»

Na svidenje, Pluton, pozdravljen Kuiperjev pas

NASA - Pa je mimo. New Horizons se je včeraj ob 13.49 točno po urniku Plutonu približala na 12.500 kilometrov, napravila nekaj posnetkov ter drugih meritev in odbrzela v medzvezdno črnino. Če se je Plutonu približala na tretjino razdalje do geostacionarnih satelitov na Zemlji, je sedaj že bistveno dlje. V 24 urah New Horizons prepotuje poldrugi milijon kilometrov, saj se od središča Osončja oddaljuje s hitrostjo 14 kilometrov na sekundo, od Plutona pa trenutno s 13,8 km/s. V živo lahko njen položaj spremljate na Nasini strani.

Čeprav je vrhunec misije končan, pa čaka tako NASO kakor sondo New...

81 komentarjev

Astronomska enota dobila novo definicijo

Osnovne enote in njihova soodvisnost

Nature - Astronomska enota, običajno okrajšana v a.u. ali AU, je bila prvotno definirana kot dolžina velike polosi v elipsi, po kateri Zemlja potuje okoli Sonca. To je nazorna, a ne preveč uporabna definicija, zato so leta 1976 postavili novo. Če naj merimo razdaljo v astronomskih enotah, maso v masi Zemlje in čas v Zemeljskih letih, ima Gaussova gravitacijska konstanta vrednost 0,01720209895. V mednarodnem sistemu enot SI je ekvivalentno definirana tudi kot radij nemotene Newtonske krožnice telesa, ki kroži okoli Sonca z radialno hitrostjo 0,01720209895 s-1. Žal je ta konstanta zaradi...

3 komentarji

Danes ponoči in jutri zjutraj prehod Venere

Slo-Tech - Danes ponoči bodo na nekaterih delih Zemlje lahko opazovali navidezni prehod Venere prek Sončeve ploskvice. Fenomen, ki se je nazadnje zgodil pred osmimi leti, nastopi, ko so Sonce, Venera in Zemlja v tem vrstnem redu poravnani na isti premici. Pri nas ga bomo lahko en del videli jutri zjutraj po sončnem vzhodu, prvi del danes ponoči pa žal ne bo viden.

Prehod se bo začel ponoči ob 0.09 po slovenskem času in bo trajal do 6.49 zjutraj (točen čas lahko variira za največ sedem minut zaradi paralakse). Sonce pri nas vzide že ob 5.12, tako da bomo lahko videli drugi del prehoda. Vremenska napoved...

29 komentarjev

Zelena luč za gradnjo največjega teleskopa doslej

Umetnikova uprizoritev novega teleskopa

vir: Space
Space - Lokalne oblasti na Havajih so v petek, 25. februarja, izdale Univerzi na Havajih dovoljenje za gradnjo doslej največjega in namodernejšega teleskopa. Teleskop je skupni projekt ZDA, Kitajske, Indije, Japonske in Kanade. Brez zapletov sicer ni šlo, saj nekateri domačini smatrajo vulkan Mauna Kea, kjer naj bi bil teleskop postavljen, za sveto zemljo. Vseeno se je na koncu vse skupaj ugodno končalo. Teleskop se bo tako pridružil 13 drugim teleskopom, ki že stojijo na tej lokaciji. Za alternativno lokacijo je bil izbran vrh Cerro Armazones v Čilu, vendar je v letu 2009 prevladala odločitev za Mauna Keo. Gradnja se bo tako lahko začela naslednje leto, teleskop pa bi naj začel delovati leta 2020. Nova naprava bo namenjena opazovanju neba v različnih spektrih, in...

38 komentarjev

Predavanje s področja računalniškega vida

Primer učne hierarhije

vir: Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani - V torek 30.11.2010 ob 16h bo v Multimedijski dvorani Fakultete za elektrotehniko na Tržaški 25 v Ljubljani, predstavitev tehnologije za vizualno razpoznavo objektov v realnem času, razvita pod vodstvom profesorja Aleša Leonardisa. Metoda omogoča vrsto aplikacij: razpoznavo ter detekcijo raznovrstnih objektov v slikah ali prizorih, analizo urbanih scen kot so slike pridobljene iz npr. Google maps, iskanje vzorcev po slikovnih in video zbirkah, itd. Poleg tega so razviti hierarhični postopki splošni in bi jih bilo mogoče prilagoditi za uporabo tudi na drugih senzorskih modalnostih, kot sta na primer zvok in govor. Predstavjen bo tudi proces komercializacije raziskav ter možnosti, ki jih...

13 komentarjev

Odkrit planet z retrogradno orbito

vir: BBC
BBC - Astronomi poročajo, da so odkrili sploh prvi planet, ki okrog svoje zvezde kroži v nasprotni smeri, kakor se vrti zvezda sama. Planeti običajno nastanejo iz istega oblaka plina, ki se vrtinči, kot zvezda, zato je skoraj samoumevno, da krožijo v isti smeri, kot se vrti zvezda.

Soavtor članka v Astrophysical Journal Coel Hellier s Keele University v Staffordshiru pravi, da se je moral za takšno spremembo smeri orbitiranja zgoditi nek zelo močan dogodek - bodisi je šlo za zelo bližnje srečanje z nekim drugim masivnim nebesnim telesom bodisi za počasno drsenje orbite zaradi prisotnosti drugega planeta. Slednja možnost je manj verjetna, ker kakšnega soseda še niso opazili. Novoodkriti eksoplanet, ki je velik za dva Jupitra, a tehta le za polovico enega, se imenuje WASP-17b. Vsi doslej znani imajo progradno orbito. Klik!

7 komentarjev

Tretji plutoid: Makemake

Umetnikova upodobitev plutoida Makemake

Slo-Tech - Marca 2005 je kalifornijska skupina astronomov odkrila tretji največji pritlikavi planet v našem osončju. Objekt, ki so ga sprva poimenovali 2005 FY9, kroži okoli Sonca po orbiti, ki leži onstran Neptuna oziroma natančneje, v Kuiperjevem pasu. Objektu, ki se nahaja nekoliko dlje od Plutona in ima od njega približno za četrtino manjši premer, so astronomi nazadnje nadeli ime Makemake (izg. makejmakej), in sicer po stvarniku človeštva v mitologiji avtohtonega ljudstva, živečega na otoku Rapa Nui ( Velikonočni otok). 11. junija 2008 ga je IAU uvrstila na seznam kandidatov za klasifikacijo v novo kategorijo plutoidov, 11. julija 2008 pa se je tudi uradno znašel v istem predalčku kot Pluton in Eris.


Makemake potuje po...

5 komentarjev

Hawking izkusil breztežnost

Washingtonpost - The Washington Post piše o nedavni izkušnji enega najbolj znanih astrofizikov na svetu, Stephena Hawkinga, ki je med drugim postal zelo slaven tudi zaradi svojih poljudnoznanstvenih literarnih del. Nepokretnega znanstvenika so predvčerajšnjim vkrcali na Boeing 727, s katerim je po standardnih astronavtskih metodah pikiral in se dvigal nazaj v višine, vmes pa občutil navidezno breztežnost. Stephen je kasneje izjavil, da je bil polet čudovit in da bi ga z veseljem ponavljal do onemoglosti, za konec pa je dodal: "Vesolje, prihajam!" Izvorna novica.

31 komentarjev

V osončju sedaj le 8 planetov

Slo-Tech - Na srečanju Mednarodne astronomske unije v Pragi, je po dolgi in burni razpravi padla odločitev: Pluton ni planet.

Skozi razpravo je bila namreč dosežena definicija, kaj planet sploh je.

Tako je planet nebesno telo, ki:

1. mora krožiti okoli zvezde, vendar samo ne sme biti zvezda;
2. imeti mora lastno gravitacijo;
3. samo nebesno telo mora imeti (vsaj približno obliko) krogle;
4. orbito, ki se ne seka z orbitami ostalih planetov

Pluton ima tako premajhno maso in njegova orbita seka orbito planeta Neptun. Pluton je tako postal osnova za kategorijo pritlikavih planetov, med katere sedaj spadajo še Xena, Charon in Ceres.

Nebesna telesa, ki krožijo okoli Sonca in jih ni moč uvrstiti ne v kategorijo planetov ali pritlikavih planetov, so uvrščena v kategorijo majhnih teles sončnega sistema.

Očitno bo treba popraviti kar precej zapisov.

58 komentarjev

Medicinski roboti

Washingtonpost - Raziskovalcem na univerzi Nebraska je uspelo razviti posebne mini robotke, ki so namenjeni kirurškim posegom v telesu ali pa opremljeni z lučjo in kamero pošiljajo posnetke kirurgom neposredno iz bolnikove notranjosti.

Robotki so veliki približno 7,5 cm in imajo lahko pritrjena kirurška orodja, s katermimi je preko daljinskega upravljanja možno izvajati operacije v telesu. Tako bi lahko opravljali operacije na daljavo na primer na bojiščih, saj je za vstavitev robotka v telo potreben le majhen rez. Prvi preizkusi na živalih so bili uspešni, zdaj sledijo še poskusi na ljudeh, en robot pa stane 200 dolarjev in je namenjen enkratni uporabi.

28 komentarjev

So astronomi odkrili deseti planet?

24 ur - Skupina astronomov, ki uporablja teleskop na Palamarju, imenovan Samuel Oschin, in osem-meterski teleskop na Mauna Kea, so odkrili do sedaj največji objekt v Kuiperjevem pasu, večji od Plutona.

Objekt, ki mu še niso dali imena, je od Sonca odaljen za 97 astronomskih enot (torej razdalj med Soncem in Zemljo). Premer objekta je okoli 3000 kilometrov, površje pa naj bi prekrivalo skalovje in led.

V branje.

44 komentarjev