»

HTC: Jelly Bean potrebuje več kot 512 MB pomnilnika

Za nadgradnje je potrebno kupiti najboljše, kar ponuja proizvajalec. A še to ni nujno garancija za nadgradnje, sploh ko izide nova generacija

vir: Ars Technica
Ars Technica - Pri HTC-ju so na svoji spletni strani objavili vprašalnik, v katerem odgovarjajo na pogosta vprašanja lastnikov njihovih mobilnih telefonov, kdaj in kako bodo deležni nadgradnje na Android 4.1 oz. Jelly Bean. V oči bode predvsem ena podrobnost, nadgradnje namreč ne bo za naprave, ki imajo samo 512 MB pomnilnika. S tem odpadeta HTC One V in Desire C, če se osredotočimo zgolj na novejše naprave, ki so še vedno naprodaj. Situacija je še nekoliko bolj zabrisana, ko pride do naprav iz leta 2011. Pri HTC-ju se še odločajo, če bi sploh ponudili nadgradnje, do končne odločitve pa bo prišlo v začetku prihodnjega leta (glede na...

87 komentarjev

Prenosnik z Geforcem4 MX400 GO

CNet - Tudi to se že najde, ja. Toshiba, eden največjih proizvajalcev prenosnikov na našem ljubem planetu, je izdala pravo pošast, saj njen Satellite 5005-S507 poganja kar 1.1 GHz Pentium 3, sparjen s pol gigabajta pomnilnika in 40 gigabajtnim diskom. Toshiba je torej naredila pravo potezo s tem, ko je celotnemu pošastnemu paketu dodala še, vsaj za prenosne trge zmogljivo, grafično kartico, ki zmore poganjati Q3 (vsaj tako pravijo tukaj, čeprav ne navajajo stopnje detajla) z več kot 100 sličicami v sekundi. Če vam omenim še 15 palčni zaslon ter ločljivost 1600x1200 točk, se lahko vsi strinjamo z enim dejstvom - slin.

3 komentarji

Test 21. matičnih plošč

Tom's Hardware - Bil je že čas, da si ogledamo spet kakšen veletest matičnih plošč. Enega izmed zadnje čase največjih testov teh najpomembnejših delov računalnika so opravili pri Tom's Hardware, kjer so stestirali kar 21 matičnih plošč različnih proizvajalcev. Plošče so si različne, vse pa imajo pomembno skupno lastnost - bazirajo na i815 chipsetu. Čeprav se zdi, da je i815 chipset ob pojavu Pentiumov 4 nekako v zatonu, temu ni tako. Na i815 še vedno delujejo Celeroni, starejši (Coppermine), pa tudi novejši (Tualatin) Pentium 3 procesorji. Ob dejstvu, da je i815 prvi spodobni naslednik legendarnega BX chipseta, je jasno, da i815 še ne bo tako kmalu za staro šaro. Skratka, če ste iskali enega izmed večjih testov mamaplatk, potem je ta pravšnji za vas. Priporočam.

0 komentarjev

MSI-jeva Dual Athlon osnovna plošča

uebertakten.de - Japonska Akiba poroča o predstavitvi MSI-jeve dual Athlon osnovne plošče. Govor je o MSI K7D Master-LR, ki bazira na AMD-jevem čipsetu AMD-760MP. Seveda naj bi podpirala plošča poleg AMD-jevih MP (Multiprocesing) procesorjev tudi navadne Athlone in Durone. Plošča na sebi ponuja 4 DDR pomnilniške reže, dve 64 in tri 32bit-ne PCI reže, eno AGP Pro in eno CNR režo. Plošča pa ima na sebi tudi RAID kontroler (Promise PD20265R). Predvsem pa je zanimivo to, da lahko osnovna plošča uporablja napajalnike po standardu ATX 2.01, ki so bili do sedaj potrebni le za P4 sisteme. Sama plošča bo na voljo avgusta.

0 komentarjev

i815EP B na ASUS-ki

X-Bit Labs - Tako. Eksterci so mino in spet sem tu, da vam postrežem z najnovejšimi novicami iz računalniške scene. O tem, kako sem pisal, vam raje ne bom razlagal. Primeren bi bil izraz, da je moj rezultat potonil kot Titanik.
ASUS bo kmalu izdal novo matično ploščo na i815EP B čipovju. i815EP B je i815EP čipovje, le da ima nekaj izbolšav. Plošči bo ime ASUS TUSL2-C in bo podpirala Pentium III (Tualatin) procesorje in Intel Pentium III (Coppermine) ter Celerone. Na njej bodo 3 reže za do 512MB PC100/PC133 SDRAM-a, AGP 4x reža, 6 PCI in 1 AMR reža. Dobiti se bo dalo tudi različico z audio kontrolerjem in/ali z ATA100 diskovnim kontrolerjem. Procesorju se bo dalo spreminjati frekvenco v korakih po 1MHz in nastavljati napetost procesorja in/ali pomnilnika. Oh, kako (ne)razburljivo!

5 komentarjev

ASUS Black Pearl

Digit Life - Pred nekaj dnevi sem vam že obetal matično ploščo iz ASUS-a, ki bo v črni barvi. Ta je končno izšla in tu je test. Škatla je velik paket različnih stvari. Poleg matične plošče (normalno) in navodil (tudi normalno) dobite še cel paket stvari, ki jih (ne) potrebujete. Dobite še poseben črn izvijač, lepo škatlo,...
Plošča pa na sebi nosi naslednje:
  • FCPGA Socket 370 ležišče
  • Intel 815EP čipovje
  • 3 168pin-ske DIMM reže za 100/133MHz SDRAM
  • AGP 4x režo
  • 6 PCI 2.2 rež
  • 1. CNR režo

18 komentarjev

ASUS BIOS-i

ASUS - Za vse tiste, ki imate ASUS matične plošče. ASUS je danes objavil nove verzije BIOS-ov za CUSL2, CUSL2-LS, CUSL2-M, CUEP2-M, CUSL2-C, CUV4X-LS in CUV4X-E. Torej le hitro odsurfajte sem in si naložite nove BIOS-e! Še pred tem pa vam predlagam, da si preberete članek o pravilnem flashanju BIOS-a. Včeraj je bil objavljen v novicah, najdete ga pa tukaj.

1 komentar

Test osovne plošče Asus CUSL2-C

Adrian's Rojak Pot - Adrian's Rojak Pot je testiral osnovno ploščo Asus CUSL2-C, ki temelji na Intelovem čipovju i815EP, čipovju, ki se je izkazalo za nekakšnega naslednika legendarnega ter neponovljivega i440BX. Plošča ima 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režo. Plošča se je, vsaj na tem testu, izkazala za zelo solidno. Ne vem pa, če bi se splačala menjava BX plošče za i815EP mamaplatko, navkljub AGP4x podpori. Tisti, ki pa za udobno delo potrebujete več kot pol gigabajta pomnilnika, pa to ploščo kar odmislite, saj ima i815 (ter vsi njegovi kastrati) to nečedno lastnost, da podpira samo 512MB pomnilnika. No, nazaj k testu. Le-ta je spisan zelo na obširno ter je informativen, tako da ogled priporočam.

0 komentarjev

Epox EP-3SPA3

AnandTech - Pri Anandetchu so pod drobnogled dobili novo Epoxovo matično ploščo, EP-3SPA3. Plošča temelji na Intelovem i815EP čipovju. Omogoča nastavljanje FSBja od 66 pa vse do 250 megahercov po 1 MHz korakih. Voltažo procesorja lahko dvignete za 0.3 volta. Ima 3 reže za pomnilnik, 5 PCI rež ter eno CNR režo.
V testih se je obnesla dokaj dobro, povprečno malo nad povprečjem plošč z i815E ali EP čipovji. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

0 komentarjev

Intel favorizira i815EP

X-Bit Labs - Iz "zanesljivih neuradnih virov" so fantje na X-Bit Labs izvedeli, da je Intel začel postopoma zmanjševati število i815E veznih čipovij, ki jih dobavljajo proizvajalcem matičnih plošč. Namesto i815E sedaj potiskajo v ospredje cenejši in atraktivnejši i815EP (i815E brez integrirane grafike), svoja prizadevanja pa so še dodatno podprli s povečanjem razlike v ceni med čipovjima: i815E je tako sedaj za kar $4 dražji od i815EP, ki stane $30.
Tako je precej jasno, da se je Intel zavedal napake, ki jo je naredil z i815E čipovjem. Moderno in zmogljivo čipovje je zaradi obremenitve s popolnoma neuporabno integrirano grafiko stalo precej več, kot bi moralo, in tako je VIA dobila še dodatne priložnosti za uspeh...

0 komentarjev

Igričarski sistem za 300 tisoč tolarjev

Sharky Extreme - Še ena novica iz Sharky Extrema. Še en vodič, in tokrat o kupovanju dokaj poceni računalnika za igranje igric.
Tako kot vedno so sestavili dve konfiguraciji, eno Intelovo in drugo AMDjevo. Ohišje je midi tower z 300W napajlnikom. Intelova konfiguracija vsebuje Asus CUSL2-C matično ploščo in retail Pentiuma III 800 na 133 MHz vodilu (zakaj pa to?). AMDjeva pa Gigabytovo mama plato GA-7ZX in Thunderbirda 900. Ostale komponente so: 128MB PC133 rama, 20 GB IBMov 75GXP disk, Geforce 2 MX, Sonyev G200 zaslon, SB live! Value, neke Altec zvočnike, Pioneerjev 16/40 DVDrom. Tipkovnica je že standardno Microsoftova Natural Elite, glodalec pa je prav tako od Microsofta, Intellimouse Explorer. Hja... dobra izbira, a tistim, v katerih je vsaj malo overklokerske duše, bi jaz priporočal, da vzamejo 100 MHz verzijo Pentiuma... Klik!

4 komentarji

Integrirana čipovja sekajo

X-Bit Labs - No, verjetno se ogromna večina računalniških zanesenjakov s tem ne bi strinjala, toda dejstvo je, da so integrirana čipovja vedno bolj popularna. Tajvanski proizvajalci tako napovedujejo, da bodo integrirani izdelki v prvi polovici tega leta zavzeli kar 35% trga, do konca leta pa 40%, kar je v primerjavi s 25% v prejšnjem letu precejšenj napredek...

Precej očitno je torej, da je integrirani trg zelo pomemben za proizvajalce veznih čipovij in tako bodo to leto splavili celo goro takih izdelkov. Med pomembnejšimi in popularnejšimi bo zagotovo Intel i815G/EG. Gre za neuradnega naslednika trenutno najpopularnejpšega integriranega čipovja, I810. Sicer je Intel najavil tudi i810E2, ki naj bi bil pravi naslednik, toda to čipovje še vedno ne bo podpiralo PC133 SDRAMa. Po drugi strani bo i815G/E zasnovan na B različici i815 čipovja, kar pomeni, da bo podpiralo tudi PC133 SDRAM in celo Tualatin procesorje. Pri različici G bo za vhodno izhodne naprave skrbel SouthBridge z ICHjem, v EG...

0 komentarjev

Novo Intelovo čipovje: i815G/EG

X-Bit Labs - Tudi Intel ne počiva pri veznih čipovjih. Tako je najavil čipovje i815G/EG, ki bo baziralo na B - steppingu čipovja i815, kar pomeni, da ne bo podpore za zunanji AGP konektor (kar najbrž pomeni integrirano grafiko). Bo pa podpiralo procesorje z Tualatin jedrom in PC133 SDRAM, bilo pa naj bi nadomestilo za i810, ki se je z svojo nizko ceno priljubil predvsem sestavljalcem sistemov z nizko ceno. Ah ja, bomo videli, kaj se bo iz tega izcimilo...

0 komentarjev

I815EP v Sloveniji

Jaz - Glede na to, da te dni v Forumu potekajo živčne debate okoli novih matičnih plošč, bom tukaj malo razjasnil situacijo. Če kupujete novo ploščo za Intelove procesorje, se vam res ne splača več kupovati BX platk. Res je: BX čipovje je legenda in i815E je z overclockerskega stališča samo BX+1/3 AGP delilnik, ampak sprijazniti se je treba, da se BX čipovju izteka življenje. i815E ponuja še precej drugih stvari, ki morda res niso tako pomembne, toda vseeno pripomorejo k boljšem izkoristku sistema. V bistvu je edina pomanjkljivost i815E plošč njihova visoka cena in omejitev količina RAMa na 512MB.
In kot naročeno je Intel izdal EP verzijo čipovja, kateremu so odstranili integrirano grafiko in tako precej znižali ceno čipovja in s tem matičnih plošč. Sicer omejitev 512MB RAMa še vedno ostaja, ampak se bo le malokdo sekiral zaradi tega. Zato vam v vsakem pogledu priporočam nakup kakšne i815EP plošče. V Sloveniji imate trenutno na izbiro:

2 komentarja

Test Gigabyte 60XE i815EP platke

Tweak Town - Tweak Town je dobil v roke osnovno ploščo največjega proizvajalca motherboardov na svetu, Gigabytea. Platka temelji na Intelovem (malo bolj) obetavnem čipovju i815EP. Kaj je EP, porečete? Eh, isto kot i815, samo da ima en velik plus - inženirji so se končno zavedli ter odstranili grafični čip iz plošče. Torej, en čip poln hroščev manj je en velik plus za ploščo več . MB res zgleda impresivno, saj ima 6 PCI rež, eno AGP ter eno CNR režo, kar je za moje pojme pesek v oči. Test si le oglejte, saj mislim da ta plošča obeta veliko. Klik!

0 komentarjev

Iwilll napovedal i815EP ploščo

X-Bit Labs - Temelni kamen (oz. čip) te plošče bo, kot ste najbrž že ugotovili, čipovje i815EP, kar pomeni uradno podporo 133 Mhz FSB - ju in ATA - 100, na plošči pa bo še šest PCI - jev, trije DIMM sloti, AGP in CNR, na njej pa bo še integriran C-media CMI8378 4.1 zvok. Upajmo, da bo zvok za kaj. Kar se pa navijaških zmožnosti te plošče tiče, bo imela možnost nastavljanja FSB - ja (normalno) in pa nastavljivo VIO/core voltažo.

1 komentar

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

Jaz - Intel do sedaj nekako ni uspel nadomestiti legendarnega i440BX čipovja, ki je približalo overclockanje tolikim računalniškim zanesenjakom. Pravi naslednik naj bi bil i820, toda to čipovje je žalostno potonilo v pozabo zaradi številnih hroščev in nepodpore SDRAM pomnilniku. No, z izidom i815E čipovja so se stvari končno začele obračati na boljše, saj smo overclockerji končno dočakali nekaj, kar bi lahko bilo vredno nasledstva starega BXa. Ali je temu res tako si lahko preberete v novem testu, kjer sem med seboj primerjal dve trenutno najboljši i815E plošči, ABIT SA6R in ASUS CUSL2. Veselo na branje!

Mimogrede, v tem testu sem prvič uporabil novi način procentulanih grafov in upam, da bodo tako grafi bolje odražali resnično stanje/razliko v testih. Prosim, da zadevo pokomentirate...

4 komentarji

ASUS CUSL2 - C

X-Bit Labs - Testov (zaenkrat) še nisem zasledil, ampak glede na to, da je ta plošča enaka CUSL2 (ki je, če še ne veste, ena najboljših plošč z i815 čipovjem) z eno razliko - čipovje je i815EP, se pravi brez integrirane grafike, potem že ne more biti slaba[:)]. Stvarca pa naj bi se že prodajala na Japonskem po ceni 137$.

0 komentarjev