»

Siolov ADSL 2+

SiOL - Kot verjetno že veste, načrtujejo PRI SiOL-u za konec letošnjega leta nadgradnjo njihove komunikacijske tehnologije ADSL z ADSL 2+. In sicer bo ob uvedbi podpirala standard ITU G.992.5 (dl 24 Mbit/s, ul 1.0 Mbit/s) in ne standarda ITU G.992.5 Annex L (dl 24 Mbit/s, ul 3.5 Mbit/s), ki bi omogočal hitrejši upload. Storitvam pa naj bi dodali tudi možnost gledanja več TV programov hkrati in ostale multimedijske storitve, ki jih pa niso našteli.

Sicer pa je sama tehnologija ADSL 2+ še v testni fazi, pravijo na SiOL-u, ter da se bodo na podlagi testiranj odločili, kakšne vrste paketov bodo ponudili končnim uporabnikom.

Na vprašanje, ali bodo uporabnikom ponudili prijazen prehod na storitve preko ADSL2+, pa odgovarjajo pritrdilno ter dodajajo, da je to tudi bil njihov cilj ob izbiri naprav, ki so združljive z ADSL2+.

91 komentarjev

Modri ADSL

SiOL - V svetu telefonskih oz. 'dial-up' povezav ni prav nič nenavadno, da lahko sami prključite modem ter si na računalniku namestite internet. Če pa ste želeli imeti širokopasoven internet, ste ga morali naročiti, pa naj bo to kableski (Telemach, Triera, Arnes, itd.) ali ADSL (SiOL, Volja,...), pri enem od ponudnikov, ki so potem na vaš dom poslali serviserje, ki so vam vso zadevo tudi zmontirali.

Pred kratkim je SiOL 'odprl' ADSL za vse, torej tudi za uporabnike navadnih telefonskih linij, torej tiste, ki nimajo ISDNja. Zdaj pa predstavlja novi paket, za katerega pravijo, da ga skoraj dobesedno kupite v škatli. Če si namreč ne lastite ISDN paketa, si lahko ADSL priključite kar sami, v nasprotnem primeru pa bodo k vam na dom prišli tehniki in to (proti plačilu seveda) opravili namesto vas. Sam paket dosega hitrosti do 1 Mbit/s, torej je osnovni SiOL ADSL paket.

Cena je ugodna, paket namreč stane 1+1 SIT, torej 2 slovenska tolarja, akcija pa traja do 15. oktobra.

126 komentarjev

Broadband za vsakogar

Triera - Ponudnik kabelskega interneta Triera bo 1. septembra začel s trženjem novih naročniških paketov.

Vzpodbudne so predvsem nove cene, ki so po nedavni podražitvi SiOL ADSL paketov sedaj povsem konkurenčne, najbolj pa veseli dejstvo, da so se pri Trieri odločili ponuditi paket Lite. Slednji za slabe tri tisočake mesečno ponuja hitrost 128/64 kbit/s, kar bo gotovo prepričalo še zadnje uporabnike klicne povezave.

Ob vezavi za 24 mesecev pa ponujajo še akcijsko ceno priklopa 900 SIT, v katero sta všteti tudi prvi dve naročnini.
Povezava na izvorno novico.

46 komentarjev

Dražji ADSL pri SiOLu

SiOL - SiOL se je poleg klicnih dostopov odločil povišati tudi mesečne naročnine za ADSL uporabnike. Tako študentski paketi ponovno stanejo skoraj enako kot pred "pocenitvijo" zaradi znižanja pasovne širine od uporabnika v internet.

Še nekaj takih pocenitev in posledičnih podražitev in srečni bomo morali biti, če nam bodo za "borih" 10540 SIT na mesec prodali SuperNajhitrejšiInŠeVednoNajcenejšiPodSoncem 64/16kbit ADSL paket.

176 komentarjev

Pocenitev dostopa do ADSL za ponudnike

Finance - Kot poročajo Finance (članek je plačljiv), bo Telekom z jutrišnim dnem znižal cene za ponudnike dostopa do ADSL. Cene se bodo znižale za cca 15% pri hitrosti 512/128 kbit/s (iz 5880 na 4992 SIT) oz za cca 33% pri hitrosti 4096/512 kbit/s (iz 12600 na 8438 SIT za zakup do 1499 paketov). Upam, da to pomeni razširitev ponudbe ADSL na trgu in s tem še nižje cene za končne uporabnike. (Čeprav resnici na ljubo tudi sedaj niso previsoke). Kot kaže, nas čaka kar pestra jesen na področju širokopasovnih povezav, še posebej, če bo res možen ADSL brez ISDN.

109 komentarjev

SiOL mrk

Slo-Tech - Pred kake pol ure je pri SiOL-u prišlo do "mrk-a", saj je prenehalo delovati kar nekaj njihovih storitev, med glavnimi SiOL ADSL, SiOL TV ter elektronska pošta. Prav tako ni dosegljiva njihova domača stran - www.siol.net in celo na številki 080 1000 ni možno nikogar dobiti. Za kakšne obsežnosti gre, trenutno ni moč reči, vendar bomo gotovo kmalu izvedeli.

Popravek: Končno sem dobil prosto zvezo na Telekomovi številki 080 8000, kjer sem izvedel, da so izpadle vse SiOL-ove storitve povsod po Sloveniji.

Še dobro, da imam pri roki 56k modem...

172 komentarjev

ADSL brez ISDN

Finance - Kot smo že izvedeli iz forumov, bo SiOL začel ponujati ADSL brez pogojene ISDN telefonske linije. SiOL bo ponujal tudi IP telefonijo, kar pomeni, da ne bomo ostali čisto brez fiksne telefonije. Komercialni začetek opravljanja teh storitev obljubljajo za prvo četrtletje letos. Cene naročnine za telefonijo obljubljajo nižje, kot so sedaj pri Telekomu.

Verjetne cene bodo naslednje: Priklop: zagotovo ne bo dražji od 30.000 SIT Mesečna naročnina za ADSL: nespremenjena (od 8.000 do 14.600 SIT za fizične osebe) Mesečna naročnina za telefonijo: cenejša od Telekomovih 2.568 SIT.

Seveda lahko obstoječi uporabniki odjavite ISDN priključek in poveste Telekomu, da se ta linija upošteva kot razvezana linija pri Siolu. Siol bi vam naj po besedah direktorja Mirana Krambergerja priklopil ADSL v roku 2 tednov. Prav tako bi naj še letos uvedli VDSL, ki na razdalji do 1500 metrov od centrale dosega hitrosti do 24 Mbit/s prenosa do uporabnika in do pet Mbit od uporabnika. Prvih nekaj 10 uporabnikov...

56 komentarjev

Mobilna konkurenca ADSL/KABEL ponudnikom?

S!Mobil - Sicer ne dobesedno, vseeno pa je omembe vredno. Vsi vemo, da lahko do interneta dostopamo na več načinov. Preko dial-up povezave, kjer plačamo toliko kolikor smo pač na internetu, ADSL/kabel dostop, kjer za fiksno ceno na mesec dostopamo do interneta neomejeno. Najslabša možnost pa je dostop do interneta preko mobilnih ponudnikov, kjer pa vemo, je prenos komaj 9600kb/s, cena pa, kot da bi bila povezava vsaj 96.000kb/s.

Sedaj pa je mobilni operater Si.mobil ponudil nov paket. Vsi ki posedujete mobilne aparate, ki podpirajo GPRS (General Packet Radio Service - večkanalni paketni prenos podatkov in stalna povezava) se lahko pri omenjenem operaterju naročite na storitev "GPRS Unlimited". Kot že ime pove, ponujajo neomejeni GPRS dostop do interneta, mesečni stroški pa vam bodo stanjšali denarnico po temle receptu:
- Priključnina (plača se samo prvič!): 3000 SIT
- Naročnina (vsak mesec!): 8000 SIT
- Cena za Kb (vsak mesec!): manj kot 0,001 SIT

Glede na to, da je GPRS v večini primerov...

14 komentarjev