»

Potrjena partenogeneza pri navadnem udavu

Potomca samice navadnega udava. Levo: nastal s spolnim razmnoževanjem, desno: nastal s partenogenezo. Razlika v barvi je posledica recesivne mutacije za svetlejšo barvo v samici.

Slo-Tech - Plazilci se navadno razmnožujejo spolno, a so že dokumentirani primeri vrst, ki se razmnožujejo tudi s partenogenezo. Gre za vrsto nespolnega razmnoževanja, kjer jajčece začne rasti in se razvijati brez oploditve. Naravno se dogaja v nevretenčarjih, precej redkeje pa v vretenčarjih, čeprav so znani izjemni primeri plazilcev, rib in celo ptic. Umetno jo je moč vsiliti tudi nekaterim drugim vrstam.

Biologi z North Carolina State University so te dni v Biology Letters objavili članek Evidence for viable, non-clonal but fatherless Boa constrictors, v katerem so predstavili primer partenogeneze pri navadnem udavu (Boa constrictor).

Kot ugotavlja avtor članka Warren Booth, se lahko samice navadnega udava razmnožujejo spolno ali nespolno, odvisno od prisotnosti primernih samcev. Presenetilo jih je tudi dejstvo, da so imeli potomci po partenogenezi spolna...

32 komentarjev

Cinema 4D in Ardi

CGSociety - Oktobra 2009 je bila novica o odkritju 4,4 milijonov let starega delnega skeleta Ardipithecus ramidus z vzdevkom Ardi predstavljena na Discovery-u v 2 urnem dokumentarnem filmu. CGSociety tako poroča o programski in strojni opremi ter procesu, ki so ga uporabili, da so lahko pripeljali do življenja Ardijev skelet.

Animacije kreature so naredili z orodjem Maya in Mudbox. Mashru Mishu ter Massimo Righi sta poskrbela za prvotne slike bitja. Konfiguracija postave ni bila nič kaj lahko delo. Strokovnjaki so od leta 1994, ko so bili le-ti najdeni, analizirali svoje analize fosilov ter kako naj bi le-ti funkcionirali. Za izvedbo znanstvenega filma mora biti vsak 3D delček fosilov natančno postavljen ter poravnan. Vedeli so, da je neizvedljivo da bi postavili natančen 3D...

2 komentarja

Britanske šole odstranjujejo WiFi omrežja

Slashdot - Times Online poroča, da je večje število britanskih šol začelo na zahtevo staršev in profesorjev odstranjevati WiFi omrežja. Starši (in nekateri znanstveniki) se bojijo, da bi naj brezžična omrežja povzročala izgubo koncentracije, glavobole, težave s spominom in obnašanjem, ter na dolgi rok celo raka. Čeprav trdnih dokazov o nevarnih vplivih sevanja ni, nekateri znanstveniki in starši podajajo argument, da ni niti dokazov da je sevanje varno, zato so raje previdni. Podrobneje na Times Online.

46 komentarjev

GPS za telebane in turiste

vir: Forbes
Forbes - Prebivalci velemest, željni avantur v (pravi) naravi, se v njej enostavno izgubijo, v vseh pomenih besede. Za odpravo te tegobe so tržišču ponudili ACR TerraFix GPS 406 PLB - Personal Locator Beacon. To je "tihe vrste" GPS, z gumbom za paniko. Seveda v primeru, da se odpravljate v naš lokalni pragozd, Kočevski rog, enako toplo priporočam kaj podobnega.



Manj navdušeni nas GPS-i so taksisti v Philadelphiji, kjer jih mislijo mestne oblasti ves čas nadzirati, s tem, da bodo za to "uslugo" morali plačevati 18 zelencev na mesec. Namen oblasti je, da bi lahko turisti nadzirali odpeljano pot. Z druge strani se pojavi problem v ceni "naročnine" in dejstvo, da GPS-i ne poznajo vseh poti. Avtonavigacija je sicer...

2 komentarja

Dinozavri prej ptiči kot kuščarji?

Times Online - Britanski paleontologi so na podlagi proučevanja različnih fosilov prišli do zaključka, da obstaja velika možnost, da so bili dinozavri pokriti s perjem, primarno namenjenim toplotni izolaciji. Kinematografske predstave o ogromnih ubijalskih plazilcih s trdo luskasto kožo so zdaj znanstveno oporečne - grozoviti Tyrannosaurus rex je najbrž prej izgledal kot nekakšna ogromna kokoš. Več o pernatih zvereh in njihovem kasnejšem razvoju sposobnosti letenja lahko izveste iz originalne novice.

33 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

Slashdot - Britanski National Radiological Protection Board (NRPB) je opravil poročilo rezultatov štirih študij o vplivu mobilnih telefonov na zdravje z naslovom Mobile Phones and Health. Po besedah Sira Williama Stewarta, vodje NRPB, štiri študije povzročajo precejšnjo zaskrbljenost.

Desetletna študija na Švedskem je namreč pokazala, da so uporabniki mobilnih telefonov bolj nagnjeni k nastanku nemalignih tumorjev v ušesih in možganih, nizozemska študija pa je pri uporabnikih mobilnih telefonov pokazala spremembe v kognitivni funkciji. Študija izvedena v Nemčiji je pokazala povečanje rakavih obolenj v okolici baznih postaj, raziskovalni projekt EU pa je pokazal, da elektromagnetno sevanje, kakršnega oddajajo mobilni telefoni, lahko povzroči poškodbe celic.

Študije sicer še niso dale dokončnega dokaza o dejanski škodljivosti mobilnih telefonov, vendar pa njihovi rezultati vzbujajo zaskrbljenost in terjajo nadaljnje raziskovanje tega področja. Stewart zato preventivno priporoča da naj bi...

33 komentarjev

Deklamiraj novice nežno...

Večer - ...bi lahko dejali. Pri časopisnem podjetju Večer, so namreč na svet poslali ptička, po imenu Birdie. Kot pravijo, je Birdie rojen za to, da ga inštalirate in kakopak poženete. Žvau™ se skrije v opravilno vrstico in tam ždi, ter zbira informacije po spletu. Enkrat na uro pa se oglasi za kakšni dve minutki in vam govorno deklamira novice, ki jih je našel. Kot še pravijo ustvarjalci,...

9 komentarjev