»

Pentium se vrača

Hkepc - Intel bo kot vse kaže le ohranil vsem dobro znano ime Pentium, saj naj bi po poročanju HKEPC enojedrni procesorji temelječi na Core arhitekturi nosili ime Pentium in Celeron. Kot prvi izmed omenjenih procesorjev se bo januarja prihodnje leto na tržišču pojavil Pentium E1040 s frekvenco 1,6 GHZ ter enim megabajtom drugonivojskega predpomnilnika in 800 megaherčnim FSB-jem. Le-temu bosta v drugem četrtletju prihodnjega leta sledila Pentium E1020 in E1060, prvi s frekvenco 1,4, drugi pa z 1,8 GHz. V tretjem četrtletju bodo kupcem na voljo tudi novi Celeroni za namizne računalnike s pol manjšim drugonivojskim predpomnilnikom.

Več na HKEPC.

7 komentarjev

Core 2 Extreme Q6700 novembra

Hkepc - HKEPC poroča o bližajoči se predstavitvi štirijedrnih procesorjev Core 2 Quadro, poznanih tudi pod kodnim imenom Kentsfield. Core 2 Extreme Q6700 s frekvenco 2,66 GHz, dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomninika ter z odklenjenim množilnikom naj bi bil tako predstavljen letos novembra, le-temu bo v začetku prihodnjega leta sledil model Core 2 Quadro Q6600 z nižjo frekvenco -- 2,4 GHz. Cena prvega bo znašala 999 ameriških dolarjev, medtem ko za model Q6600 zaenkrat ni znana. O zmoljivosti prihajajočih štirijedrnikov se lahko prepričate v testu, o katerem smo že poročali.

Več na HKEPC.

6 komentarjev

Prvo magnetno dvigalo v Tokyu leta 2008

CNN - Navajeni smo na stara škripajoča in sopihajoča dvigala, ki imajo zaradi svoje zasnove tudi višinsko omejitev. Tako se v marsikaterem pravem nebotičniku, t.j. ne Ljubljanskem, za dosego najvišjega nadstropja uporablja več različnih dvigal. Toshiba Elevator and Building Systems Corp je najavila prvo magnetno dvigalo, ki deluje na principu magnetne levitacije. Gledano teoretično bi bilo moč s takšnim dvigalom direktno povezati vstopno nadstropje z najvišjim in s tem povečati koristni prostor znotraj nebotičnikov.

Pri Toshibi si lastijo tudi Guinesov rekord za najhitrejše dvigalo na svetu.

30 komentarjev

Slike Socket F za Opterone

Socket F

vir: ComputerBase
ComputerBase - Še pomnite, kako smo se jezili, ko je Intel predstavil Socket 775? Od proizvajalcev matičnih plošč je namreč zahteval, da ima prav podnožje pine, ne pa več procesor. Tako naj bi bila draga matična plošča sposobna prenesti zelo malo menjav procesorjev.

Prah se je polegel, karavana gre naprej. Z njo kot kaže tudi AMD. Na spletu so se pojavile prve slike novega podnožja, Socket F, ki je namenjen strežniški seriji procesorjev – Opteronom.

Kolikokrat v resnici zamenjate procesor?

15 komentarjev

Crossfire dela tudi na neCrossfire kartici

Hkepc - Na HKEPC so uspeli z manjšo modifikacijo omogočiti Crossfire na dveh grafičnih karticah, ki ne podpirata te tehnologije. Opravili so testiranja X800 XT, X800 PRO, X700 in X300, seveda vsakič po dve. Za nas, potrošnike, je to zelo dobra novica, ker bomo lahko dobro izkoristili obstoječe kartice, brez da bi kupovali ATijeve Crossfire Edition izdelke. Več tukaj.


A ste za X300 Crossfire?

7 komentarjev

GeForce 6500 pripravljen na vstop v low-end bitko

Warp2Search - Veliko sicer ni znanega, na Warp2Search so namreč opozorili na predogled te grafične kartice, objavlen na HKEPC, ter priložili prevod, narejen s pomočjo Babelfish. Polomljeni prevod govori o prvotni 6200, ki so jo nadgradili v 6600LE, iz 6200 TurboCahce pa naj bi naredili 6500. Nova grafična kartica naj bi bila namenjena za boj z ATIjevo novo rešitvijo za nižji cenovni razred, X550.



Še članek na HKEPC.

13 komentarjev

Asrock 939 Dual-SATA2 + Socket M2 upgrade

Hkepc - Na hkepc so nam ponudili opis matične plošče Asrock 939 Dual-SATA2, ki bazira na ULI M1695 northbridge-u. Poleg možnosti nadgraditve na AMD-jevo podnožje prihodnosti s kodnim imenom M2 (predviden prihod v začetku naslednjega leta), nam ponujajo še PCI Express režo ter AGP 8x režo za grafične kartice.
Plošča se v primerjavi z NF4 čipovjem odreže odlično, kako odlično, pa si sami poglejte.



Originalno novico lahko preberete tukaj, za ostale, nevešče pismenk, pa je poskrbela čudežna riba.

65 komentarjev

ULi M1695: Triple Graphics Interface

Matična plošča z M1695 veznim naborom

vir: VR - Zone
VR - Zone - Tajvansko podjetje ULi je predstavilo nov vezni nabor za procesorje AMD. Poglavitna novost nabora z imenom M1695 je možnost poganjanja treh grafičnih kartic na različnih vodilih: PCI-E 16×, AGP 8× in PCI. Glavni razlog načrtovanja takšnega nabora je uporabniku omogočiti mehak prehod na nove grafične kartice na vodilu PCI-E, predvsem pa možnost priklopa več monitorjev hkrati.

Vse od predstavitev jeder grafičnih kartic NV25 (NVidia) in R300 (ATi), je mogoče na grafični kartici poganjati dva monitorja hkrati, saj prej omenjena jedra vsebujejo dva RAMDAC-a. Če smo želeli poganjati še več monitorjev, smo enostavno dodali eno ali več PCI kartic. Finančniki in ostali, ki morajo pri...

22 komentarjev