»

V Kiberpipi

Akademy 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa -

Na Pipinem odprtem terminu v torek, 14.10. ob 19h bo Jure Repinc predstavil najbolj aktualne, vroče in zanimive utrinke z letošnje Akademy 2008 konference, ki se je odvijala med 9. in 15. avgustom 2008 v Belgiji.

Na Spletnih uricah v sredo, 15.10. ob 19h bo Marko Samastur z Zemante govoril o razširjanju spletnih mest s pomočjo brskalniških vtičnikov, ki nam ponujajo zelo zanimive možnosti. Kot nam je pokazal že Greasemonkey za Firefox lahko spletnim stranem enostavno dodamo funkcionalnosti, ki jih te same nimajo. Razvijalci niso več omejeni s spletno stranjo, saj lahko izvajajo klice med stranmi in do strežnikov s pomočjo katerih lahko poljubno nadgradijo izbrana spletna mesta. Predavanje se bo osredotočilo na izzive in kompromise pri razvoju celovite Zemantine...

11 komentarjev

Spletna ukazna vrstica

Slashdot - YubNub je nov način interakcije s spletom, ki nam omogoča, da s preprostimi ukazi v stilu ukazne vrstice lahko poganjamo različna iskanja iz ene same centralne strani.

"g Firefox" nam bo denimo prikazal kje lahko snamemo trenutnega spletnega favorita, "gim noob" nam bo pokazal nekaj zanimivih slik, "wp Slovenia" nam bo povedal kaj angleška Wikipedija meni o naši državici, če pa bi radi dodali kak nov ukaz, pa ga lahko dodate tudi sami z ukazom "create"... je morda kdo že poizkusil zagnati ukaz "ls"?


Vse skupaj bi bilo dokaj revolucionarno, če Firefox ne bi vsega tega vgrajeno v desnem kliku na katerokoli iskalno okence podpiral že dolgo časa kar v svoji naslovni vrstici.

16 komentarjev

rm -r v Windows?

Microsoft - Microsoft že dalj časa brez pretiranega reklamiranja razvija tudi Microsoft Command Shell (kodno ime Monad), novo ukazno konzolo, ki jo bomo videli zraven prihajajočega operacijskega sistema Longhorn. Od zadnje novice pred skoraj enim letom je vanjo vključenih tudi že nekaj novih stvari. MSH, kot je njeno skrajšano ime, vključuje nekaj zelo pomembnih novosti kot so:
  • pipelining objektov (namesto samo stringov)
  • skriptni jezik
  • uporaba vseh .NET assemblijev in APIjev kar iz ukazne vrstice, kar omogoce prakticno neomejeno uporabo
  • Cmdlets (razred v dinamičnih knjižnicah, ki jih MSH lahko neposredno poganja)
Zanimivo je še to, da so med ukaze in sintakso le-teh vključili tudi nekaj ukazov, ki smo jih do sedaj srečali le v Unix/Linux konzolah, kot sta na primer "ls" ali pa "rm -r" (brez f [:D]), ki rekurzivno pobriše mapo.

Trenutna preview različica MSHja deluje na Windows XP in 2003.

Še nekaj povezav do funkcij in primero uporabe le-teh: tukaj, tukaj in tukaj

77 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
V kateri roki (najpogosteje) držite miško?
v desni;93%
(662)
ne uporabljam miške.4%
(27)
V levi;4%
(25)
Skupaj glasov: 714

Levičarjev je torej le okoli 4%, ne skrbite, baje levičarji živijo dlje kot desničarji. [:D] 25 jih nima miške? Torej so bolj ljubitelji ukazne vrstice? Novo anketo pa je predlagal sinko999.

40 komentarjev

Microsoftova nova ukazna vrstica

Slashdot - Na Microsoftovi PDC 2003 so med drugim predstavili tudi naslednjo generacijo ukazne vrstice, ki so jo poimenovali kar Microsoft Shell oz. s kodnim imenom MONAD. Nova ukazna vrstica predstavlja Microsoftov odgovor na vedno glasneješe zahteve po UNIX-like ukazni vrsti, ki bo omogočila izkušenemu uporabniku, predvsem pa sistemskemu administratorju ter programerjem, bolj efektivno delo v njihovem najljubšem operacijskem sistemu.

Jason Nadal je v svojem blogu opisal nekaj novih zanimivih zmožnosti, ki jih bomo nekoč ugledali v naslednji generaciji Oken - Longhornu. Glede na to, da lahko že sedaj v Windows Server 2003 vse postorimo iz ukazne vrstice je še izboljšana različica samo še dodatni...

36 komentarjev