»

Raztelešenje Shuffle-a 2G in ostale krvavo rdeče stvari

vir: Gizmodo
Gizmodo - Lepo je biti zaposlen pri Applu, Steve se je namreč ponovno odločil, da vsem zaposlenim podari drugo reinkarnacijo malega predvajalnika iPod Shuffle. Ta je uradno privekal na svetovno tržišče ravno na moj rojstni dan - 3 novembra, a sodobni svet hiti. Že naslednji dan je bila tu stran s podrobnimi navodili kako malčka razstaviti na sestavne dele. Kot je pričakovati, največ prostora zavzema (odštevši ohišje) baterija ter takoj za njo vtičnica za slušalke. Za tiste, ki enostavno morate vedeti - srce predstavlja ARM procesor z oznako: 337S3300 844A N05WDK01 0642, vsi sestavni delčki pa so vidni na sliki spodaj.Elektronsko-kirurških navdušencev je očitno poln svet, a tega vsekakor niso zakrivili Appleovi zaposleni, ki...

4 komentarji

Apple tožen

AppleInsider - Kot poroča AppleInsider, je podjetje Contois Music Technology vložilo tožbo proti Applu zaradi kršenja šest let starega patenta ( številka 5.864.868). Podjetje zahteva prepoved trženja servisa iTunes v trenutni obliki in finančno povračilo za škodo, ki naj bi jo povzročil Apple z namernim kršenjem patenta. Contois še trdi, da so Apple na patent opozorili že lanskega septembra, čeprav je po njihovem mnenju Apple zanj vedel vse od januarja 2003. Uradnih izjav obe strani ne dajeta, vas pa seveda bomo o dogodkih obveščali.

Novico je prvi opazil Road Runner.

30 komentarjev

Microsoft prekršil patent

The Register - Gvatemalec Carlos Armando Amado je že pred 15 leti patentiral tehnologijo prenosa podatkov med Excelom in Accessom z uporabo preglednice, dve leti kasneje je svoj "izum" neuspešno poskusil prodati Microsoftu, a ga je le-ta pa kljub vsemu začel uporabljati leta 1995. Carlos je iskal pravico na kalifornijskem sodišču, ki je delno presodilo v njegov prid in Microsoftu naložilo plačilo nekaj manj kot 9 milijonov dolarjev. Carlos je sicer zahteval kar pol dolarske milijarde, vendar je sodišče ovrglo 9 od 10 njegovih zahtevkov.

Sodni mlini obravnavajo še najmanj dve domnevni Microsoftovi kršitvi patentov. Forgentu naj bi ukradel tehnologijo za stiskanje slik v zapis JPEG, poleg tega naj bi v Windows 2003 in Longhorn vgradil tehnologijo za odpravljanje ozkih grl v mrežnem procesiranju, ne da bi prej plačal za dva Alacritechova patenta ( prvi in drugi).

Verjetno se bodo Okna podražila. [:D]

19 komentarjev

Patent tedna: Skupinski gumbi v opravilni vrstici

Slashdot - V Redmondu so poskrbeli, da se naša rubrika patent tedna lahko nadaljuje. Tudi tokrat je zmagovalec Microsoft s patentom št. 6.756.999, ki so mu ga dodelili pred štirimi dnevi. In kaj so patentirali tokrat? Takoimenovane skupinske gumbe v opravilni vrstici (Grouped Taskbar Buttons), ki jih Microsoft premierno predstavil v Windows XP. Ti gumbi imajo namreč lepo lastnost, da čeprav odprete Internet Explorer desetkrat, je v opravilni vrstici samo en gumb in ne deset, kar prihrani prostor na zaslonu. Slashdot.

Namesto tega ...

vir: Everyday Computing

37 komentarjev

Še nekaj o PowerPC

G5 arhitektura

vir: Apple
AppleInsider - AppleInsider je dobil podatke o tem, da imata IBM in Apple v svoji 5-letni pogodbi zastavljene vsaj štiri generacije različnih procesorjev. Prva generacija je sedanji PowerPC 970, marca 2004 pa mu bo sledil model 980. 970-ke bodo dosegle hitrosti do 2,6 GHz, medtem ko bo PowerPC 980 že 90-nanometrski in ga bodo morda poimenovali kar G6. Ti procesorji bodo izšli pri frekvencah okoli treh in dosegli lepih pet gigahertzev, a to že pri 65-nanometrski tehnologiji. 980 oziroma "Power Mac 8,2" bo poseben še v nekaterih drugih pogledih, saj bo pri enaki frekvenci baje kar za 40 % hitrejši od G5, hkrati pa bodo zvišali zunanjo frekvecno (FSB) na ogromna dva GHz. Prvič in drugič.

9 komentarjev