»

Konec podpore za Windows 2000 in XP SP2

Po 10 letih se Windows 2000 poslavlja

Microsoft - Včeraj se je iztekla podpora za operacijska sistema Windows 2000 in Windows XP z drugim servisnim paketom popravkom. Uporabniki Windows XP morajo svoje sisteme nadgraditi na Service Pack 3, če želijo še naprej ostati na tekočem z najnovejšimi popravki, medtem ko bodo tisti z Windows 2000 morali koreniteje posodobiti sistem. Včasih je prenehanje podpore pomenilo, da Microsoft sploh ne bo nudil več nobene pomoči za izdelke, a so aprila politiko nekoliko omilili. Čeprav popravkov ne bodo več izdajali, bodo velike organizacije z Windows XP SP2 še vedno lahko dobile telefonsko pomoč in omejeno podporo. Prenehanje podpore ne pomeni, da doslej izdani popravki ne bodo več dostopni na spletu.

83 komentarjev

Analiza pobeglega Service packa za Visto

engadget - Že nekaj časa se je govorilo, da Microsoft dela na servisnem paketu za Windows Vista, a podrobnejših informacij ni in ni hotelo biti. No, zgodilo se je to, kar se ponavadi zgodi: zgodnja različica servisnega paketa je pobegnila iz njihovih razvijalskih logov ter prišla v roke fantom pri APC Magazineu.

Trenutne ugotovitve kažejo, da se v srcu operacijskega sistema ni prav dosti spemenilo. Build number se je povečal za 1, verzija jedra pa je ostala enaka, čeprav so se pojavile špekulacije, da bi naj s SP1 dobili kernel 6.1, ki bo domoval v strežniških različicah operacijskega sistema.
Tako razen kupa popravkov večjih novosti ni, še najopaznejši dodatek je možnost izdelave t.i. recovery DVDja v primeru, da uporabnik nima več na voljo Windows Vista DVDja.

Med popravki sta v paketu tudi najodmevnejša doslej, ki sta izšla prejšnji teden ( prvi, drugi) in popravita nekaj največjih napak. Pospešita namreč hitrost kopiranja datotek v Raziskovalcu, ter uredita nekaj problemov z...

27 komentarjev

Office 2003 je dobil SP2

Slo-Tech - Te dni, natančneje včeraj, je Microsoft izdal skupek popravkov za Office 2003, tokrat pod imenom Service Pack 2. Gre predvsem za veliko število popravkov na pordočju varnosti, stabilnosti in same zanesljivosti pri uporabi.

Sam paket je velik 50MB, če pa nimate dostopa do inštalacijskega CD, pa bo datoteka velika 100MB. V obeh primerih je dosegljiva na downloads.microsoft.com, kjer se nahaja tudi nekaj tehničnih podrobnosti o samem servisnem paketu.

Pri vsem je verjetno najbolj dobrodošla nova funkcija Outlooka, ki se imenuje Phishing Protection, že nekaj časa na voljo uporabnikom IE 7.0. Gre za zaščito lastnih informacij, ki bi jih lahko kot odgovor posredovali na kak email, poln zlobne kode.

Naj omenim še to, da bodo vsi, ki imajo inštaliran Microsoft Baseline Security Analizer v2.0, obveščeni o samem servisnem paketu za Office 2003, v kolikor je Automatic Updates nastavljen tako, da vas obvesti o novih popravkih.

15 komentarjev

Windows 2000 SP4 Update Rollup 1 je tu

Microsoft - Microsoft je 28. junija izdal novi paket popravkov za operacijski sistem Windows 2000 z nameščenim SP4, ki se imenuje Update Rollup 1.

Update Rollup 1 vsebuje vse varnostne popravke od izdaje SP4 do 28. aprila 2005, vsebuje pa tudi manjse stevilo pomembnih popravkov, ki niso povezani z varnostjo.

Microsoft meni, da bo Update Rollup 1 bolje zadovolil potrebe strank kot pa nov servisni paket, saj vsebuje povečini le varnostne popravke (medtem ko servisni paket vsebuje tudi popravke, ki zadevajo zelo majhno število strank), tako da je zmanjšana možnost nestabilnosti in tudi čas, potreben za testiranje pred namestitvijo.

Service Pack 4 je tako bil zadnji servisni paket za Windows 2000.

Več informacij ter dolpoteg (31 MB)

22 komentarjev

Microsoft meni, da bi bila polna podpora TCP/IP v Windows preveč nevarna

Slo-Tech - Microsoft je z izdajo popravka MS05-019 pokrpal "luknjo" in onemogočil "surove vtičnike" (raw sockets) v novejših Windows sistemih. S tem naj bi prispevali k varnosti omrežij, saj surovi vtičniki omogočajo obhod določenih mehanizmov operacijskega sistema in krojenje IP paketov po lastnih željah (tudi nepravilnih). S tem sicer kršijo standard, vendar bo zaradi tega le kakšen DOS napad manj. To se sicer še vedno da zaobiti, npr. z nalaganjem zlonamernega programa v samo jedro, vendar to ni tako trivialno.

Zanimivo je, da ima skoraj vsak operacijski sistem polno podporo TCP/IP standardu, saj je ta osnovni gradnik interneta. Še bolj zanimivo (ali pa morda žalostno) pa je to, da je Steve Gibson iz grc.com na to že pred leti opozarjal, pa ga Microsoft ni jemal resno.

37 komentarjev

Tudi podpori za Windows 2000 se počasi bliža konec

Slo-Tech - Po tem, ko je Microsoft ukinil t.i. mainstream podporo za Windows NT, jo sedaj načrtuje za operacijske sisteme Windows 2000. Predvidoma bi se naj iztekla v roku dveh mesecev, natančneje konec junija letos.

Od takrat naprej bo na voljo samo še plačljiva razširjena (extended) podpora, ki se bo iztekla 5 let kasneje, torej leta 2010.

V tem obdobju, torej do leta 2010, Microsoft načrtuje, da bo še naprej ponujal varnostne popravke za operacijski sistem Windows 2000, ampak predvsem tiste povezane z varnostjo. Ostali bodo namreč v nekaterih primerih na voljo le uporabnikom razširjene podpore.

V tem duhu je Microsoft pred kratkim začel tudi s kampanijo s sloganom Start Something, v kateru oglašujejo operacijski sistem Windows XP.

Novica, Product Lifecycle Dates, Windows 2000 Update Rollup Announcement.

90 komentarjev

Service Pack 2 za Windows XP bo zamudil

več strani -

Microsoft je včeraj obvestil medije, da drugega servisnega paketa popravkov za Windows XP, ki bi moral iziti v prvi polovici letošnjega leta, ne bo vsaj še tri mesece. Neuradne informacije so, da naj bi servisni paket za izšel konec julija in ne junija, kakor je Microsoft prvotno načtoval. Izdali so že eno nekončno verzijo (release candidate), pred izidom uradne verzije pa bodo vsaj še eno.

Novi servisni paket bo prinesel veliko varnostnih popravkov in nekaj dodatnih funkcij, med katerimi velja omeniti možnost blokiranja reklam med brskanjem po internetu (pop-up blocker) in privzetno izključen servis Windows Messenger, kar smo doslej najbolj pogrešali. Neowin in News.com poročata.

13 komentarjev

Izšel nov Service Pack za Windows 2000

Microsoft - Že pred nekaj dnevi se je na spletu pojavil četrti servisni paket popravkov za Windows 2000, a ker Microsoft ni postavil uradne strani in pripadajočih povezav, si mnogo ljudi ni upalo le-tega prenesti, misleč da po spletu kroži nekončna inačica. Sedaj je vse skupaj postalo uradno, tako lahko rečemo, da je Service Pack 4 za Windows 2000 uradno izšel. Vsebuje skoraj 700 različnih popravkov, za zdaj pa sta dostopni le angleška in nemška različica. Prenos in seznam vseh popravkov.

Na izid nas je opozoril Matri[X].

17 komentarjev

Windows 2000 SP4 beta

Techconnect - Takoj po izidu Service Packa 3 za Windows 2000 je Microsoft objavil, da bodo začeli intenzivno delati na novem servisnem paketu, danes pa je na internet pricurljala njegova beta različica. Gre za tako imenovano leaked verzijo, kar pomeni da ne gre za uradno beto, namenjeno javnemu testiranju, ter da lahko vsebuje še mnogo prikritih napak in hroščev. Paket popravkov je velik zajetnih 129 MB, naslov za dolvleko pa si zaradi naše antiwarez politike poiščite na spletu.[:)] Klik!

2 komentarja

Windows 2000 Service Pack 3

The inquirer - Sodeč po temu članku na The Inquirer, je izšel tretji servisni paket za Microsoftov operacijski sistem Windows 2000. Kup popravkov naj bi še povečal stabilnost tega OSa, največja opcija, ki jo ta SP ponuja ter o kateri smo že govorili, je pa možnost izklopa določenih v Okna vgrajenih programov. Paket je obsežen - zasede kar 120 MB. ADSLovci in kablaši, hitro na vunpoteg, da boste lahko sotrpinom na modemskih povezavah prinesli zadevo zapečeno na zgoščenki [:D]. Klik!

16 komentarjev