»

BitTorrent star 10 let

TorrentFreak - Pred 10 leti, 2. julija 2001, je Bram Cohen na Yahoojevi oglasni deski objavil sporočilo, da je izdelal prvo delujočo verzijo nove aplikacije BitTorrent. Prvi odzivi niso bili preveč vzpodbudni, saj nihče ni točno vedel, kaj to je in kaj aplikacija omogoča. Kljub temu je aplikacija v naslednjih mesecih vztrajno pridobivala in zaživela. Prvi, ki so jih vzeli za svojo, so bili v skupnosti Etree, kjer se ukvarjajo z deljenjem glasbenih datotek avtorjev, ki so distribucijo dovolili. Baza uporabnikov je zatem samo še rasla.

Cohen je povedal, da si je BitTorrent zamislil pri iskanju odgovora na vprašanje, kako bi lahko optimiziral in pospešil deljenje datotek, tako da bi izkoristil neuporabljeno pasovno širino. Pri klasičnih centraliziranih...

12 komentarjev

µTorrent znatno hitrejši kot Vuze

Hitrosti prenosov v reprezentativnem tednu

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - µTorrent in Vuze (bivši Azureus) sta brez dvoma najpopularnejša klienta za prenos datotek prek omrežja BitTorrent, ki skupaj (razen na Kitajskem) obvladujeta 75% tržnega deleža. To je zanimivo, saj sta si skoraj popolnoma različna. Vuze je namreč poznan kot požrešen in nekoliko napihnjen klient, ki ga mnogi zasebni sledilniki že prepovedujejo (predvsem zaradi pogostega goljufanja), µTorrent pa nadvse lahkoten klient, kateremu se popularnost le še dviga. Zaupanje v kakovost je izkazalo tudi samo podjetje BitTorrent, ki je µTorrent kupilo in ga naredilo za uradni klient.

Najverjtneje predivdevate, da izbira klienta ne vpliva na hitrosti prenosov vaših datotek. Če je temu tako, se motite, saj je razlika med najpopularnejšima klientoma tudi...

47 komentarjev

BitTorrent pohrustal μTorrent

Slo-Tech - Odjemalec lahko kategorije za BitTorrent protokol, μTorrent, je po novem v rokah podjetja BitTorrent. Nakup gotovo ne preseneča, saj je bil omenjeni odjemalec med uporabniki zelo priljubljen zaradi svoje enostavnosti, predvsem pa zaradi nepožrešnosti sistemskih sredstev, tako procesorjevih ciklov, kot delovnega pomnilnika, skratka čisto nasprotje uradnega odjemalca.

Te dni pa se je na forumu pojavilo obvestilo, ki sta ga spisala Bram Cohen, avtor BitTorrent protokola in Ludvig Strigeus, avtor priljubljenega odjemalca. Oznanila sta, da bodo s to potezo združili prednosti μTorrenta (hitrost, nezahtevnost) in BitTorrentovo znanje na področju protokolov. Sklepamo torej lahko, da bomo (nekoč) dobili še izvrstnejšega odjemalca. Zaenkrat kanijo kodo uporabiti v zaprtih sistemih, kot so TV-ji, prenosni telefoni…

V tem trenutku pretresov ne pričakujte. μTorrent se bo še naprej razvijal, spletne strani (še) ne bodo ugasnili.

Kaj pa na dolgi rok?

91 komentarjev

Program eDonkey dokončno umrl

Wired News - Nekaj dni po tem, ko sta sodno poravnavo sprejela Napster in RIAA se je za 30 milijonov dolarjev pogodilo tudi podjetje MetaMachine, ki je zakrivilo eDonkey, eDonkey 2000 in omrežje Overnet. Uradna stran je tako postala nedosegljiva, MetaMachine pa bi po navedbah NY Times tudi poskušal ustaviti delovanje omrežja, kar so gotovo izkusili dosedanji uporabniki. Da pa se ljubitelji dišečih cvetlic ne boste preveč ustrašili na prvi pogled šokantne novice, naj vas pomirimo -- osličkov bližnji sorodnik eMule naj bi še naprej deloval nemoteno.

Na novico nas je opozoril CaqKa.

28 komentarjev

TCG širi svoje lovke na nova področja: mobilne telefone

Hartware.net - Medtem ko se člani foruma še smejite novici "Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije, se TCG - Trusted Computing Group nezadržno širi na nova področja in naprave. Trenutno so se spravili na mobilne telefone, kjer naj bi DRM poskrbel za nadzor pretoka informacij. Točne specifikacije bodo obelodanjene v sredini leta 2006.

Rastoča moč TCG-ja in njegove namere niso zgolj slučajne. "Stari" računalniški proizvodnji gre namreč nekoliko slabše. Del IBM-a, ki se ukvarja s proizvodnjo PC-jev, je kupil Lenovo, HP in Sony bosta odpuščala. Pametni lastniki so očitno ugotovili, kje je največji dobiček in rast delnic: v komunikacijah in multimediji. Uporabili bodo vsa sredstva, da ta trg zadržijo in zaščitijo zase.

"Big brother is watching.", je zapisal Orwel v '1984'. Z zamudo dobre polovice stoletja se zna njegova zgodba uresničiti, z majhno menjavo okusa: glavna začimba ne bo politika, temveč interes kapitala. Vprašanje pri tem je, ali nas bo zakonodaja rešila pred namerami...

47 komentarjev

eDonkey kralj P2P omrežij

News.com - Tako kot lansko leto so tudi letos za večino internetnega prometa (nekje od 50 do 70 odstotkov) odgovorni programi za izmenjavo datotek. Spremenil pa se je glavni krivec - lani je nesporno dominiral BitTorrent, ki se je od večine razlikoval predvsem po bolj optimiziranem sistemu za izmenjavo velikih datotek in posledični visoki hitrosti. Njegovo popularnost so opazili tudi Hollywoodski mogotci, ki so se zbali za svoj dobiček in se pognali v boj proti različnim stranem, ki so ponujale torrent datoteke za izmenjavo nelegalnih vsebin. Rezultat je znan - ogromno tovrstnih strani je izginilo z medmrežja, med drugimi tudi naša Suprnova.

Očitno so navedene akcije vlile strah v kosti tudi običajnim uporabnikom, saj letos BitTorrent ni več tako popularen. Prestol je ponovno zasedel stari dobri eDonkey, ki morda ne omogoča tako visokih hitrosti, v zameno za to pa ponuja učinkovito iskanje datotek po omrežju. O novem kralju P2P so poročali na News.com, povedali pa so tudi, da se je...

55 komentarjev

Microsoft razvija P2P aplikacijo

PC World - Kot pišejo na PC World, strokovnjaki v Microsoftovih laboratorijih v Cambridgu razvijajo novo tehnologijo za deljenje datotek, ki bo omogočala lažjo internetno distribucijo npr. filmov, televizijskih programov in večjih programskih aplikacij končnim uporabnikom.

Pod kodnim imenom Avalanche se skriva podoben P2P sistem, kot ga najdemo pri BitTorrentu - velika datoteke so razdeljene v manjše dele, kar zelo olajša distribucijo. Končni uporabnik tako dobiva dele od ostalih uporabnikov in s tem bolje izkoristi zmogljivosti svoje povezave, obenem pa tudi ne obremenjuje strežnikov podjetij oz. organizacij, ki so dale original v javnost. Glavna pomanjkljivost vseh trenutnih sistemov pa je, da morajo končni uporabniki včasih čakati izredno dolgo časa preden dobijo še zadnji del originala. Zaradi različnih vzrokov se namreč zgodi, da se poslednji del nahaja le pri nekaj uporabnikih, ki nato predstavljajo ozko grlo celotnega prenosa.

Po besedah Microsofta bodo ta problem rešili s...

22 komentarjev

iTunes popularnejši od P2P

več strani - Rezultati raziskave, ki jo je izvedlo podjetje The NPD Group, kažejo, da je Applov iTunes popularnejši od večine P2P-sistemov. V letošnjem marcu je približno 1,7 milijona ameriških gospodinjstev preneslo prek sistema iTunes vsaj eno pesem, s čimer se uvršča na drugo mesto. Na prvem mestu je sicer še vedno program WinMX, ki ga je uporabilo 2,1 milijona gospodinjstev. Kazaa in iMesh zaostajata za iTunes, ostali plačljivi servisi, kot sta naprimer Napster in RealPlayer, sledijo nedaleč zadaj. Skupno je marca štiri odstotke vseh ameriških gospodinjstev z dostopom do interneta uporabilo plačljivi sistem za prenos glasbe. PCWorld in News.com.

108 komentarjev