»

6800 GS na AGP vodilu jutri na policah trgovin

ComputerBase - Na iskalcu cen Idealo.de se je pojavila kartica Geforce 6800 GS, seveda z AGP vmesnikom, saj so PCIe izvedenke te kartice že nekaj časa na voljo tudi v naših trgovinah.

Iz specifikacij v trgovinah je razvidno, da bo kartica opremljena z dvema DVI izhodoma, nosila pa bo 256 MB RAM-a. V tujini jo bodo na začetku ponujali za približno 245 Evrov.

Še povezava do izvorne novice: klik!

21 komentarjev

Cenejši Hi-End Teac Esoteric DVD predvajalnik

engadget - Če se vam zdi preveč odšteti 13.000 dolarjev za DVD predvajalnik Teac Esoteric UX1, se vam nasmiha sreča. Podjetje je namreč na tržišče poslalo za polovico in še malo cenejšega brata UX3.

Naprava predvaja formate DVD-Video, DVD-Audio, DVD-R/-RW, Video CD, SACD in CD. Pri ceni $6.000 se verjetno ne gre pritoževati, da ne podpira kodekov, kot sta na primer DivX in MP3. To ni mišljeno sarkastično, saj je naprava namenjena predvsem ljubiteljem zvoka ( audiofilom), ki ne morejo poslušati manjvrednih formatov. Več o njem na (prevedeni) domači strani podjetja.

Za digitialne gurmane must have, za audiofile pa le digitalni kockalizator zvoka. Tisti pravi tako ali tako še naprej prisegajo na klasične gramofone in LP-jke. Da njihova populacija narašča, kaže tudi porast prodaje vinilnih albumov, ki je lansko leto za 38.000.000 kosov presegla...

12 komentarjev

Crossfire dela tudi na neCrossfire kartici

Hkepc - Na HKEPC so uspeli z manjšo modifikacijo omogočiti Crossfire na dveh grafičnih karticah, ki ne podpirata te tehnologije. Opravili so testiranja X800 XT, X800 PRO, X700 in X300, seveda vsakič po dve. Za nas, potrošnike, je to zelo dobra novica, ker bomo lahko dobro izkoristili obstoječe kartice, brez da bi kupovali ATijeve Crossfire Edition izdelke. Več tukaj.


A ste za X300 Crossfire?

7 komentarjev

Geforce 6800 XT ali nVidia vrača udarec

ComputerBase - Nazadnje so tudi pri ATi-ju dojeli, da serija X700 ni kos v vseh pogledih odličnemu Geforcu 6600 GT. Za neusmiljen boj so tako izgotovili Radeona X800 GT, ki naj bi z ugodno ceno in primerno zmogljivostjo konkuriral Geforcu 6600 GT.

Očitno ta zgodba še ni končana. Danes so na Computerbase objavili novico, da nVidia pripravlja odgovor na X800 GT. Nasprotnik naj bi bil okleščena verzija znanega Geforca 6800, z zelo pomenljivim imenom Geforce 6800 XT (ATi je vzel oznako GT – prej in še vedno predvsem oznaka nVidie, nVidia pa XT – prej in še vedno predvsem oznaka ATi-ja ;)). GPU na kartici naj bi imel osem cevovodov, jedro pa naj bi tiktakalo pri malo višji frekvenci, kot tiktaka pri modelu 6800LE. Prav tako naj bi bil takt pomnilnika višji kot 350 MHz. Kartica bo na voljo tudi za imetnike starejših plošč z vmesnikom AGP (HSI mostiček). Cena naj bi bila za pet dolarjev nižja, kot bi odšteli za Radeona.

Vsemu navkljub, R5x0 in njegovi derivati bodo vendarle prišli. Takrat se bodo...

36 komentarjev

Vpliv 3D zvoka na izrisovanje slik (FPS)

Slo-Tech - Splošno znano je, da lahko zvok v igri odžre dokaj visoko število sličic pri izrisu na zaslon ( FPS) v igrah. Vendar koliko natančno? Je nakup samostojne zvočne kartice v času močnih in dvojedrnih procesorjev še smiseln, ali je bolje denar ta vložiti v procesor, oziroma v grafično kartico?

Odgovore na zastavljena vprašanja so poizkušali poiskati na 3DCenter. Ob bok so postavili danes najbolj uporabljeni AC'97 kodek, Realtek ALC658 in vsem znano zvočno kartico Audigy2, podjetja Creative.

Metodologija testa je bila domiselno sestavljena, saj so poizkušali izvedeti tudi, koliko vpliva surova moč procesorja na sposobnost izrisovanja sličic. Tako so testirali (poleg izklopljenega zvoka kot reference) obe rešitvi pri enaki frekvenci procesorja (2 GHz), dodali pa so meritev zmogljivosti kodeka pri procesorju, ki je bil na 2.4 GHz.

V igri Far Cry, na najzahtevnejših nastavitvah – Sound 5.1 + EAX 2.0, se na zaslon izriše 69 FPS (ALC658), če pa zvok obdela Audigy, pa 78. Če frekvenco...

59 komentarjev

Prvi rezultati Radeona X800 GT

Radeon X800 GT

3dcenter - Končno prava konkurenca izredno uspešnemu Geforcu 6600 GT, bi lahko rekli. Na strani HKEPC so naredili prve teste te grafične kartice. HIS, ki je izdelal to kartico, je uporabil jedro R480 (kasneje bo uporabljeno jedro R430, ki je izdelano z 110 nm tehnologijo) pri taktu 470 MHz. Hitrost in vrsta pomnilnika bo odvisna od različice kartice. Variante z 128 MB pomnilnika bodo nosile DDR1 RAM, ki bo tiktakal pri 390 MHz, kartice opremljene s 256 RAM-a pa bodo imele GDDR3 RAM s frekvenco 490 MHz. Pomnilnik ima, za razliko od Geforca 6600 GT, 256 bitno vodilo. Glede na to, da uradni testov še ni, so moži odkloni od specifikacij frekvenc delovanja pomnilnika. Zaenkrat še ni znano, ali bo...

33 komentarjev

ATI X800GT

The inquirer - ATI pripravlja novo širšemu občinstvu namenjeno kartico. Govora je o X800GT, ki bo po dosedaj znanih specifikacijah osnovana na R430PRO čipu, na katerem se bo pri taktu 392 MHz preklapljalo 160 milijonov tranzistorjev izdelanih v 0,11-mikronski tehnologiji. Kartica bo imela omogočenih 8 cevovodov ter pricinjenih 128 ali 256 Mb DDR ali GDDR3 pomnilnika s 256-bitnim vodilom in taktom 700 Mhz. Z omogočeno Crossfire podporo ATI verjetno cilja na konkurenco izdelkom Nvidie iz linije 6600GT. Ni pa še povsem jasno, ali bodo kartice na voljo samo za PCIe vodilo, ali pa se bo ATI potrudil tudi s podporo za AGP vodilo s pomočjo Rialto čipa. Več podrobnosti tukaj.

12 komentarjev