»

Najboljših 5 iger v zgodovini

Slo-Tech - Ocene iger so precej subjektivna stvar, predvsem zato, ker so deloma odvisne tudi od trenutno razpoložljive računalniške tehnologije in jih zato ni možno enostavno primerjati, če so različno stare. Fantje na Trusted Reviews se tega zavedajo in ne mislijo, da so vsevedni, a so kljub temu izdelali seznam iz naslova novice. Gre za obsežen članek, v katerega so vključene najrazličnejše igričarske platforme, izbor petih najboljših iger je naredilo pet različnih opisovalcev, svoje odločitve pa so tudi obsežno argumentirali. Posebej tisti, ki ste mlajši (tako kot jaz) in ste zamudili veliko legendarnih iger, obvezno preberite prispevek.

67 komentarjev

GeForce 7800 GS AGP

Hartware.net - V gonilnikih za grafične kartice podjetja nVidia se je na seznamu podprtih kartic, v neuradni verziji 83.40, pojavila tudi različica 7800 GS na vodilu AGP:

NVIDIA_BR02.DEV_00F5.1 = "NVIDIA GeForce 7800 GS"
Da gre za AGP različico, naj bi vedeli po oznaki BR02, ki označuje vezje za pretvorbo signalov PCIe v AGP (bridge).

Kartica naj bi bila na voljo 2. februarja, z naslednjimi specifikacijami: GPU bo tiktakal na 350 MHz, pomnilnik s 256 bitno pasovno širino pa pri 1000 MHz (efektivno). Ostali podatki so na voljo na zgornjem naslovu, vendar pa ostajajo do uradne predstavitve samo ugibanja. Pri pričakovanju na predstavitev, ne smemo pozabiti, da je nVidia uradno zanikala obstoj 7800 GS za PCIe.

To bo najzmogljivejša izvedenka za AGP vodilo in bo prevzela krono 6800 GS, saj so zmogljivejše kartice, zgrajene okrog NV40, sila redke. 6800 Ultra že dolgo ne delajo več, medtem ko se 6800 GT še morda kje dobi.

Na izid bo gotovo vplival še ATi s svojo ponudbo v segmentu, ki počasi, a...

24 komentarjev

Nvidie G70 ultra ne bo

The inquirer - Pri enem izmed vodilnem proizvajalcu čipov za grafične kartice Nvidia, so se odločili preklicati prihajajočo G70 Ultra. Za to namero so se vodilni odločili najverjetneje iz marketinških razlogov.

Nvidia ve, da ATI ne bo zmogel izdelati veliko R520 XT čipov s frekvenco 600/1400MHz in zato nima smisla izdelovati še hitrejšega čipa. G70 Ultra naj bi bil baziran na navadnem G70, le da z višjimi frekvencami.

Novejši čip naj bi bil izjemno blizu R520 XT, ampak dokler se 7800GTX dobro prodaja, nima smisla izdelovati še hitrejših kartic. Poslovneži menijo, da je bolje prodati veliko GTX in GT serij, kot pa izdati omejeno in hitrejšo serijo Ultra.

R520XT utegne tako postati zmagovalec v zadnji generaciji, saj je sedanja naloga pri NVidii, da nadgradi 512 megabajtne verzije. Glavni problem pri ATI firmi je, da ne more izdelati na tisoče 520 čipov pred decembrom. S tem pa si bo 7800GTX utrdila prestol v sedmi generaciji. Izvorna novica.

Čemu smo potem polnili naše prašičke?

4 komentarji

Igranje na najvišji ločljivosti

Tech Report - Nekaj dni za tem, ko smo na Slo-Techu objavili novico o širokozaslonskem igranju, so na strani Techreport naredili test, kjer so skušali dognati, ali so najnovejše grafične kartice sposobne poganjanja iger na najvišjih ločljivostih, npr. na 2048x1536.

Pred testom so o tem povprašali proizvajalca, v testih Geforce 7800 GTX se je namreč pokazalo, da se kartica odlično odreže na najvišji ločljivosti, med tem ko kartici prejšnje generacije, Geforce 6800 Ultra in Radeon X850XT PE, pri tem nista tako uspešni.

Predstavnik Nvidie je povedal, da je bilo jedro NV40 (srce...

45 komentarjev

Tovarniško navit Geforce 7800 GTX

Winfast PX 7800 GTX

X-Bit Labs - Kljub temu, da je nedavno predstavljeni Geforce 7800 GTX zaradi optimizacij in dodanih cevovodov včasih tudi to 50% hitrejši od prejšnjega zastavonoše, Geforce 6800 Ultra, proizvajalcem očitno to ni dovolj.

ASUS je tako predstavil različico kartice, na kateri je frekvenca GPU-ja 470 MHz (običajna frekvenca je 430 MHz), frekvenca pomnilnika pa je ostala na 1.2 GHz. Opaziti je, da ASUS ni spreminjal hladilnega sistema, ki ga je načrtovala Nvidia. To pomeni, da je hladilni sistem dobro načrtovan in bo prenesel tudi kasnejše morebitne nadgradnje oziroma pohitritve GPU-ja, ali pa zgolj to, da se jedro dobro navija. Hladiti 300 milijonov tranzistorjev ni mačji kašelj.

Podobno je storil tudi Leadtek. Na svoji strani so objavili BIOS, ki nastavi frekvence GPU-ja na 450 MHz,...

33 komentarjev

Na voljo 7800GTX grafične kartice proizvajalca Chaintech

Slo-Tech - Na TrustedReviews so sporočili, da je Chaintech danes na police trgovin postavil prvi model grafične kartice z novim nVidiinim grafilčnim srčkom G70. Chaintechov model se imenuje AE78GTX in je trenutno najzmogljivejša grafična kartica na tržišču. Ima 256 bitno pomnilniško vodilo, skupaj s 256 MB DDR3 pomnilnika. Jedro grafičnega procesorja tiktaka pri 430 MHz, pomnilnik pa pri 1200 MHz. Poleg tega lahko dve taki zverini sparimo v SLI načinu. (Kdor si to lahko privošči, seveda).


Kartica ima tudi CineFX 4.0 motor in poseduje drugo generacijo UltraShadow II tehnologije, ki še povečata zmogljivosti v najnovejših in najzahtevnejših igrah, ki vsebujejo kompleksne prizore in večkratne izvore svetlobe. Nova generacija tehnologije glajenja robov imenovane Intellisample 4.0, ki v celoti podpira DirectX 9.0c (senčilniki tretje generacije), pa poskrbi za hitrejšo in mehkejšo 3D sliko.

80 komentarjev

nVidia G70

X-Bit Labs - O novem čipu iz Nvidinega tabora smo že poročali. Gre ža čip s kodnim imenom G70 in naj bi bil naslednik vsem znane serije Geforce.

X-bit Labsu je uspelo prototipni model, ki ga je Nvidia razkazovala na letošnjem Computex-u, dodobra poslikati. Dovolili so jim celo odstranitev hladilnih reber iz samega GPU-ja ter RAM-a. Kartica je bila opremljena s pomnilnikom vrtse GDDR3 podjetja Samsung, ki je deklariran na 1.6 ns. Več slik je na voljo tukaj.

2 komentarja

Prve slike GeForce 7800 GTX

Slo-Tech - Pred dobrim tednom so na Computerbase objavili domnevne specifikacije novega grafičnega procesorja, s kodnim imenom G70 - serija 7800. NVidia bo ponujala tri modele, GeForce 7800, 7800 GT in 7800 GTX. Izdelani bodo v 0,11 mikronski tehnologiji. Jedro bo bilo pri 430 MHz, pomnilnik pa pri 700 MHz (1.4 GHz DDR). Ne ve pa se še, za kateri model veljajo ti podatki.

Najmočnejši model očitno ne bo več poimenovan Ultra, poleg tega pa bo samo ta imel možnost SLi povezave. Pri še vedno aktualni seriji (6600, 6800) lahko v SLi način vprežemo tudi grafične kartice srednjega razreda.

Pojavile so se tu že slike najmočnejšega modela. Preseneča dolžina kartice in pa način...

33 komentarjev