»

Zotac pripravil mini-ITX H55 ploščo

vir: Hexus
Hexus - Po predstavitvi DFI-jeve mini-ITX matične plošče z veznim čipovjem P55 smo dobili še podobno ploščo, primerno za nove Intelove dvojedrne procesorje. Zotacova nova plošča uporablja vezno čipovje H55, ki se zna povezati z v procesor vgrajenim grafičnim jedrom in posledično prikazati sliko prek na ploščo vgrajenih slikovnih priključkov (v tem primeru DVI in HDMI). Čeprav sta si z DFI-jevo ploščo nadvse podobni, Zotacova različica prinaša kar 6 SATA priključkov (namesto zgolj treh, kot na DFI) ter WiFi mrežno kartico, ki podpira standard 802.11n. Ostale podrobnosti si plošči bolj ali manj delita, npr. 4-fazno napajanje in eno PCIe x16 reža, primerno za zmogljivejšo grafično kartico. Da...

11 komentarjev

V San Franciscu so črne luknje za WiFi

Kletka ni ovira le za elektriko, temveč tudi elektromagnetno valovanje

vir: HotHardware
HotHardware - Mnogi lastniki starejših domovanj v San Franciscu se soočajo s težavami, ko svoj prenosnik oz. pametni mobilnik želijo povezati v domače brezžično omrežje, kadar so z napravo v drugi sobi, kot je dostopna točka. Razlog za to se skriva v gradbeni tehniki izpred 50. let prejšnjega stoletja, ko danes popularne mavčne plošče še niso obstajale. Američani namesto opečnatih zidov hišo zgradijo iz lesenih desk, nanje pa so včasih pripeli kovinsko žico, da bi lažje nanesli mavec, ki so ga uporabljali za izdelavo sten oz. osnove za tapete. Prav ta žica zdaj ovira...

27 komentarjev

Google News v RSS in Atom

Slashdot - Pa smo končno dočakali, da so tudi Googlove novice (pravzaprav niso čisto Googlove, ampak last različnih medijskih hiš, Google jih le poindeksira) laže sledljive in preglednejše. Google je v svojem blogu že včeraj objavil, da bo sedaj naprej mogoče slediti novicam sistema Google News z uporabo RSS 2.0 ali Atom 0.3. Več informacij o uporabi si lahko ogledate na Googlovih straneh.

4 komentarji

Rekordni doseg WiFi

Schneier.com - Kot vemo, prihajajo vse naprave za brezžično komunikacijo z deklariranim dosegom. Ne vemo pa, da deklarirani doseg ni vedno pravilen.

Tako Bruce Schneier omenja, da so na DefConu prejšnji vikend dokazali, da lahko z eno neojačano 802.11 napravo dosežejo kar zavidljiv doseg. Uspeli so namreč vzpostaviti omrežno povezavo na razdalji kar 124.9 milj, oz. 201 kilometrov.
Seveda oprema ni obsegala samo para prenosnih računalnikov z WiFi mrežnimi karticami. Po besedah ekipe so uporabili "zbirko doma narejenih anten, nerabljene 3.6 meterske satelitske antene, doma narejene podpore, vrvi in podporne strukture".

Torej ne verjamite vsemu kar piše v navodilih.

24 komentarjev

POT: Brezžična omrežja

Slo-Tech - V torek, 26. aprila, na predvečer dneva upora, bo na Pipinem Odprtem Terminu ob 19.00 predstavljena ena bolj odmevajočih družbenobuditeljskih tehnologij zadnjih let - brezžična omrežja wi-fi. Predaval bo Rok Papež:

Dandanes mrežni kabli niso več v modi. K prenosniku obvezno sodi brezžični vmesnik, ki se skozi množico standardov povezuje na dostopne točke. K zahtevnosti povezave še dodatno pripomorejo različni varnostni standardi, ki jih redno zamenjujejo varnejše različice. Predavanje bo odgovorilo na pogosta vprašanja začetnikov glede izbire brezžične mrežne kartice, na podporo katerih protokolov morajo pazit in kako vse skupaj usposobiti pod prostim operacijskim sistemom Linux. Vabljeni!

11 komentarjev

Apple nadgradil iBooke

Mac Central - Apple je danes predstavil novo serijo svojih prenosnikov iBook. Vsem modelom je vgradil AirPort Extreme (prej možen le kot nadgradnja, razen pri najmočnejšem modelu), kartico za brezžično komunikacijo s svetom. Procesorje so nadgradili, tako da zdaj v najmočnejšem tiktaka 1,33GHz G4 procesor, v šibkejšem pa 1,2Ghz. Spustili so tudi cene, tako da zdaj dobite iBook že za 999 ameriških zelencev (plus davek seveda). V močnejšem modelu zdaj najdete tudi DVD pekač, za šibkejša dva pa je možen le če ga posebej doplačate.

več o novih iBookih

Omenim naj tudi, da je Apple poleg iBookov predstavil še nov, cenejši model Powermaca G5. V novem modelu boste našli namesto dveh le en procesor, ki deluje pri 1.8GHz (64bit). FSB-ja ima novi model "le" 600MHz, ostale lastnosti pa so enake kot pri njegovem močnejšem, dvoprocesorskem bratcu.

6 komentarjev

Vzpostavljena Bluetooth-povezava na razdalji 1 km

Operacija uspela!

Slashdot - Ob odkritju Bluesnarfinga, tehnike, ki omogoča, da iz telefona ali druge naprave, ki ima vključen Bluetooth, neopazno kopiramo podatke ali se preko nje na stroške lastnika priključimo na internet, so se nekateri tolažili, da ima Bluetooth doseg samo nekaj metrov in da torej Bluesnarfing ne predstavlja večje nevarnosti.

Žal so se motili.

Na WiFi-Toys.com so namreč objavili članek, kjer opisujejo, kako so se z modificiranim vmesnikom Bluetooth priključili na 1 km oddaljen mobilni telefon in uspešno prenesli nekaj slik. V preskusu so uporabili 19 dBi usmerjeno anteno, Linksys USB Class 1 adapter, prenosni računalnik ter nemodificiran mobilni telefon Sony Ericsson T610.
Dobra stran novice je, da bo glede na...

10 komentarjev

Computex se je pričel

X-Bit Labs - Po tem, ko so zaradi SARS-a letošnji Computex, tradiconalni računalniški sejem, ki vsako leto v Taipei privabi množice ljudi, prestavili, se je ta s petmesečno zamudo le pričel. Na letošnjem Computexu bodo kot vsakokrat predstavili mnoge nove izdelke, ki jih v naši Kokoški sicer še nekaj časa ne bomo videli, največ pozornosti pa gre tokrat Athlonom 64, Prescottom in prenosnikom s Centrino procesorji. Omeniti velja še nove matične plošče, opremo za brezžične komunikacije in novo programsko opremo. Več o tem.

1 komentar