»

Odpravil hrošča, ki sta zavirala GTA Online, in zaslužil 10.000 dolarjev

Prvi problem

Slo-Tech - Rockstarjeva igra Grand Theft Auto Online je znana po dolgih nalagalnih časih, ki brez težav presežejo 10 minut, kar jezi številne igralce. Težava se vleče že leta, a Rockstar doslej ni reagiral. Zato se je razhroščevanja igre lotil T0st, ki ni le ugotovil razloga, temveč je izdelal svoj popravek in odkritje sporočil Rockstarju. Ta je danes izdal uradni popravek, ki skrajša čas nalaganja za več kot polovico, hkrati pa odkritelju izplačal 10.000 dolarjev nagrade v okviru programa za prijavo odkritih lukenj (bug bounty).

Tovrstni programi običajno predvidevajo le nagrajevanje odkritih varnostnih ranljivosti, a je Rockstar v tem primeru naredil izjemo, kar priča o pomembnosti tega hrošča. Še več, Rockstar je pripravil lasten popravek, ki takisto skrajša nalaganje igre za vsaj polovico, nad čemer so igralci navdušeni. Rockstar je potrdil, da gre za isto nevšečnost, ki jo je odkril t0st.

Da je tako dolgo čakanje očitno hrošč, je t0st posumil ob analizi dogajanja. Ves ta čas je bil...

39 komentarjev

Rockstar uporabil razbito verzijo Max Payna 2

ASCII-logotip v Max Paynu 2

Slo-Tech - Rockstar že nekaj časa ponuja priljubljeno tretjeosebno streljačino Max Payne 2 prek Steama, ki omogoča nakup in prenos igre s spleta brez uporabe zgoščenk. Prvotna izdaja Max Payna 2 je bila zaščitena z uporabo DRM-ja, ki jo je bilo treba za distribucijo prek Steama nekoliko predrugačiti. Rockstar je bil pri tem tako zelo len, da so uporabili kar crack, ki ga je svoj čas napisala skupina hekerjev z imenom Myth. To se lepo vidi, če prevedeno kodo odpremo v heksadecimalnem urejevalniku, saj hitro najdemo ASCII-logotip omenjene skupine.

Pred dvema letoma si je podobno blamažo privoščil tudi Ubisoft, ki je svojo igro Rainbow Six: Vegas2 prek spletne trgovine Direct2Drive ponudil s crackom, ki so ga našli kar na spletu.

74 komentarjev

Poravnava v primeru Hot Coffee za GTA San Andreas

Hot Coffee na delu

The Register - Zgodba je tako smešna, da je pravzaprav že žalostna. Celotna franšiza GTA je zgrajena okrog kriminalnih dejanj igralca - kraja avtomobilov, ubijanje, izsiljevanje itn. - začinjenih z dobršno mero dirkanja z avtomobili, motorji, letali, čolni in drugimi prevoznimi sredstvi. Leta 2005 pa je izbruhnil škandal, ko so v GTA San Andreas odkrili prizore simulirane spolnosti. Ti so bili pobrisani iz zgodbe, ne pa tudi iz kode, tako da so nadebudni hekerji kmalu izdali popravek, poimenovan Hot Coffee, ki te vrstice kode odklene v igri. Igra je tedaj dobila oznako Adult Only v ZDA, kar je poljub smrti za vsako igro. Take-Two je tedaj porabil milijone dolarjev za zamenjavo vseh kopij iger z...

24 komentarjev

Starševska cenzura igralnih konzol

Slo-Tech - Industrija iger je že imela probleme z mnogimi seksualnimi vsebinami, o čemer smo v preteklosti poročali in se tudi spraševali, zakaj je nasilje povsod dostopno, spolnost pa ne. Očitno nismo bili edini, pri Family Media Guide, medijskem vodiču za družine, so namreč razglasili lestvico 10 najbolj nasilnih iger skupaj s kratkim pojasnilom v obliki članka.

Ker je na trgu vse več tovrstnih iger, bi naj igralne konzole staršem omogočale nadzor nad vsebinami, ki jih njihov podmladek preigrava, so se odločili pri Microsoftu, Sonyu in tudi Nintendu. Slednji bo svojo naslednjo generacijo konzol, poimenovano Revolution, začel prodajati en dan pred Sonyjevim PS3.

Kako uspešen bo starševski nadzor bomo videli - če ne drugače, bo pa po številu crackov in modov, ki bodo zaščito obhajali. Hmm, srčno si želim, da bi lahko konzolo prepričal do zavračanja "Barbikinih dogodivščin", ki jih poganja hčerka. Globoko podpiram tovrstno cenzuro.

9 komentarjev

GTA San Andreas bo izdan vdrugo

Slashdot - Za popularno Rockstarovo igro GTA San Andreas se je po izidu na internetu pojavil popravek Hot Coffee, ki je v igri odklenil nekaj spolnih prizorov. Nastal je pravi škandal, tako da so naprimer Avstralci kar prepovedali prodajo igre, Rockstar pa je reagiral z izdajo popravka, ki onemogoči Hot Coffee. Rockstar je sedaj še napovedal, da bo popravljena igra ponovno izšla sredi septembra in ne bo podpirala popravka Hot Coffee, s čimer se bo znebila oznake AO (Adult Only - samo za odrasle). Klik!

11 komentarjev

Nič več nudistov v GTA

The inquirer - Kot smo že poročali v v novicah, je dobro znana igra GTA: San Andreas povzročila varuhom javne morale nemalo skrbi, potem ko se je odkrilo, da je možno z dodatkom "odkleniti" seksualno navdihnjene prizore v igri.

Avtorji se sedaj trudijo popraviti nastalo škodo, ki se kaže predvsem v višanju starostne meje za nakup igre in pridobiti del izgubljenega ugleda s popravkom, ki bo dokončno onemogočil kakšne nežnih otroškim dušam neprimerne vsebine. In varuhi javne morale bodo zopet mirno spali...

23 komentarjev

Avstralci očitno podpirajo piratstvo igre GTA:SA

Slo-Tech - Po ponovni ocenitvi starostne primernosti igre Grand Theft Auto: San Andreas, ki je sedaj postavljena na "Adults Only" v ZDA, je Avstralska vlada praktično izbrisala ocenitev igre in s tem prepovedala kakršnokoli distribucijo, ker se v Avstraliji neocenjenih iger ne sme prodajati, izposojati ali kakorkoli oglaševati. Seveda legalno, o drugih možnostih pa kdaj drugič.

Igra je bila prej na voljo vsem starim 15 let in več, toda odkritje skritih seksualnih prizorov v igri je povzročilo, da so "kar naenkrat" vsi umori, kraje avtomobilov, masakri in razstreljevanje stvari postali nesprejemljivi. Ker je izredno popularna igra že krepko v cirkulaciji, bodo Avstralci potrebovali kar veliko sreče zaradi " Streisand efekta", da bodo to "na novo odkrito grozno igro" skrili pod mizo. Kaj je boljšega kot imeti prepovedano igro?

Več o tem na BBC news...


Če s tem, da s takim nesmislom prepovedo prodajo igre v vrhuncu popularnosti, ne vzpodbujajo uporabe P2P omrežij in piratstva, potem pa res...

46 komentarjev

GTA San Andreas na zatožni klopi

Reuters - Skupina, ki je v igričarski industriji odgovorna za varovanje morale, preverja, če je v nam dobro znani igri GTA San Andreas možno vklopiti kake za nežne otroške dušice neprimerne prizore. Seveda so s tem mišljen prizori, ki bi simulirali spolni akt (ali seks po domače). Na straneh, ki se ukvarjajo s to igro, je namreč možno najti popravek, ki naj bi omogočil dostop do nemoralnih vsebin in tako je Entertainment Software Rating Board takoj stopil v akcijo preverjanja.

V kolikor se domneva izkaže za resnično, bo potrebno popraviti oceno primernosti igre - trenutno je označena z M, kar pomeni, da je primerna za 17 in več let staro občinstvo, lahko pa bi jo doletela oznaka AO (Adult only) - s čimer bi jo lahko kupovali samo še odrasli osebki. Več informacij je na voljo tukaj.

Igra je zaradi obilice nasilja sicer zelo privlačna za varuhe uboge zmedene mladine, ki bodo z možno prisotnostjo seksualnih prizorov zagotovo dobili še dodaten polet pri opravljanju svoje nadvse pomembne in...

52 komentarjev

Microsoft nagrajuje molk

The Register - Še pomnite, ko je Microsoft napadel vse, ki so 'na glas' govorili o novih, še ne popravljenih hroščih in varnostnih luknjah v njegovih izdelkih?

O koristnosti molka do izdaje popravka ne dvomim, če pa se lahko hrkati še izplača, pa sploh nimam ničesar proti. In ravno na to noto je zaigral redmondski velikan: vsem, ki stopijo v pogodbeno razmerje ter se zavežejo, da bodo o luknjah poročali najprej in le Microsoftu, ter zadovoljujejo še nekaj zahtev (določeno število MSjevih prefesionalcev itd.), ponujajo bajne nagrade ter cenovno-licenčne ugodnosti. Zadeva je seveda zelo obsežna, povzetek pa sem našel na The Register - Klik!

1 komentar