»

Kmalu pošiljanje SMS-ov na 911 v ZDA

Odzivni center v New Yorku

vir: Wired News
Wired News - Pravzaprav traja že kar dolgo, a čeprav so kratka telefonska sporočila (SMS) naokoli že več kot deset let, jih na najpomembnejšo številko ne moremo pošiljati. Zato ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) razmišlja o možnosti pošiljanja sporočil na številko 911, ki je ameriški ekvivalent evropske 112. Zadnja večja predelava sistema 911 se je zgodila leta 2001, ko so omogočili določanje...

10 komentarjev

Chicago postavlja mrežo nadzornih kamer

Slo-Tech - Kot pišejo v Wall Street Journalu, so v Chicagu v preteklih letih v mestu postavili več tisoč nadzornih kamer, sedaj pa jih s pomočjo IBM-a povezujejo v enotno omrežje.

Natančno število povezanih kamer ni znano (ACLU je podatek o tem na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja že zahtevala od mestnih oblasti), znano pa je, da omrežje povezuje 1500 policijskih video kamer, postavljenih na "problematičnih" mestih v mestu.

V omrežje pa se lahko povezujejo tudi video kamere iz zasebnega sektorja - kamere iz avtobusov, šol, podzemne železnice, trgovin, itd. Mestne oblasti ponujajo možnost povezovanja tudi za kamere, ki si jih posamezniki namestijo v stanovanje. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v omrežje z imenom Operation Virtual Shield tako povezanih že 15.000 videonadzornih sistemov.

"Zaradi vaš varnosti vas prosimo, da v sistem čim prej povežete videokamero iz vaše spalnice..."

17 komentarjev

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz...

138 komentarjev

New York v boj proti terorizmu s 1000 kamerami

Slo-Tech - Kot poroča New York Times, je Lockheed Martin Corp. z mestom New York, oziroma njegovo upravo za mestni transport, sklenil 212 milijonov dolarjev težko pogodbo. Predmet te pogodbe je namestitev in oprema sistema podzemne železnice z 1000 video kamerami in 3000 senzorji, občutljivih na gibanje. Prav tako bo po novem možno klicati (predvsem na 911) iz 227 postaj podzemne železnice.

Za razliko od Londona, ki je pokrit z veliko več kamerami in Houstona ter Bostona, kjer so eksperimentirali z napredno programsko opremo, bodo v NY poizkusili združiti več tehnologij in tako doseči varnostno ugodno situacijo. Kamere bodo nameščene v nekaj tednih in mesecih.

V pripravi pa je že nova pogodba, ki se osredotoča na prepoznavo bioloških, kemijskih in radioloških snovi v prometnem omrežju.

Bo NY...

17 komentarjev

Išče se nov registrar domen .net

več strani -

Konec letošnjega junija se izteče pogodba, ki jo je imel VeriSign z ICANN-om, v skladu s katero je VeriSign skrbel za registracijo in upravljanje .net vrhovnih domen. Pogača na mizi je vsekakor velika, saj je trenutno na spletu 5,1 milijona .net domen. Do četrtka, ko se je iztekel rok za oddajo ponudb, se je na razpis prijavilo pet podjetij: Versign, Afilias, Santan, Denic in CORE++. Analitiki so mnenja, da imata resne možnosti za zmago v bitki le VeriSign in Denic.

VeriSign se na vse pretege trudi obdržati trenutno skrbništvo, saj od vsake registracije .net domene dobijo šest dolarjev (ne glede na to, kdo jo dejansko proda) in bi izguba lastništva pomenila velik denarni primanjkljaj. Denic stavi prav na teh šest dolarjev in obljublja, da bo to ceno znižal, saj so dejanski stroški mnogo nižji. The Register v svojem članku upa, da bo zmagal Denic, saj bi to pomenilo konec VeriSignovega monopola, ki bi tako po letu 1999, ko je izgubil .org domene, ostal le še pri .com. Z novimi...

20 komentarjev

Pisarna vaših sanj

Slashdot - Joel Spolsky, direktor podjetja Fog Creek Software, je bil nekaj časa nazaj predstavljen pred dejstvo, da mora preseliti prostore iz stare babičine hiše v bolj primerno četrt mesta New York.

Ker je želel, da se njegovi programerji čim boljše počutijo na delovnem mestu, se je o opremi pisarne pogovoril z arhitektom Royem Leonom. Končni izdelek je malo nenavadna, vendar izredno navdušujoča pisarna.

9 komentarjev

Označevanje nadzornih kamer v centru Ljubljane

Kiberpipa - Vas zanima, kje in kdaj vas vse posnamejo vidne in nevidne kamere? No, mogoče bo vsaj za center Ljubljane to kmalu jasno. okviru festivala Break 2.2 bo od 18. 6. do 22. 6. med 17.00 in 20.00 v Kiberpipi na Kersnikovi 6 potekala delavnica iSEE, na kateri bodo udeleženci označevali nadzorne kamere v centru Ljubljane. Delavnica bo potekala pod vodstvom članov Institute for Applied Autonomy.

iSee je spletna aplikacija, ki označuje lokacije videonadzornih sistemov televizije zaprtega kroga (CCTV) v urbanih okoljih. Z iSee uporabnik lahko najde poti, ki se tem kameram izognejo - "poti najmanjšega nadzora", kar mu omogoča, da hodi po svojem mestu brez strahu, da bi ga zakonsko neurejeni varnostni monitorji ujeli na trak.

Več o delavnici lahko izveste tukaj, nanjo pa se lahko prijavite na tem naslovu, kako pa zadeva deluje v New Yorku, lahko preizkusite tukaj. Veliko zabave.

42 komentarjev

Microsoft: bodi priden in daj kodo!

The Register - Da velikan blazno povezanost spletnega brskalnika s samimi okni jako izkorišča, mi verjetno ni treba pisat. So pa tožniki v zadevi proti MSju -- teh je sicer nemalo, a se osredotočam na ono, nam najbolj znano -- zahtevali, po mojem mnenju, nekaj rahlo absurdnega: naj jim preda izvorno kodo, da jo bodo neodvisni strokovnjaki 'pregledali' ter se na podlagi tega odločili, ali je Internet Explorer res neločljivo povezan s samim operacijskim sistemom. Jojmene!

4 komentarji

Ali se japonska verska sekta usmerja med programerje?

Slo-Tech - Aleš Rosina nam je poslal zanimivo novičko. Hvala, Aleš!

Zloglasna japonska verska sekta AUM, ki je kriva za serijo napadov s smrtonosnim plinom sarinom, se je začela ukvarjati z razvojem aplikacij. Člani sekte se že nekaj časa nahajajo v Rusiji, kjer v tajnosti razvijajo ilegalne programske aplikacije in vdirajo v različne informacijske sisteme. V začetku tega meseca je japonska policija prijela člana sekte, ki je od neke poslovne banke ukradel večje število precej zaupnih in kočljivih podatkov. Pri tem si je pomagal s svojimi "cyber terorističnimi" sposobnostmi. Sekta AUM se ukvarja tudi z legalnim poslovanjem preko tokijskega podjetja, ki ustvarjen prihodek namenja financiranju sekte. Obveščevalne službe imajo sekto pod drobnogledom že dalj časa, saj menijo, da je zmožna storiti različna kriminalna in teroristična dejanja, še posebej tista, ki jih je moč izvesti z uporabo interneta. AUM se je v zgodovino zapisal pred šestimi leti, ko je v tokijski podzemni železnici v seriji...

3 komentarji