I-Trigue 2.1 3300

Zvok čist kot solza :)

vir: AthlonXP.com
AthlonXP.com - Singapursko podjetje Creative je znano po tem, da izdeluje odlične zvočne kartice in ozvočenja. Nedavno tega so na trg splavili njihov model I-Trigue 2.1 3300. Proizvod je sestavljen iz dveh satelitov ter nizkotonca. Skupna moč celotnega sistema je 80 Wattov - vsak satelit ima moč 27 Wattov, nizkotonec pa 25 Wattov. Zvočniki izgledajo zelo elegantno in so lepe sivo-črne barve. Na Athlon XP so si ta sistem pobliže ogledali in ugotovili, da gre za izredno dobro ozvočenje in ga pohvalili. Več o tem.

0 komentarjev