»

Trik za nadaljnje posodobitve za Windows XP

Beta News - Po 8. aprilu, ko je Microsoft uradno ukinil podporo zanj, Windows XP ne dobiva več varnostnih posodobitev. Izjeme so se zgodile, a jih ne bo več, razen če ste institucionalni uporabnik z globoko denarnico. Sedaj pa so na spletu izbrskali majhen trik, ki vsaj začasno omogoči ponovno pridobivanje posodobitev.

Vpis dodatne vrednosti v register pretenta Windows Update, da zazna operacijski sistem kot Windows POSReady 2009, ki bo podprt do 9. aprila 2019. Seveda ni nujno, da bo trik deloval tako dolgo, saj lahko Microsoft v kateremkoli trenutku uvede natančnejše preverjanje verzije operacijskega sistema, a trenutno je na ta način mogoče pridobiti nove posodobitve sistema. Podoben trik deluje tudi na 64-bitni verziji Windows XP.

...

112 komentarjev

Windows XP dopolnil 10 let

Slo-Tech - Microsoftov operacijski sistem Windows XP je danes dopolnil 10 let. Čeprav je bil dokončan in poslan proizvajalcem računalnikov (program RTM) že 24. avgusta, smemo za njegov rojstni dan šteti 25. oktober 2001, ko je prišel Windows XP tudi na prodajne police in s tem postal dostopen vsem kupcem (retail availability). V desetletju se je zgodilo marsikaj, a Windows XP je kljub dvema novima verzijama še vedno obdržal pomemben delež na osebnih računalnikih.

Windows XP je bil prva verzija operacijskega sistema Windows, ki je odpravila razlikovanje med linijama NT in 9x. To bi sicer sprva moral storiti že Windows 2000 (ki je v razvoju dolgo časa nosil oznako Windows NT 5), a je po njegovem izidu februarja 2000 Microsoft istega leta izdal še...

52 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev

Windows XP home - predčasno stara šara?

Ars Technica - Naslov novice je žal resničen. Uporabniki microsoftovih izdelkov za poslovne uporabnike (2003 server, XP Professional) bodo še 2 leti po izidu Windows Vista uživali tekočo podporo, nakar bodo prešli v fazo razširjene tehnične podpore, ki bo trajala vsaj še 5 let. Obe vrsti podpore vsebujeta vse posodobitve, varnostne popravke, servisne pakete, telefonsko podporo in možnost plačljive podpore. Po zaključku obeh obdobij bo Microsoft še 10 let nudil spletno podporo v obliki baze znanja, raznih FAQ-jev in podobno.

Drugače pa je z Windows XP Home, verziji za domače uporabnike. Ta izdaja bo namreč 1. 6. 2007 takoj prešla v fazo spletne podpore, kar med drugim pomeni tudi, da uporabnikom Windows XP ne bo več mogoče posodabljati njihovega sistema z varnostnimi popravki in ostalimi posodobitvami, ki so jih bili do takrat deležni.

Za uporabnike Home izdaje to pomeni, da bodo po izidu Viste, ki bo predvidoma oktobra, imeli le 2 meseca časa, da presedlajo na novejši sistem, preden podpora...

66 komentarjev

Microsoft in EU dogovorila ime

News.com - Kot poroča CNET News.com, sta se Microsoft in EU dogovorila o novem imenu, ki ga je EU zahtevala za različico operacijskega sistema Windows, ki ne bo imel vključenega predvajalnika Windows Media Player.

Ime, za katerega je Microsoft sprva hotel da bi bilo Windows XP Reduced Media Edition, so sedaj po dogovoru spremenili v Windows XP Home Edition N oz. Windows XP Professional Edition N. Poleg teh imen so bili v igri še imena Windows XP Not Incorporating Windows Media Player, Windows XP/N in Windows XP/B.

394 komentarjev

Microsoft začel prodajati Windows XP SE v Aziji

The Register - Pri Microsoftu so potrdili, da so začeli prodajati svojo okleščeno, a poceni, različico operacijskega sistema Windows XP, poimenovano Windows XP Starter Edition.

"Privilegij" do nakupa te različice imajo zaenkrat samo uporabniki v Indiji, Indoneziji, Maleziji, Rusiji in Tajski. Kenneth Ludin, Microsoftov šef za operacijske sisteme v Aziji je povedal agenciji Reuters, da se bo prodaja v Indoneziji in Maleziji začela do konca tega meseca, v Rusiji in Indiji nekje v začetku naslednjega, medtem ko jo je na Tajskem že moč kupiti.

Prednost te različice je dejstvo, da stane za polovico manj kot druge različice operacijskega sistema Windows XP, kar bi naj zmanjšalo stopnjo piratstva in omogočilo še večim ljudem dostop do računalnika.

Windows XP SE bo na voljo preveden in samo prednaložen, v prosti prodaji ga ne bo.

52 komentarjev

Sodobna elektronika 2003 - poročilo

Tole pa piiiiha

Slo-Tech - Najprej naj se opravičim za zamudo članka. Spisan je bil že v ponedeljek, a ga zaradi kroničnega pomanjkanja časa v zadnjem tednu nismo uspeli objaviti. No, sedaj je tu in seveda ste vsi vabljeni, da si ga preberete.

Kot pisec članka pa se vam opravičujem še za nekaj - letos sem na žalost popolnoma pozabil na test hostes, tako da se iz srca opravičujem. Nanje sem se spomnil šele doma (eno sem namreč po nesreči ujel v objektiv) in takrat je bilo že prepozno. Upam, da bo članek kljub manjku hostes in manjši zamudi še vedno zanimiv. Preberi me!

25 komentarjev

Windows XP se dobro prodaja

Slo-Tech - Spet ena novica od Kocija:

V dneh, ki so minili od 25. oktobra, uradne predstavitve Windows XP, je novi operacijski sistem dosegel visoko povpraševanje po vsem svetu, pravijo na Microsoftu. Trenutno nekateri prodajalci ne dohajajo povpraševanja po operacijskem sistemu, saj je prodaja presegla začetno prodajo operacijskih sistemov Windows 95 in Windows Millenium Edition ter dosega enake rezultate kot Windows 98. V prvih dveh tednih dostopnosti je bilo tako prodanih sedem milijonov primerkov novega operacijskega sistema.

"Nadvse zadovoljni smo nad navdušenim odzivom naših strank", je povedal Chris Jones, podpredsednik skupine Windows pri Microsoftu. "Windows XP bo po našem mnenju pozitivno vplival na prodajo in stanje računalniške industrije v prazničnem času." Podjetje McAdams Wright Ragen Inc. je ugotovilo, da je 62 odstotkov pomembnejših trgovcev sporočilo, da se Windows XP prodaja po predvidevanjih ali pa celo bolje. Microsoft je v prvih dveh tednih prodal sedem milijonov...

0 komentarjev

MS Windows XP Beta 2

ActiveWin - Microsoft je končno po manjši zamudi včeraj izdal Beta 2 verzijo svojega operacijskega sistema windows XP, build 2462a. Beta 2 verzija bo zadnja beta verzija Windows XP, in ima vse glavne načrtovane funkcije že vgrajene. Od sedaj naprej se bodo posvetili popravljanju hroščkov in podrobnostim.
Windows XP bo na voljo v dveh izdajah - Home (za domače uporabnike) in Professional (za poslovno uporabo). Windows XP Home nima nekaterih orodij, ki so vključeni v Windows XP Professional; vseeno pa tudi Windows XP Home prinaša dobrodošlo večjo stabilnost sistema, saj temeljita obe izdaji na Windows 2000 tehnologiji.
Več informacij o tem težko pričakovanem novem operacijskem sistemu si lahko preberete tudi na uradni strani Microsoft Windows XP, ki je bila pred kratkim tudi temeljito prenovljena, tako da vsebuje več informacij.

7 komentarjev

Bo IE 6 tudi v stand-alone verziji?

ZDNet - Pojavile so se govorice, da bo naslednja verzija Microsoftovega brkljalnika, Internet Explorer 6, stand-alone verzija. To pomeni, da ne bo dosegljiva samo kot del operacijskega sistema Windows, temveč tudi kot samostojen program, ki bo dostopen tudi drugim uporabnikom. Zaenkrat namreč lahko vidijo in preizkusijo beta verzijo IE 6 samo beta-uporabniki Microsofta, ki imajo naložen nov beta operacijski sistem Windows XP.
Vsaj zaenkrat pa IE 6 ne morete uporabljati na nekaterih operacijskih sistemih, ki so sedaj na trgu. Na Windows 95 ga sploh ne morete uporabljati, lahko pa ga uporabljate na Windows 98, Windows NT (s service pack-om 6a ali več) in pa Windows XP beta.
Končne verzije IE 6 in Windows XP pa lahko pričakujemo nekje pred koncem tega leta.

1 komentar